Πολίτες του κόσμου για το κλίμα, ήτοι μια άσκηση στην παγκόσμια δημοκρατία. Το πρώτο φόρουμ των πολιτών για τις αλλαγές στο κλίμα διοργανώθηκε ταυτόχρονα σε 38 χώρες, προκειμένου να καταθέσουν οι ίδιοι οι πολίτες ιδέες και προτάσεις για το μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα της εποχής μας. Το φόρουμ διοργανώθηκε σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Βραζιλία, στην Ινδία και σε οκτώ αφρικανικά κράτη. Το περασμένο Σάββατο τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή σε τέτοια κλίμακα αυτή η μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας η οποία σχεδιάστηκε στη Δανία από την Τeknologiradet, ανεξάρτητο φορέα για την τεχνολογία, που ιδρύθηκε το 1995 από το κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη. Το φόρουμ έχει λειτουργήσει πειραματικά με επιτυχία επί μια 20ετία σε σκανδιναβικές χώρες.
Αφορά κυρίως επιστημονικά θέματα τα οποία μοιάζουν συνήθως πολύ σύνθετα για τους «καθημερινούς πολίτες». « Υπάρχει μια αυξανόμενη αποσύνδεση μεταξύ της διαδικασίας λήψης των πολιτικών αποφάσεων και των ανθρώπων τους οποίους αφορούν αυτές οι αποφάσεις» λέει ο Λαρς Κλούβερ , διευθυντής της Τeknologiradet. «Η πρωτοβουλία μας επιχειρεί να λύσει ένα πραγματικό αλλά και πρακτικό πρόβλημα δημοκρατίας:Αν οι πολίτες δεν έχουν λόγο για τις αποφάσεις, η πολιτική που απορρέει από αυτές δεν θα έχει αποτέλεσμα» προσθέτει.
Πώς λειτουργεί ένα τέτοιο φόρουμ; Δημιουργείται μια ομάδα πολιτών, αντιπροσωπευτική του πληθυσμού, η οποία καλείται σε σύσκεψη επί ενός ζητήματος που παρουσιάζεται με όσο το δυνατόν πιο ουδέτερο τρόπο. Το πάνελ των πολιτών συζητά το θέμα επί μία ημέρα και στη συνέχεια υποβάλλει προτάσεις και υποδείξεις. Το 2008 η Τeknologiradet είχε την ιδέα να δοκιμάσει αυτή την «εμπειρία» σε διεθνή κλίμακα για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ακολουθώντας ένα κοινό πρωτόκολλο, το φόρουμ διεξήχθη σε 38 χώρες σε όλες τις ηπείρους στις 26 Σεπτεμβρίου. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα www. wwviews.org. Η σύνθεση των προτάσεων σε διεθνές επίπεδο θα δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο. Στη Βοστώνη των ΗΠΑ το φόρουμ των πολιτών διεξήχθη στον έκτο όροφο του Μουσείου Επιστημών. Περίπου 60 πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω από 12 τραπέζια για να συζητήσουν την κλιματική αλλαγή. Ανδρες, γυναίκες, νέοι, ηλικιωμένοι, λευκοί, μαύροι, ισπανόφωνοι, ολόκληρη η αμερικανική κοινωνία ήταν παρούσα. Οι συμμετέχοντες στη Βοστώνη είπαν ότι «στην Ευρώπη οι άνθρωποι είναι πιο δραστήριοι, έχουν πιο ανεπτυγμένο το συναίσθημα της ευθύνης για το μέλλον του πλανήτη». Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν οι πολίτες άρχισαν να συζητούν την πρόταση για την αύξηση της τιμής της βενζίνης. Κάποιοι τάχθηκαν υπέρ ενός «πράσινου φόρου», ενώ κάποιοι άλλοι διαφώνησαν, λέγοντας ότι η αύξηση της τιμής απλώς θα αυξήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων. Στη Νότια Αφρική το φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Ντέρμπαν. Οι συμμετέχοντες θυμήθηκαν ότι πριν από δύο χρόνια, μια Κυριακή του 2007, η θάλασσα «φούσκωσε» και πλημμύρισε τους δρόμους. Μίλησαν για το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής στην πόλη τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου