Το θετικό, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Αναγέννηση, που απάντησαν, «αναγνώρισαν τις ελλείψεις στην αντιμετώπιση ορισμένων θεμάτων (υποδοχή/κατάσταση μεταναστών προσφύγων, δικαιώματα μεταναστών/μεταναστριών εργαζομένων, υποστηρικτικές υποδομές για γυναίκες θύματα βίας, πρόσβαση των Ρομά σε βασικές υπηρεσίες) και πρότειναν λύσεις. Απομένει να αποδειχτούν εμπράκτως οι δεσμεύσεις τους». Ας δούμε τι απάντησαν τα κόμματα για τα θέματα - πλην μετανάστευσης και ασύλου, στα οποία παρά τις επιμέρους διαφορές έχουν σχεδόν κοινές θέσεις αντιμετώπισης, τις οποίες η «Ε» είχε παρουσιάσει αναλυτικά το περασμένο Σάββατο:
*Αστυνομική βία, λογοδοσία και τιμωρία των κρατικών οργάνων: σχεδόν όλα ζητούν αυστηρότερο ελέγχο στην εκτέλεση των καθηκόντων των αστυνομικών οργάνων, πάταξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλαγές στην εκπαίδευση της Αστυνομίας, ουσιαστική λογοδοσία και διερεύνηση της δράσης και λειτουργίας της Αστυνομίας.
*Κακοποιημένες γυναίκες, θύματα τράφικινγκ: όλα αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ουσιαστικής ενίσχυσης των γυναικών-θυμάτων κακοποίησης και τράφικινγκ, τη δημιουργία ή ενίσχυση κοινωνικών δομών και ξενώνων, την εκπαίδευση εμπλεκόμενων φορέων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τα περισσότερα συμφωνούν στην ανάγκη αποσύνδεσης της συνεργασίας του θύματος τράφικινγκ από την παροχή του προσφυγικού καθεστώτος. ΠΑΣΟΚ, Οικολόγοι Πράσινοι, Δημοκρατική Αναγέννηση τάσσονται υπέρ της επικύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων.
*Αντίρρηση συνείδησης-εναλλακτική υπηρεσία: σε διαφορετικό βαθμό, όλα τα κόμματα αναγνωρίζουν τη σημασία τους. ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν εναλλακτική θητεία ίσης διάρκειας με τη στρατιωτική, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα. Το ΚΚΕ απορρίπτει γενικά το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης, με εξαίρεση τους αντιρρησίες για θρησκευτικούς λόγους. Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πιο ρεαλιστική εναλλακτική θητεία. Η Δημοκρατική Αναγέννηση επισημαίνει ότι για τους αντιρρησίες συνείδησης υπάρχει η δυνατότητα εγκατάλειψης της ιδιότητας του Ελληνα πολίτη χωρίς συνέπειες, ειδάλλως η εναλλακτική θητεία δεν θα έπρεπε να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά να διαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να καθίσταται ισότιμη προσφορά στο κράτος με την κανονική, χωρίς να αποφεύγεται η βασική εκπαίδευση.
*Υπόθεση Κούνεβα, διακρίσεις σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων μεταναστών/στριών: τα περισσότερα κόμματα επισημαίνουν την ανάγκη να εξευρεθούν οι ένοχοι για την επίθεση κατά της Κ. Κούνεβα. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών και την αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος για τις επισφαλείς μορφές εργασίας. Υπέρ της επικύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων μεταναστών και των οικογενειών τους τάσσεται η Δημοκρατική Αναγέννηση -για τους καταγεγραμμένους μετανάστες ή όσους γεννήθηκαν στην Ελλάδα- και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Για το ΚΚΕ, η Σύμβαση είναι «πίσω από τις ανάγκες πλήρους εξομοίωσης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ξένων και ντόπιων εργαζομένων, αλλά κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε., ούτε οι ΗΠΑ δεν την έχουν επικυρώσει». Αυστηρότερο έλεγχο των γραφείων μεσολάβησης για την απασχόληση των μεταναστών ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Να αναχθεί σε πρωταρχικό θεσμό η άδεια εξεύρεσης εργασίας τους, ακόμα και από τη χώρα προέλευσής τους, για τον ΣΥΡΙΖΑ.
*Τσιγγάνοι: κοινές ανησυχίες για τη ρατσιστική αντιμετώπιση και τον αποκλεισμό των Ρομά και κοινές λύσεις είτε γενικόλογα είτε πιο αναλυτικά από ΚΚΕ και, κυρίως, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Εξασφάλιση μόνιμης εργασίας και ασφάλισης στους Ρομά για το ΚΚΕ. Δημιουργία ανοιχτού σχολείου, ενδυνάμωση της κοινότητας των Ρομά και επικύρωση του πρόσθετου Πρωτοκόλλου 12 της ΕΣΔΑ προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Ελεύθερη επιλογή διαμονής με κυρώσεις σε δήμους και νομαρχίες που αρνούνται τη δημιουργία καταυλισμών στις περιοχές τους και θέσπιση ποσόστωσης 1% αποδοχής Ρομά σε δημόσιες υπηρεσίες ως εργαζομένων και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ως φοιτητών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
*Οπλα διασποράς: και τα πέντε κόμματα τάσσονται υπέρ της απαγόρευσής τους που προβλέπει και η Σύμβαση του Οσλο και συμφωνούν ότι «πρέπει να τεθεί τέρμα στην κατάχρηση όπλων από τις υπηρεσίες ασφαλείας». Για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας. Η Δημοκρατική Αναγέννηση συνδέει την κατάργησή τους με την εξασφάλιση εφαρμογής της Σύμβασης του Οσλο από τις γείτονες χώρες ή με την αντικατάστασή τους με «έξυπνα» οπλικά συστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πιέζει για την υιοθέτηση της Σύμβασης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συνδέουν την κατάργησή τους με τη θέσπιση νομοθεσίας ενσωμάτωσης των αρχών της Συνθήκης για το Εμπόριο Οπλων, ώστε να κλείσουν τα «παραθυράκια» διακίνησής τους. Υπέρ ενός καθολικού παγκόσμιου αφοπλισμού τάσσεται το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη δραστική μείωση εξοπλιστικών κονδυλίων και συμμετοχής του στρατού στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου