Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

Απόφαση - Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε. για το Πρόγραμμα Δράσης του κλάδου

Αθήνα 29/1/2008
Αριθμ.Πρωτ. 590
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
Απόφαση - Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.
προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπ/κών Π.Ε.
για το Πρόγραμμα Δράσης του κλάδου
Συνάδελφοι,
Ενάμιση χρόνο μετά το μεγαλειώδη αγώνα του κλάδου μας, που αμφισβήτησε την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έδειξε τις μάχιμες δυνατότητες του κόσμου της ζωντανής εκπαίδευσης και έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, η αντιδραστική πολιτική οξύνεται και βαθαίνει σ’ όλα τα επίπεδα :
· Προωθείται η κατεδάφιση σε ό,τι απέμεινε από την κοινωνική ασφάλιση, η άμεση ή έμμεση αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών, η παράδοση των αποθεματικών των ταμείων στα συμφέροντα της αγοράς, η πλήρης μετατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, ενώ από 1-1-2008, με την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, πλήττονται ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα,
· Η παρατεταμένη λιτότητα που παγιώνεται και με τον προϋπολογισμό του 2008, ταξική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που προσαρμόζεται στις αντιλαϊκές επιταγές της Ε.Ε., της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, τη φορομπηχτική πολιτική και τις αυξήσεις κοροϊδία, συνιστούν άλλη μια σκληρή επίθεση στο εισόδημα των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων,
· Η Δημόσια Εκπαίδευση παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της νέας μείωσης των δαπανών στο 3,02% του ΑΕΠ: τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και σε βιβλία, Φλεβάρη μήνα, κατάργηση όλων των προγραμμάτων αντισταθμιστικής αγωγής (τάξεις υποδοχής, τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας), εκτεταμένες συμπτύξεις τμημάτων και προτάσεις για υποβιβασμούς σχολείων, αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και υποχρεωτικές υπερωρίες, καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και παγίωση της ωρομισθίας. Η θεσμική εισβολή των επιχειρήσεων και εταιρειών στο σχολείο και η εφαρμογή στην εκπαίδευση των «Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα του και το παραδίδουν στην υπηρεσία της αγοράς και του κέρδους. Η ανακοίνωση του νέου πορίσματος του ΕΣΥΠ επιχειρεί την άμεση και γενικευμένη εφαρμογή της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών με φακέλους εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης. Τα νηπιαγωγεία παραδίδονται στους δήμους και τους ιδιώτες, χιλιάδες παιδιά αποκλείονται από το δημόσιο νηπιαγωγείο και καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των νηπιαγωγών. Βρίσκονται σε έξαρση φαινόμενα αυταρχισμού και διώξεων, τρομοκράτησης, μισαλλοδοξίας και ρεβανσισμού κατά εκπαιδευτικών, αμφισβητείται η παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με απόπειρες νεοσυντηρητικής επέλασης και σκοταδισμού στα σχολεία.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις στη Δημόσια Εκπαίδευση, μπροστά στο φάσμα της νέας λιτότητας και της αντιασφαλιστικής καταιγίδας, οι εκπαιδευτικοί δε μένουν απαθείς. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση της 12ης Δεκέμβρη έδειξε και τη δύναμη και τις διαθέσεις του κόσμου της εργασίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν και πρέπει να βγουν ξανά μπροστά με ένα πρόγραμμα δράσης που αποτελεί συνέχεια των αγώνων του κλάδου και της μεγάλης περσινής απεργίας, στο δρόμο του πανεκπαιδευτικού μετώπου, στο δρόμο του κοινού αγώνα με διάρκεια και προοπτική, στο δρόμο του πανεργατικού συντονισμού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Απέναντι σε μια ενιαία πολιτική που πλήττει και σαρώνει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, οι προτάσεις για τον προγραμματισμό δράσης πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη αγώνων με συντονισμό των χώρων από όλο το εργατικό κίνημα.
Με βάση τις παραπάνω εκτιμήσεις, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προτείνει προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων:
Α΄ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Αυξήσεις στις αποδοχές μας- «Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας»
Μισθός 1400€ καθαρά για τον πρωτοδιόριστο, με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού-απόδοσης. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αφορολόγητο όριο ίσο με τις ετήσιες αποδοχές του νεοδιόριστου.
Όχι στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι σήμερα. Ακύρωση όλων των αντιασφαλιστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ενιαία δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30). Κύρια σύνταξη στο 80% του καταληκτικού μισθού. Κατάργηση της διάταξης για εξαγορά της στρατιωτικής θητείας. Δικαίωμα παραίτησης κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους, χωρίς διαχωρισμούς σε νέους – παλιούς ασφαλισμένους. ‘Όχι στη διάθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο. Επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία. Εγγύηση του κράτους για τα αποθεματικά των ταμείων. Εργατικός έλεγχος και άσκηση βέτο των εργαζομένων στη λειτουργία των ταμείων. Όχι στην εισφοροαπαλλγή-εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών.
Υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης
Ενιαίο 12χρονο δημόσιο σχολείο – δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Άμεση κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς. Αύξηση της οργανικότητας των σχολείων με βάση τους 20 μαθητές ανά τμήμα και 15 στο νηπιαγωγείο. Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς αποκλεισμούς. Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του ΑΕΠ ή 15% του ΓΚΠ. Όχι στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης. Κατάργηση των ΣΔΙΤ. Όχι στην εισβολή των επιχειρήσεων και των εταιρειών στο σχολείο.
Κατάργηση του άρθρου 32 στο Νόμο 3577/2007 (τροπολογία για τα νηπιαγωγεία), που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης τμημάτων νηπιαγωγείων στους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στα ιδιωτικά σχολεία. Κανένα Νηπιαγωγείο στους Δήμους και στους Ιδιώτες Μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών, για να καλυφθούν οι ανάγκες για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Κανένα νήπιο 4-6 ετών εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου.
Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κατάργηση του νόμου πλαίσιου για τα ΑΕΙ. Όχι στην αναγνώριση των ΚΕΣ (Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών).
Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων
Να καταργηθεί η ωρομισθία. Να συσταθούν νέες οργανικές θέσεις για κάθε αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο στα σχολεία και να καλυφθούν με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεση απόσυρση της εγκυκλίου της 20ης Ιουλίου 2007, που αυξάνει το ωράριο και καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα των Νηπιαγωγών. Θεσμοθέτηση διδακτικού ωραρίου Νηπιαγωγών στα πλαίσια ενιαίου ωραρίου των εκπαιδευτικών της Γενικής εκπαίδευσης. Να μειωθεί το διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών Π.Ε. στα επίπεδα των εκπ/κών της Β/θμιας.
Όχι στη συνταγματική αναθεώρηση που καταργεί τη μονιμότητα, ακυρώνει τη δυνατότητα δικαστικών-μισθολογικών διεκδικήσεων και προωθεί τα ιδιωτικά Α.Ε.Ι
Παιδαγωγική ελευθερία και Δημοκρατία στο σχολείο.
Ενίσχυση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων. Κατάργηση του Καθηκοντολογίου. Νέα Αναλυτικά Προγράμματα και βιβλία με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την ολόπλευρη γνώση.. Όχι στην εικονική-αποσπασματική «επιμόρφωση». Ουσιαστική επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα με βάση τις μορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου. Κατάργηση της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης. Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολείων. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης-χειραγώγησης. Όχι στο διοικητικό αυταρχισμό, το νεοεπιθεωρητισμό και το σκοταδισμό.
Β΄ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
· Καλούμε τους συναδέλφους σε ακόμη πιο μαζική και δυναμική συμμετοχή στην απεργία της 13ης του Φλεβάρη με βάση το παραπάνω διεκδικητικό πλαίσιο που εκφράζει τις πραγματικές μας ανάγκες και προβάλλει τα κυρίαρχα αιτήματά μας.
· Καλούμε τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών Π.Ε. όλης της χώρας να συγκληθούν μέχρι 22 Φεβρουαρίου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για την πρόταση κήρυξης απεργιακού αγώνα που θα ξεκινάει με 5νθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 3 του Μάρτη και θα ανανεώνεται με την ίδια μορφή με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Στις 25 Φεβρουαρίου συγκαλείται η Ολομέλεια Προέδρων για να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
· Καλούμε την ΟΛΜΕ και τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, που θα πραγματοποιηθούν στο ίδιο διάστημα να συντονιστούν σ’ ένα αγωνιστικό σχέδιο με κοινό πλαίσιο δράσης και απεργιακό βηματισμό διάρκειας, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του πανεκπαιδευτικού μετώπου και με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας.
· Καλούμε τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. στο ίδιο διάστημα να οργανώσουν μαζί με φορείς, συνδικάτα και εργατικά σωματεία καμπάνια για το ασφαλιστικό και τα ζητήματα της Παιδείας, με ενημερώσεις, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, αφίσες, γράμματα προς γονείς και την κοινωνία.
· Στην κατεύθυνση του πανεργατικού συντονισμού η ΔΟΕ θα συγκαλέσει το επόμενο διάστημα συνάντηση-σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και μαχόμενους κλάδους εργαζομένων .
Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον αντίποδα της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής κρατάμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα και διεκδικούμε θαρρετά τα δίκαια και ώριμα αιτήματά μας.
Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.


Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης Μαντάς Κομνηνός


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
1. Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008, ώρα 12:30 θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των Δ.Σ. Δ.Ο.Ε. και ΟΛΜΕ, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε., με θέμα: «Κοινό πρόγραμμα δράσης».
2. Σας παρακαλούμε να γνωστοποιήσετε έγκαιρα στο φαξ της Δ.Ο.Ε. (2103231977, 2103312760, 2103238981) τις ημερομηνίες πραγματοποίησης των έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων, προκειμένου να παραστούν σ’ αυτές μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: