Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Μαθητικές εφημερίδες: Ένα παράθυρο στο μέλλον

Με όπλα τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό και τη ζωντάνια που διακρίνουν τα παιδιά, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων γράφουν για ό,τι τους προβληματίζει εντός και εκτός σχολείου, δίνοντας έμφαση στα προβλήματα του περιβάλλοντος. Είναι οι πιο μικροί σε ηλικία από τους μαθητές- ρεπόρτερ του φετινού 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μαθητές του δημοτικού υστερούν σε δημοσιογραφική δράση: εύκολα γίνεται αντιληπτή η οικολογική ανησυχία τους μέσα από τα κείμενά τους. Αυτοί είναι που θα ζήσουν σε έναν κόσμο με περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία δημιούργησαν οι μεγαλύτεροί τους και γι΄ αυτό στέλνουν σήμα κινδύνου μέσα από τις εφημερίδες τους. Σε πολλά έντυπα οι μαθητές ενημερώνουν για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης- τα παιδιά από τη Νάξο ζητούν με συνέντευξή τους από τον δήμαρχο να βάλει κάδους ανακύκλωσης. Σε άλλα πληροφορούν για τα ζώα που κινδυνεύουν. Άλλα σχολεία έχουν δώσει «φωνή» στους ακρίτες μαθητές από το Αγαθονήσι, την Τέλενδο, την Ψέριμο. Από τα έντυπα που διακρίθηκαν δεν λείπουν και τα κείμενα που πληροφορούν τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες για την τοπική ιστορία και τις παραδόσεις. Κι όλα αυτά σε έντυπα που έχουν συνδυάσει σκίτσα- ζωγραφιές που έφτιαξαν τα ίδια τα παιδιά, χειρόγραφα κείμενα και μοντέρνα σελιδοποίηση.
ΒΡΑΒΕΙΟ «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ»- ΑCΤΙΟΝ ΑΙD «Το Ολοήμερο» 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου
ΕΙΔΙΚΗ 20ΣΕΛΙΔΗ έκδοση δημιούργησαν οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου για το θέμα «Παιδί και Φτώχεια». Όπως γράφει και η δασκάλα τους, τα παιδιά του ολοήμερου τμήματος του σχολείου έψαξαν στο Διαδίκτυο, βρήκαν έντυπο υλικό και έγραψαν τις σκέψεις τους. «Συνέβαλαν με αυτόν τον τρόπο στον αγώνα εναντίον της φτώχειας με μεγάλη χαρά και αυθορμητισμό». Και έφτιαξαν ένα έντυπο αρκετά ενημερωτικό και χρηστικό. Περιέχει στοιχεία για την κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά και δύο συνεντεύξεις που έχουν πάρει τα παιδιά από δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Αction Αid και το Χαμόγελο του Παιδιού. Και οι οποίες βοηθούν τους συμμαθητές τους να καταλάβουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτών των οργανώσεων στην προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας, της παιδικής εργασίας και της βίας.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ «Παιδικά μονοπάτια» Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης

ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ του περιοδικού εικονίζεται ένα δέντρο. Πάνω στα κλαδιά του βρίσκονται παιδιά που κρατάνε ταμπελίτσες με τα θέματα που θα διαβάσει ο αναγνώστης στις μέσα σελίδες. Μπόλικα και ποικίλα. «Τα παιδικά μονοπάτια» διαθέτουν αφιερώματα για το περιβάλλον όπως για τα ζώα που απειλούνται ή για τη μόλυνση του νερού και της θάλασσας. Πλούσια ρεπορτάζ με συνεντεύξεις έχουν κάνει οι μαθητές και για το θέμα των προσφύγων. Άλλωστε οι μαθητές είναι απόγονοι των προσφύγων που έφθασαν στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής από τη Μικρά Ασία. Αρκετά είναι και τα χρηστικά κείμενα για τους κινηματογράφους και τις θεατρικές ομάδες που λειτουργούν στην πόλη τους.




ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ «Πρωτοτυπίες Νάξου» 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ένα προσεγμένο έντυπο με πολύ καλό στήσιμο (σελιδοποίηση). Οι μαθητές από τη Νάξο και οι δάσκαλοί τους έχουν φτιάξει μια εφημερίδα που από την πρώτη σελίδα μαγνητίζει τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Έξυπνο και το όνομα της εφημερίδας «Πρωτοτυπίες Νάξου», όπου τη θέση του Π παίρνει η γνωστή Πορτάρα που δεσπόζει στο λιμάνι της Νάξου. Σε όλη την εφημερίδα κυριαρχούν τα χρώματα είτε από φωτογραφίες είτε τα σκίτσα και τις ζωγραφιές των μαθητών. Αλλά και τα ρεπορτάζ τους δεν πάνε πίσω. Τα έντυπά τους θα μπορούσαν να είχαν πάρει και βραβείο οικολογικής ευαισθησίας. Ζητούν από τον δήμαρχο κάδους ανακύκλωσης και του καταθέτουν και μια μελέτη που πραγματοποίησαν για τις ελεύθερες θέσεις για δενδροφύτευση- αναφέρουν μάλιστα ποια είναι τα κατάλληλα φυτά- κοντά στο σχολείο τους! Ευφάνταστες και ευρηματικές και οι παραλλαγές γνωστών παραμυθιών που έφτιαξαν για το περιβάλλον. Έτσι, ο μάγος του Οζ έγινε «Ο μάγος του (Σπουπιδ)Οζ» και η ωραία κοιμωμένη «Η ωραία ανακυκλωμένη». Τελετή απονομής στην Παλιά Βουλή Η απονομή των βραβείων του 16ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαΐου στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (οδός Σταδίου 13), στις 10.30 π.μ. Έπαινος «Τα χελιδονάκια»,Μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Διασέλλων Ηλείας:Μια εφημερίδα με μεγάλη ποικιλία θεμάτων, όπως τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής τους, οι εργασίες και τα επαγγέλματα που χάνονται και τα τοπικά έθιμα, έφτιαξαν οι μαθητές από τα Διάσελλα Ηλείας. Τα βραβεία σε έντυπα του Δημοτικού

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Οι Ακρίτες της Γνώσης» Διασχολική έκδοση, συντονισμός από το 2ο 6θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ρόδος

Η ΕΚΔΟΣΗ και ο συντονισμός της ύλης έγιναν από το 2ο Πειραματικό της Ρόδου, όμως ουσιαστικά οι «Ακρίτες της Γνώσης» είναι ένα διασχολικό έντυπο από 8 σχολεία, στην πλειονότητά τους ακριτικών νησιών. Εκεί δηλαδή όπου το μάθημα στην σχολική αίθουσα γίνεται με έναν ή δύο μαθητές... Τα παιδιά από τα σχολεία της Ψερίμου, της Τελένδου και του Αγαθονησίου έχουν γράψει τη δική τους ανταπόκριση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Όπως η Άννα, η μοναδική μαθήτρια του σχολείου της Ψερίμου που γράφει «... φανταστείτε πόσο βαρετή είναι μια εκδρομή χωρίς παρέα ή η ώρα της γυμναστικής. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχολικές γιορτές, ούτε να παίξουμε ομαδικά παιχνίδια». Οι τέσσερις μαθητές- ανταποκριτές από το Αγαθονήσι γράφουν για τα δικά τους προβλήματα: «Εμείς εδώ δεν έχουμε νοσοκομείο, απλώς ένα ιατρείο» και ένα άλλο πρόβλημα λένε «είναι όταν δεν έρχεται το καράβι και μένουμε εδώ. Εκτός αυτού δεν έχουμε άλλα τρόφιμα και τότε είναι δύσκολα για εμάς...». Στο έντυπο με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό υπάρχουν επίσης συνεντεύξειςόπως εκείνη με τον Καλύμνιο σφουγγαρά- και πιο ανάλαφρες σελίδες με τεστ και ανέκδοτα.



ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ «Τα σπασμένα μολύβια» Δημοτικό Σχολείο Μελίτης Φλώρινας
ΓΙΑ ΕΝΑ έθιμο που πραγματοποιείται την πρώτη μέρα του χρόνου στη Φλώρινα γράφει ο μαθητής Άγγελος Δεληναούμ στο ρεπορτάζ του «Πρωτοχρονιά στους λόφους» στα «Σπασμένα μολύβια». Πρόκειται για τα μπαμπάρια. Με ένα σύντομο και μεστό κείμενο, ο μικρός Άγγελος περιγράφει όσα συμβαίνουν στους λόφους εκείνη την ημέρα: «Ντύνουν έναν άντρα γαμπρό και μια γυναίκα νύφη. Και οι υπόλοιποι είναι οι καλεσμένοι του γάμου, επίσης κι αυτοί ντυμένοι μπαμπάρια. Γυρνάν΄ σε όλο το χωριό, χορεύουν, πάνε παίρνουν τον κουμπάρο, τη νύφη...».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: