Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Παιδιά στον Κόσμο: με λίγα λόγια

Παιδιά παίζουν με τις χειροποίητες σχεδίες τους σε ένα ψαροχώρι στη Τζακάρτα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, πεθαίνουν από διάρροια λόγω της κατάποσης μολυσμένου νερού και ακατάλληλης προς βρώση τροφής. Η διαχείριση νερού στην Ινδονησία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω κοινωνικοπολιτιστικών οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Η όλο και συχνότερη καλλιέργεια του εδάφους σε συνδυασμό με την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων δίχως την ύπαρξη πλαισίου κανόνων λειτουργίας έχει οδηγήσει σε καθιζήσεις, πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.




Εκτοπισμένα από τον πόλεμο παιδιά παίζουν σε ένα δέντρο κοντά στην πόλη Gos Beida στο ανατολικό Τσαντ. Το Τσαντ κατηγορήθηκε από το Σουδάν για αποστολή στρατευμάτων στο έδαφός του προς βοήθεια των ανταρτών του Νταρφούρ. Το Χαρτούμ και η Ντζαμένα αλληλοκατηγορούνται εδώ και καιρό με αφορμή τις ενέργειες των ανταρτών των δύο χωρών.






Γράμμα στους ηγέτες των μεγάλων χωρών για την προστασία του περιβάλλοντος έστειλαν 40 παιδιά από τη Θεσσαλονίκη. Οι μικροί οικολόγοι, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένο χαρτόνι που οι ίδιοι έφτιαξαν, θέλησαν να στείλουν προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της σωτηρίας του πλανήτη.









Ισχυρό ήταν το «παρών» που επέδειξαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν ελ Χιλβέχ, στον Νότιο Λίβανο, κάθε ηλικίας παιδιά, παλαιστινιακής καταγωγής, υπενθυμίζοντας στον λαό τους αλλά και τη διεθνή κοινότητα την ημέρα πένθους «Νακμπά».
Η εν λόγω ημέρα θρήνου συμβολίζει τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από τα εδάφη τους, μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο που ακολούθησε την ίδρυση του ισραηλινού κράτους το 1948.














Εκτοπισμένος μαθητής από την κοιλάδα του Σουάτ παίζει έξω από προσωρινή αίθουσα σχολείου που φιλοξενείται σε αντίσκηνο σε καταυλισμό προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών. Οι Αρχές του Πακιστάν ήρε πορσωρινά την απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να μπορέσουν χιλιάδες άνθρωποι να ξεφύγουν από τις μάχες κατά των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Σουάτ.










Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τις μάχες που μαίνονται ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους Ταλιμπάν στην περιοχή της κοιλάδας Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε στις 26 Απριλίου μία ευρεία επιχείρηση στις περιοχές Κάτω Ντιρ και Μπουνέρ και στη συνέχεια την επεξέτεινε στη γειτονική περιοχή της κοιλάδας Σουάτ, η οποία τελεί εδώ και δύο περίπου χρόνια υπό τον έλεγχο των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, συμμάχων της Αλ Κάιντα.






Ανεξήτιλα θα μείνουν τα σημάδια στο πρόσωπο του παιδιού που κατάφερε να επιζήσει μετά από επίθεση με οξύ. Πάνω από 600 θύματα από το Μπαγκλαντλες, Πακιστάν, Ινδία, Καμπότζη και Νεπάλ συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο για τα 10 χρόνια λειτουργία του ιδρύματος για τους επιζώντες των επιθέσεων με οξύ (Acid Survivors Foundation - ASF).







Η 4χρονη Φάρα σηκώνει το μπλουζάκι της αποκαλύπτοντας τα τραύματά της, τα οποία, σύμφωνα με την οικογένειά της, προκλήθηκαν από βόμβα φωσφόρου που εκτόξευσε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009. Η 4χρονη, ο δίχρονος αδελφός της, ο θείος και η γιαγιά τους επέζησαν όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους. Ο πατέρας και τα τέσσερα αδέλφια των παιδιών σκοτώθηκαν, ενώ άλλος ενας συγγενής τους κάηκε σε νοσοκομείο της Αιγύπτου. Η περιπέτεια αυτη των παιδιών σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους, ακόμη κι αν σβήσουν τα σημάδια απο το σώμα τους.





Συγκλονισμένη είναι η μικρή κοινωνία του Χωριού Bilge της νοτιοανατολικής Τουρκίας μετά το μακελειό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια γαμήλιας δεξίωσης. Μασκοφόροι εισέβαλαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως σκοτώνοντας 44 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά.








Παιδιά από τις Φιλιππίνες παίζουν κάτω από τη βροχή στο Κεζόν Σίτι. Η μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι ο τυφώνας Emong (διεθνές όνομα Chan-hom) αναμένεται να πλήξει το βόρειο τμήμα της χώρας με ανέμους ταχύτητας 140 χιλιομέτρων.











Με το συντριβάνι παίζει ενας πιτσιρικάς από τη Νότια Κορέα σε πάρκο ψυχαγωγίας στην πόλη Yongin, με αφορμή την Ημέρα των Παιδιών. Η Ημέρα είναι ένα ετήσιο γεγονός γιορτάζεται σε διαφορετικές ημέρες σε διάφορα μέρη του κόσμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: