Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Τρεις πονοκέφαλοι για τους δημόσιους υπαλλήλους

«Στη δίνη του κυκλώνα» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν να αντιμετωπίσουν «πάγωμα» μισθών, καθώς και ανατροπές στο εργασιακό και ασφαλιστικό τους καθεστώς.
«Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο και γίνεται προσπάθεια να ενοχοποιηθούν για την κατάσταση της οικονομίας», παρατηρεί η ΑΔΕΔΥ, η οποία προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.Τρία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

1. ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ – ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Οι μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς των περισσότερων δημόσιων υπαλλήλων, που αποφάσισε η κυβέρνηση, δημιουργούν και νέες εισοδηματικές απώλειες, την ώρα που οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων στην Ελλάδα αποτελούν το 55% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων των κρατών της ευρωζώνης και η αγοραστική δύναμη των μισθών με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μειώθηκε αυτά τα χρόνια και πριν από την οικονομική κρίση πάνω από 30%.
Επιπλέον, το εφάπαξ έκτακτο επίδομα, που δίνεται σαν μια μορφή ελεημοσύνης, έχει κόστος περί τα 90 εκατ. ευρώ, όταν από τα μεσαία εισοδηματικά κλιμάκια των δημόσιων υπαλλήλων αφαιρούνται 100 εκατ. ευρώ, επειδή «παγώνουν» οι μισθοί. Με δυο λόγια, γίνεται ανακατανομή της φτώχειας...Σύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων:
- Οι μηνιαίες απώλειες για τους νυν συνταξιούχους θα κυμαίνονται τα επόμενα χρόνια από 15 έως και 50 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης. Η ανατροπή αυτή αφορά 1,8 εκατομμύρια συνταξιούχους του Δημοσίου και όλων των ταμείων (πλην του ΟΓΑ, όπου θα υπάρξει ειδική απόφαση), εκ των οποίων οι 340.000 δε θα πάρουν ούτε καν το επίδομα.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι αυξήσεις υπολογίζονται με βάση το ποσό της σύνταξης, το οποίο φέτος «παγώνει». Ετσι, η αύξηση που θα δοθεί του χρόνου θα υπολογιστεί πάνω σε χαμηλότερο ποσό -που στην ουσία είναι η σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2008- και ούτω καθ' εξής.
-Οι μηνιαίες απώλειες για τους δημόσιους υπαλλήλους θα κυμαίνονται τα επόμενα χρόνια από 29 έως και 52 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο ότι οι μισθοί φέτος μένουν στάσιμοι και επομένως οι αυξήσεις τα επόμενα χρόνια υπολογίζονται πάνω σε χαμηλότερα ποσά.
- Οι μηνιαίες απώλειες για όσους δημόσιους υπαλλήλους βγουν φέτος στη σύνταξη με 35ετία θα κυμαίνονται από 40 έως και 55 ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με βάση το βασικό μισθό που παίρνει ο εργαζόμενος. Ετσι, το πάγωμα των αυξήσεων σημαίνει πως οι συντάξεις φέτος θα υπολογιστούν με βάση χαμηλότερες αποδοχές.
2. ΕΦΑΠΑΞ: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Σήμερα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρωστάει το εφάπαξ σε 15.300 εργαζόμενους και δεν έχει χρήματα να το πληρώσει. Ηδη η καθυστέρηση φτάνει τους 13-16 μήνες από τη στιγμή της παραίτησης του υπαλλήλου. Για όσους παραιτούνται σήμερα, το εφάπαξ υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί σε τρία χρόνια...
Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ (Πανελ. Ομοσπονδία Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία), το πρόβλημα θα προσλάβει πολύ γρήγορα εκρηκτικές διαστάσεις, αν συνεχιστεί η «κατρακύλα» του ταμείου.Πρακτικά, οι 14.000-15.000 αιτήσεις σε ετήσια βάση που δέχεται το ΤΠΔΥ για εφάπαξ αποζημίωση, εφόσον δε γίνουν «τονωτικές ενέσεις» στο ταμείο, σημαίνουν ότι:
- Κάθε χρόνο στο υπάρχον έλλειμμα, που ανέρχεται στα 670 εκατ. ευρώ, θα προστίθεται έλλειμμα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που θα διατηρηθεί το κλίμα ανασφάλειας και αυξηθεί κατά 5.000 επιπλέον ο αριθμός των αιτήσεων, το ετήσιο έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 230 εκατ. ευρώ επιπλέον και θα διαμορφωθεί για το 2009 στα 1,2 δισ. ευρώ!
- Το ΤΕΑΔΥ (επικουρικό ταμείο δημόσιων υπαλλήλων) και το ΜΤΠΥ (μετοχικό) θα καταστούν προβληματικά ταμεία σε μόλις τρία με τέσσερα χρόνια, αφού η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους από 1 προς 2,6 που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 1 προς 2.
Ας δούμε όμως τους λόγους που οδήγησαν σε κατάρρευση το ταμείο του Δημοσίου που καταβάλλει το εφάπαξ. Πρώτα και κύρια, η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούσε αδιάφορα την κατάσταση που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται και την αδυναμία του ταμείου να καταβάλει το εφάπαξ. Επίσης, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δημιουργήθηκε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια.
Ταυτόχρονα, όμως, καταληστεύτηκαν τα αποθεματικά του, μέσα από τις άτοκες ή χαμηλότοκες καταθέσεις και μάλιστα σε χρονικές περιόδους που υπήρχαν σημαντικά αποθεματικά στο ταμείο, λόγω της πολύ καλής σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων. Ακόμη κι αυτά τα περιορισμένα αποθεματικά του ταμείου, όμως, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα παιχνίδια στο χρηματιστήριο (μετοχές, δομημένα ομόλογα κ.λπ.), με αποτέλεσμα -εξαιτίας και της κρίσης- την περαιτέρω υποβάθμισή τους.
Φταίει και η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις (προσωρινές συμβάσεις, ανασφάλιστη εργασία κ.λπ.) αντί της κανονικής κάλυψης των οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, που στερούσε και στερεί εισροές από τουλάχιστον 150.000 απασχολούμενους σήμερα στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ.
Πρόβλημα δημιουργήθηκε και με την πολιτική που ασκήθηκε με εντάξεις επαγγελματικών ομάδων στο ταμείο ή την καταβολή εφάπαξ σε άλλες με βάση δικαστικές αποφάσεις από λάθος ρυθμίσεις των κυβερνήσεων, χωρίς την καταβολή των ανάλογων εισφορών. Το κόστος αυτών των αποφάσεων για το Ταμείο Πρόνοιας έχει προσδιοριστεί σε 1,3 δισ. ευρώ κι έχει στερέψει τα αποθεματικά του.
Πρόσφατα, η διοίκηση του ΤΠΔΥ αποφάσισε να προτείνει εφάπαξ καταβολή μισού μισθού απ' όλους τους δημόσιους υπαλλήλους εντός τριών ετών, την επιβολή κράτησης 2% στα επιδόματα για τα οποία δεν προβλέπονται κρατήσεις και την ένταξη στο ταμείο των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου στο Δημόσιο με λιγότερα από 15 έτη υπηρεσίας.
Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ επέστρεψε ως «απαράδεκτες» τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ΤΠΔΥ και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επιχορήγηση του ταμείου και να μη μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων τα βάρη του.
3. ANAΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το «παζάρεμα» με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό των δημόσιων υπαλλήλων μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (εξίσωση ορίων ηλικίας γυναικών - ανδρών) άρχισε. Ο αρμόδιος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισων Ευκαιριών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βλαντίμιρ Σπίντλα, συναντήθηκε ήδη με τους αρμόδιους υπουργούς. Η χώρα μας ζήτησε πίστωση χρόνου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ενα σενάριο προβλέπει τη σταδιακή (με την προσθήκη 6μήνων) αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών από το 2013 και μετά, με την επέκταση της εφαρμογής του νόμου Πετραλιά, που επίσης αυξάνει από το έτος αυτό τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τα ειδικά ταμεία. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, η προσαρμογή που ζητεί η ΕΕ να ξεκινήσει και νωρίτερα. Τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ δείχνουν ότι περίπου 140.000 γυναίκες απειλούνται. Αυτές είναι:
- Μητέρες ανηλίκων και μητέρες με τρία παιδιά που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 20 έτη υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Η πρόβλεψη ορίου θα επιβάλει την επιπλέον παραμονή στην εργασία για τουλάχιστον 15 έτη.
- Ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη (στα 55). Στην κατηγορία αυτήν η αύξηση των ορίων θα είναι κατά 5 χρόνια.Αντίθετα, φαίνεται ότι δε θα επηρεαστούν καθόλου όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (αφού μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα και πάντως πριν από την ψήφιση νέου νόμου). Ο λόγος για παλιές ασφαλισμένες που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις (έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας) και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προσδοκώντας καλύτερη σύνταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: