Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Οι "ασπίδες" για τον ιό

Οι κίνδυνοι και οι τρόποι προστασίας από τη γρίπη
«Ψυχραιμία, αλλά όχι εφησυχασμός»

«ΗΤΑΝ κάτι αναπόφευκτο», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δημήτριος Τριχόπουλος, χωρίς ωστόσο να επισημαίνει σοβαρό λόγο ανησυχίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η μεταδοτικότητα είναι χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή του κοινού ιού της γρίπης, ενώ παράλληλα το ποσοστό θνητότητας παραμένει χαμηλό. «Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε, αφού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να διασπαρθεί ο νέος ιός και στη χώρα μας». Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνει στους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής: να πλένουν δηλαδή συχνά τα χέρια τους και κυρίως να μην ακουμπούν το πρόσωπό τους, καθώς ο ιός επιβιώνει για αρκετές ώρες στο περιβάλλον και συνεπώς μπορεί να μεταφερθεί πολύ εύκολα με τα χέρια. Πάντως, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως το αντιγριπικό εμβόλιο αναμένεται να είναι έτοιμο με το πέρας του καλοκαιριού. «Βέβαια, υπάρχει και το μακρινό ενδεχόμενο να επιστρέψει ο ιός πιο επιθετικός, όπως έγινε και στην περίπτωση της πανδημίας της ισπανικής γρίπης».

«Δεν πρέπει να κλείσουν τα σύνορα»
«ΠΕΡΙΜΕΝΑΝΕ τον νέο ιό της γρίπης, όπως και ήρθε», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο οποίος ωστόσο χαρακτηρίζει τα μέτρα πρόληψης που ελήφθησαν για τον 19χρονο φοιτητή εν μέρει υπερβολικά. «Αυτό συνέβη καθώς πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται στην Ελλάδα και οι υγειονομικές υπηρεσίες ήταν καθ΄ όλα έτοιμες. Παρ΄ όλα αυτά, στις ΗΠΑ οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους αμέσως μετά τη διάγνωση, ενώ δεν χορηγούνται αντιιικά φάρμακα, παρά μόνον σε όσους ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου - όπως παραδείγματος χάριν στους καρδιοπαθείς και στους νεφροπαθείς». Στο ερώτημα εάν φοβάται το ενδεχόμενο ευρύτερης εξάπλωσης της νέας γρίπης επιμένει πως δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σύνορα. «Το σημαντικότερο είναι να δοθεί έμφαση στην προφύλαξη των πολιτών παρά στους ταξιδιώτες, με στόχο να περιοριστούν τα νέα περιστατικά από τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο».

«Ο ιός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς»
ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι ο ιός που προκαλεί τη γρίπη Α (γρίπη των χοίρων) θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, διατύπωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια στιγμή σε 9.239 υπολογίζονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης Α παγκοσμίως, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώνουν τον εντοπισμό περισσότερων από 400 κρουσμάτων μόνο χθες. Αν και ο ΠΟΥ αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 τον συναγερμό, η γενική διευθύντριά του Μάργκαρετ Τσαν προειδοποίησε ότι ο ιός πιθανότατα θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε και ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, Ρίτσαρντ Μπέσερ. Όπως δήλωσε, αναμένεται εξάπλωσή της γρίπης Α σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η επιδημία δεν έχει τελειώσει», σημείωσε. Αν και το 95% των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στο Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, ανησυχία για την ταχύτητα που εξαπλώνεται ο ιός προκαλεί ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Οι αρχές έχουν καταγράψει 125 κρούσματα, ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον ιό.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: