Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

«Ιστορική αυτοκριτική» Ερντογάν για τις μειονότητες

Με τον χαρακτηρισμό «ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» υποδέχτηκαν πολλές τουρκικές εφημερίδες τα όσα είπε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί «εκδίωξης από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», πράγμα που ο ίδιος κατονόμασε ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».
Κατά την χθεσινή του ομιλία στο τοπικό συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στο Ντούζτζε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε την ανάγκη ξένων επενδύσεων στην Τουρκία και επέκρινε όσους εναντιώνονται σε αυτές. "Είναι τόσο απλό να λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία;", σημείωσε ο Ερντογάν.
"Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε.", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.
"Ιστορική αυτοκριτική" χαρακτηρίζουν οι εφημερίδες "Βατάν", "Χουριέτ" και "Ραντικάλ" τις δηλώσεις Ερντογάν.
Ειδικότερα, η "Βατάν" φιλοξενεί και ένα δημοσίευμα για τους διωγμούς που έχουν υποστεί οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Η εφημερίδα δημοσιεύει και δηλώσεις επωνύμων. Ο δημοσιογράφος Ριντβάν Ακάρ που έχει γράψει δύο βιβλία σχετικά με το φόρο περιουσίας που επιβλήθηκε στις μη μουσουλμανικές μειονότητες το 1942 και την απέλαση των Ελλήνων υπηκόων Κωνσταντινουπολιτών το 1964, αναφέρει: «Τα μειονοτικά δικαιώματα και θέματα όπως το περιουσιακό ζήτημα των μειονοτικών ευαγών ιδρυμάτων και οι δημοκρατικές εκλογές στα όργανα των μειονοτήτων, είναι εσωτερικά δομικά θέματα της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός με την ομιλία αυτή, έχει κάνει ένα βήμα. Η ειλικρίνεια του πρωθυπουργού, θα είναι συνάρτηση ενεργειών όπως η αποκατάσταση του δικαιώματος του πολίτη για όσους απελάθηκαν και ο καθορισμός της αξίας των περιουσιών τους που κατασχέθηκαν και η καταβολή των ποσών αυτών στις μειονότητες».
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν προκαλέσει αντιδράσεις οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Βετζντί Γκιονούλ, ο οποίος παρουσίαζε ως αναγκαιότητα την εκδίωξη των μειονοτήτων. Σε ομιλία που είχε κάνει στις 10 Νοεμβρίου, είχε υπογραμμίσει ότι τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν «η οικοδόμηση έθνους και η οικονομία», τονίζοντας ότι η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν άκρως σημαντική για τη δημιουργία του έθνους. Ο Γκιονούλ είχε θέσει το εξής ερώτημα: «Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν στο Αιγαίο οι Έλληνες και σε διάφορα σημεία της Τουρκίας οι Αρμένιοι, θα ήταν μήπως η Τουρκία, το ίδιο εθνικό κράτος»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: