Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η Γη μετά από 217 μέρες γυρισμάτων

Προσφέροντάς μας εντυπωσιακά εναέρια πλάνα, για τα οποία χρειάστηκαν 217 ημέρες γυρισμάτων, ο Γιαν Αρτίς-Μπερτράν ζητεί με το ντοκιμαντέρ «Ηome», που κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα σε όλα τα μέσα στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), σε περισσότερες από 50 χώρες, τη συνεργασία μας για την ανοικοδόμηση του περιβάλλοντος.
«Ούτε ο σκοπός ούτε τα κίνητρα της ταινίας μας είναι να μιλήσουμε για την καταστροφή. Καταστροφή είναι η άρνηση να πιστέψουμε αυτό που έρχεται», μας είπε χθες ο πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης που βρέθηκε στην Αθήνα.
«Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη» για τη διάσωση της Γης, τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι το «Ηome» είναι «μια πολιτική ταινία με την καλή έννοια της λέξης».
«Πιστεύω ότι αυτήν τη στιγμή έχουν περισσότερο σημασία τα οικολογικά λόμπι από τα πολιτικά κόμματα», σχολίασε εν όψει των ευρωεκλογών.
«Το λάθος των οικολογικών οργανώσεων ήταν πως στράφηκαν εναντίον πολλών πραγμάτων, με αποτέλεσμα να απομονωθούν σε μικρά κύτταρα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να συνεργαστούν με τον πολίτη. Πρέπει όλοι να ομολογήσουμε την αποτυχία μας».
Αφορμή για το ντοκιμαντέρ στάθηκε η ταινία «Μια άβολη αλήθεια», στην οποία αφηγητής ήταν ο Αλ Γκορ. Κρίνοντας από την απήχηση εκείνου του οικολογικού φιλμ, ο Γιαν Αρτίς-Μπερτράν βάλθηκε, με την οικονομική στήριξη του Λικ Μπεσόν (έδωσε 10 εκατομμύρια ευρώ), να ταξιδέψει σε 54 χώρες ανά τον πλανήτη, για να καταγράψει την ομορφιά του τοπίου και τις επιπτώσεις στη φύση της αλόγιστης αλιείας, της βιομηχανικής κτηνοτροφίας κ.λπ.
«Στην Ινδία κατασχέθηκε το 50% του υλικού που γυρίσαμε... Στις ΗΠΑ εκκρεμεί δίκη εναντίον μας για το θέμα της διατροφής των βοοειδών», ανέφερε ο σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων.
Στην Ελλάδα, η ταινία βγαίνει στις αίθουσες από την εταιρεία διανομής Feelgood Entertainment, ενώ θα προβληθεί από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και θα διανεμηθεί σε dvd σε όλη τη χώρα.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: