Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

«Μπαλάκι» του ΥΠΕΠΘ, μαθητές με αναπηρία

Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Πριν 100 και κάτι μέρες, διάταξη νόμου (3748/09), ψηφισθείσα από το ΥΠΕΠΘ, ανέθετε τη σχολική μεταφορά των μαθητών με αναπηρία στις σχολικές επιτροπές των δήμων.
Αξαφνα, αρχές Ιουνίου, ο υφυπουργός Αν. Λυκουρέντζος «αποφασίζει και διατάσσει» με σχετική επιστολή του πως την ευθύνη της μεταφοράς αναλαμβάνουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας. Οι οποίες -ιδού το απόλυτο «πήγαινε-έλα» του παραλόγου- είχαν την ευθύνη (που σήμερα τους ξαναδίδεται) μέχρι πριν 100 και κάτι μέρες, όταν και τους την αφαίρεσαν αυτοί που σήμερα τους την ξαναδίδουν! Πέρα από την κωμικοτραγική του διάσταση, το όλο θέμα είναι σοβαρότατο. Κατ' αρχάς, μια απλή του υφυπουργού επιστολή δεν μπορεί να αναιρέσει την πρόσφατη διάταξη νόμου που επιτάσσει τα ακριβώς αντίθετά της! Το οποίον σημαίνει ότι εάν το ΥΠΕΠΘ όντως επιθυμεί να ακυρώσει τον προ 100 ημερών εαυτόν του, θα πρέπει να ψηφίσει (όταν ανοίξει η Βουλή...) νεότερη νομοθετική διάταξη. Αλλά και αυτό να γίνει, ο χρόνος είναι τόσο ασφυκτικός μέχρι τον Σεπτέμβρη, όταν και χιλιάδες μαθητές με αναπηρία θα πρέπει να μετακινηθούν προς και από τα σχολεία τους, που το αδιέξοδο -τότε- μοιάζει αναπόφευκτο. Προς απόδειξιν: η ανάθεση μεταφοράς προϋποθέτει διαγωνισμούς για τη δημοσίευση των οποίων προβλέπεται υποχρεωτική προθεσμία 52 ημερών. Επίσης, κατά το δεκαπενθήμερο 5-20 Αυγούστου απαγορεύεται η διενέργεια διαγωνισμών. Κατά συνέπεια, ακόμα και εάν αύριο ψηφιστεί (που... αποκλείεται) η νέα διάταξη, είναι απολύτως βέβαιον ότι μέσα μεταφοράς για τους μαθητές με αναπηρία, τον Σεπτέμβρη, δεν θα υπάρχουν.
Γιατί όλα αυτά; Προς τι η εξόφθαλμη λογική του παραλόγου, το πήγαινε-έλα επιστολών και νομοθετικών διατάξεων που αλληλοαναιρούνται; «Οι από πλευράς υπουργείου προσπάθειες μετατόπισης ευθυνών στις Ν.Α. της χώρας, από τα προβλήματα που θα ανακύψουν για τη μεταφορά μαθητών ΑμεΑ τη νέα σχολική περίοδο, δεν θα γίνουν ανεκτές», δίδει την απάντηση ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας σε αιχμηρή επιστολή του (2 Ιουνίου) προς τον υπουργό Παιδείας. Εχει δίκαιο. Το μόνο στο οποίο η υπουργική λογική του παραλόγου, βάσει της κοινής λογικής, μπορεί να στοχεύει, είναι η προληπτική απόσειση των ευθυνών...
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: