Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

«Οι απελάσεις δεν είναι πολιτική»

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΣΚΟΥΠΑ
«Οχι στον όρο λαθρομετανάστες για όσους δεν έχουν χαρτιά»


Ράπισμα δέχθηκαν χθες οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί στρατοπέδων, απελάσεων και μαζικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά από τον επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γιώργο Τσαρμπόπουλο, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον απαξιωτικό ορο «λαθρομετανάστες», εξισώνοντας ανθρώπους με εμπορεύματα.
Αντέκρουσε επίσης τη συλλήβδην χρήση του όρου «παράνομοι μετανάστες» για όσους μπήκαν ή βρέθηκαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αφού έτσι δεν διακρίνονται οι οικονομικοί μετανάστες από τους πρόσφυγες που διώκονται ή εξαναγκάστηκαν σε φυγή λόγω πολέμου στη χώρα τους, τους οποίους η χώρα μας έχει υποχρέωση να προστατεύει.
«Απέναντι στους πρόσφυγες και άλλα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, το κράτος δεν μπορεί -όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και γιατί δεσμεύεται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία- να εφαρμόσει «μεταναστευτική» πολιτική ούτε απελάσεων, ούτε αθρόων συλλήψεων και διοικητικής κράτησης, ούτε της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα», τόνισε, καθώς ανάμεσα σε όσους επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα δίχως έγγραφα υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ανάμεσα στους 146.337 συλληφθέντες πέρσι για παράνομη είσοδο περιλαμβάνονται ορισμένες ιδιαίτερα «κρίσιμες» εθνικότητες: 25.517 Αφγανοί, 15.940 Ιρακινοί και 6.713 Σομαλοί. Γι' αυτό και η Αρμοστεία εκφράζει την αντίθεσή της όχι μόνο στις άτυπες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία αλλά και στις επιστροφές μέσω του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής εφόσον δεν τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις υποδοχής και εξασφάλισης των προσφύγων.
Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία αδυνατεί να διαχειριστεί τη διαδικασία ασύλου, τα ποσοστά χορήγησης είναι σταθερά μηδαμινά -ενδεικτικό είναι ότι το 2008 αναγνωρίστηκαν σε πρώτο βαθμό 14 πρόσφυγες σε σύνολο 29.573 αιτημάτων που εξετάστηκαν, εκκρεμεί εδώ και χρόνια η εξέταση πάνω από 30.000 αιτημάτων, σε δεύτερο βαθμό, ανθρώπων από χώρες που μαστίζει η βία (Ιρακινών, Αφγανών, Κούρδων, Ιρανών, Σομαλών, Παλαιστινίων) και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση εισηγείται την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης αιτημάτων και την πλήρη αστυνόμευση του συστήματος, υπονομεύοντας εντελώς τη διαδικασία ασύλου και κινούμενη στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι των ανθρώπων που δικαιούνται προστασίας. Ακόμη δεν έχει τις δομές εκείνες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου αφού το 90% των αιτημάτων παραλαμβάνει ένα αστυνομικό τμήμα στην Πέτρου Ράλλη και μόλις το 1,5% των αιτημάτων υποβάλλεται στα σημεία εισόδου, ο χρόνος εξέτασης του αιτήματος μπορεί να φτάσει τον 1,5 χρόνο στον πρώτο βαθμό και μέχρι τα 7 χρόνια σε δεύτερο.
Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και σε κέντρα φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο: τα υπάρχοντα μπορούν να καλύψουν μόλις 810 άτομα, όταν τα νέα αιτήματα ασύλου για το 2008 πλησίαζαν τα 20.000 με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο να είναι άστεγοι: από τον Αγιο Παντελεήμονα, την Ομόνοια και το παλιό εφετείο στη Σωκράτους μέχρι τον άτυπο καταυλισμό της Πάτρας. Επιπλέον, οι υφιστάμενες δομές υποδοχής στα σημεία εισόδου στη χώρα δεν είναι τίποτα άλλο από κέντρα κράτησης με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Στη χθεσινή συνέντευξη που δόθηκε με αφορμή τη μεθαυριανή παγκόσμια ημέρα προσφύγων, παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Αρμοστείας για τη ριζική αναθεώρηση του συστήματος ασύλου και πήραν τον λόγο υποστηρικτές του έργου της και πρόσφυγες για να εκθέσουν την κατάσταση στη χώρα μας.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: