Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Επεισόδια και συλλήψεις σε διαδήλωση Ινδών φοιτητών στην Αυστραλία

Ινδοί διαδηλωτές κατηγορούν την αστυνομία της Μελβούρνης για υπερβολική χρήση βίας κατά την διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης.
Χιλιάδες Ινδοί πραγματοποίησαν διαδήλωση στο κέντρο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τις βίαιες και ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν δεχθεί τελευταία Ινδοί φοιτητές που σπουδάζουν στη Μελβούρνη.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό σταυροδρόμι της πόλης και συνέχισαν την διαμαρτυρίας τους έως σήμερα το πρωί παρά την συμβουλή της αστυνομίας να συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους σε διπλανή κεντρική πλατεία για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Επενέβη η αστυνομία και διέλυσε την συγκέντρωση συλλαμβάνοντας συγχρόνως και 18 άτομα.
Οι Ινδοί φοιτητές κατηγορούν την αστυνομία για υπερβολική χρήση βίας ενώ η αστυνομία υποστηρίζει πως κάποιοι έφεραν μαχαίρια και άλλα όπλα και ήταν «αποφασισμένοι για όλα».
Η διαδήλωση και τα επεισόδια στο κέντρο της Μελβούρνης έγιναν σήμερα πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της Ινδίας.
Την Κυριακή ο Αυστραλός πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, τηλεφώνησε στον Ινδό ομόλογό του κ. Σινγκ και να τον διαβεβαιώσει πως θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτούν οι φοιτητές.
Νωρίτερα τον αποτροπιασμό του για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις εναντίον φοιτητών ινδικής καταγωγής που σπουδάζουν στη Μελβούρνη, εξέφρασε, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, κ. Σ.Μ. Κρίσνα.
Τα ΜΜΕ της Ινδίας σε πρωτοσέλιδά τους «βαφτίζουν» την Αυστραλία ως επικίνδυνο μέρος για τους Ινδούς φοιτητές.
Οι ξένοι φοιτητές συνεισφέρουν κάθε χρόνο στην αυστραλιανή οικονομία 26,7 δισ. δολάρια περίπου, ενώ στη Βικτώρια συνέφεραν πέρυσι συνολικά γύρω στα 4,5 δις. δολάρια. Στην Αυστραλία σπουδάζουν αυτή τη στιγμή 93.000 φοιτητές ινδικής καταγωγής με τους 38.000 από αυτούς να βρίσκονται στη Βικτώρια.

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: