Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Μπλόκα αλληλεγγύης στους μετανάστες

Πρωτοφανή για τα δεδομένα της Χίου επεισόδια έγιναν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι της Χίου, όταν διαδηλωτές, μέλη της Χιακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και του ΠΑΜΕ, εμπόδισαν την είσοδο δύο λεωφορείων που μετέφεραν 60 μετανάστες από το Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου Χίου στο πλοίο «Θεόφιλος» με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.
Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας απώθησαν τους διαδηλωτές και κατάφεραν να επιβιβάσουν στο πλοίο τα δύο λεωφορεία με τους παράνομους μετανάστες που ήταν δεμένοι με χειροπέδες και ήταν αφγανικής, πακιστανικής και σομαλικής καταγωγής.
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και μετά την επιβίβαση των λεωφορείων, όταν ο Γιάννης Αμπαζής, στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ στη Χίο, έπεσε στο λιμάνι ανάμεσα στην αποβάθρα και τις σβησμένες μηχανές του πλοίου, μη επιτρέποντας την αναχώρηση του πλοίου, το οποίο τελικά έφυγε με καθυστέρηση μιας ώρας.
Αλλά και τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στο λιμάνι της Μυτιλήνης περίπου 30άτομα μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές, απέτρεψαν τη μεταγωγή 60 παράνομων μεταναστών στην Καβάλα και πάλι με το πλοίο «Θεόφιλος», όταν κατέλαβαν την μπουκαπόρτα του πλοίου και δεν επέτρεπαν τη είσοδο σ' αυτό των μεταναστών. Τελικά και έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση αποφασίστηκε η επιστροφή των 60 μεταναστών -κι αυτοί αφγανικής, πακιστανικής και σομαλικής καταγωγής- στο κέντρο διαμονής της Παγανής.
Ας σημειωθεί ότι οι μεταγωγές των μεταναστών γίνονται σε κέντρα κράτησης στη Μακεδονία, αφού μετά την πρόσφατη απόφαση για εξάμηνη κράτησή τους, η κατάσταση στα κέντρα τόσο της Χίου όσο και της Μυτιλήνης είναι εκρηκτική. Στη μεν Χίο, αντί των 120 ατόμων που είναι η δυναμικότητα στο Κέντρο του Μερσινιδίου, κρατούνται 220 μετανάστες, ενώ στην Παγανή της Μυτιλήνης, δυναμικότητας 250 ατόμων κρατούνται περισσότεροι από 400! Μάλιστα στην Παγανή μετά τα τελευταία επεισόδια κάποιοι κρατούμενοι μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταγωγές και ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
Οι πολίτες που αντιδρούν θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις «αθώες» μεταγωγές κρύβεται η προσπάθεια να προωθηθούν χωρίς πολύ «φασαρία» οι μετανάστες στην Τουρκία μέσω του Εβρου. Γι' αυτό το γεγονός, όπως τόνισαν, βρέθηκαν στο λιμάνι. Μάλιστα ζήτησαν να φιλοξενηθούν οι κρατούμενοι σε ξενοδοχεία, εφόσον πράγματι είναι υπεράριθμοι στα κέντρα κράτησης, και να αφεθούν ελεύθεροι οι ανήλικοι. *

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: