Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Δικαιώματα ΑΕΙ αποκτούν τα κολέγια

Στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό Δίκαιο θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας για τα κέντρα που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού
Μέσα στο καλοκαίρι «έρχεται» το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων που παρέχουν τα κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με ΑΕΙ του εξωτερικού, ενώ την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα καταδικάστηκε ξανά για τη μη προσαρμογή της στην Κοινοτική Οδηγία 36/2005
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, θα κοινοποιήσει το Π.Δ., με το οποίο ενσωματώνεται η σχετική Κοινοτική Οδηγία στο ελληνικό Δίκαιο, ενώ ο ίδιος προχτές τόνισε ότι «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της οδηγίας, την οποία ούτως ή άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε, διαφορετικά πληρώνουμε».
Τα πρόστιμαΠαράγοντες του υπουργείου Παιδείας επιβεβαίωσαν χτες στο «Εθνος» ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσουν όλες οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να αποφύγει η χώρα μας τα πρόστιμα, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσουν τον χρόνο έκδοσης του Π.Δ.
Οι κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας πιθανότατα θα επισπευσθούν, μετά και τη νέα καταδίκη της χώρας μας.
Η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «Η Ελληνική Δημοκρατία, μη θεσπίζοντας, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις προκειμένου να συμμορφωθεί προς την οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία αυτή. Καταδικάζει την Ελληνική Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα».
Η νέα καταδίκη της χώρας μας οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2008) ότι θα εξέδιδε το Π.Δ. για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, δεν το έκανε.
Η αναγνώριση πάντως των πτυχίων κολεγίων και η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία τους αναμένεται γι άλλη μια φορά να προκαλέσουν τεράστια αναστάτωση στα δημόσια ΑΕΙ.
«Ο νόμος για τα κολέγια ουσιαστικά επιτρέπει την ίδρυση (καθαρώς κερδοσκοπικών) Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αποτελώντας έτσι ένα σοβαρό ανοικτό συνταγματικό πρόβλημα, εισάγοντας παράλληλα έναν εκπαιδευτικό πολιτισμό με ιδιαίτερα έντονα τα στοιχεία αποικιακού χαρακτήρα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νικόλαος Σταυρακάκης.
Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, «η κυβέρνηση με την τελευταία αυτή Υπουργική Απόφαση απελευθερώνει συνειδητά αλλά άκριτα ένα τεράστιο εμπόριο ελπίδων και προσδοκιών, με αποδέκτη ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς και των ελληνικών οικογενειών. Κυρίως δε των οικογενειών εκείνων που πλήττονται από τη σημερινή οικονομική κρίση».
Θέση για το θέμα των κολεγίων πήρε και ο ΣΥΝ, ο οποίος καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «αντί να προσπαθεί να βολέψει τα κολέγια σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της κατωτάτης υποστάθμης, θα πρέπει να επιβάλει άμεσα το κλείσιμό τους, ταυτοχρόνως προβλέποντας τις κατάλληλες μεταβατικές λύσεις για τους μέχρι σήμερα αποφοίτους των».
Οπως τονίζει ο ΣΥΝ «φαίνεται πλέον καθαρά ότι όσα το ΥΠΕΠΘ ισχυριζόταν στον ιδρυτικό νόμο των ΚΕΣ το 2008 περί διασφάλισης του επιπέδου σπουδών στα κολέγια, δεν ήταν τίποτα παρά φύλλο συκής. Ετσι, λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, το κράτος δεν μπορεί να ελέγχει το πρόγραμμα σπουδών των παραρτημάτων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, με καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα της εκπαίδευσης χιλιάδων νέων».
ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΟι «τυχεροί» και οι όροι λειτουργίας
Το Προεδρικό Διάταγμα αφορά όλα τα κολέγια τα οποία έχουν καταθέσει αιτήσεις λειτουργίας με τους νέους όρους που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας με περυσινό νόμο και τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 38-40.
Ανάμεσα σε αυτά είναι 14 τα οποία είναι μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων και συνεργάζονται με βρετανικά ΑΕΙ, περίπου 10 που συνεργάζονται με γαλλικά πανεπιστήμια και τα υπόλοιπα είναι διάφορα κολέγια που έχουν συνεργασίες με ιδρύματα διαφόρων χωρών της Ε.Ε.
Πάντως η χώρα μας, πέρα από την αναγνώριση που θα «προσφέρει» στα κολέγια και τον έλεγχο που θα κάνει για την αντιστοίχηση σπουδών μεταξύ ελληνικού και ξένου ιδρύματος, δεν θα έχει καμία άλλη αρμοδιότητα.
Οσον αφορά στα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού των κολεγίων, μόνον το 10% των καθηγητών υποχρεούται να κατέχει υποχρεωτικά διδακτορικό τίτλο, ενώ το 30% θα κατέχει Μάστερ.
Σε όλα τα δημόσια ΑΕΙ όμως τα μέλη ΔΕΠ στις τρεις από τις τέσσερις βαθμίδες είναι διδάκτορες. Για τον χώρο στέγασης ως όριο έχουν τεθεί μόνο τα 300 τ.μ., όση είναι δηλαδή μία μόνο μεγάλη αίθουσα ενός δημόσιου ΑΕΙ!
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: