Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Στη σκιά της εθνοτικής βίας

ΚΙΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΞΙΝΓΙΑΝΓΚ ΜΕΤΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΝ-ΟΥΙΓΟΥΡΩΝ
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με διαταγή για απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων και διαδηλώσεων οι οικογένειες των θυμάτων από την εθνοτική ομάδα των Χαν τίμησαν τη μνήμη των νεκρών τους χθες, μία εβδομάδα μετά τις αιματηρές εθνοτικές ταραχές στην επαρχία Ξινγιάνγκ. Τις ταραχές οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι χρέωσαν στις κινεζικές δυνάμεις καταγγέλλοντας ότι η εθνότητά τους πέφτει συνεχώς θύμα καταστολής.

Συγγενείς των νεκρών Χαν τίμησαν τη μνήμη τους, μία εβδομάδα μετά τις αιματηρές ταραχές με τους Ουιγούρους (φωτ. Ass. Press)
Δηλώνοντας ότι «έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο», οι αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα της επαρχίας Ξινγιάνγκ, Ουρούμκι, επέβαλαν πάραυτα απαγόρευση συγκεντρώσεων, πορειών και διαδηλώσεων, προκειμένου να αποφευχθεί νέα σύγκρουση των Χαν με τους Ουιγούρους μία εβδομάδα μετά τα επεισόδια που κατά τον επίσημο απολογισμό προκάλεσαν το θάνατο 184 ανθρώπων. Ο απολογισμός των τραυματιών αυξήθηκε κατά μερικές εκατοντάδες στους 1.680, εκ των οποίων πάνω από 200 σοβαρά και 74 σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε επίσημη πηγή.
Σε όλη την περιοχή επικρατεί τα τελευταία 24ωρα τεταμένη και προφανώς επιβεβλημένη ηρεμία, κανείς όμως δεν είναι σίγουρος για την επόμενη ημέρα, όταν μάλιστα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ποινές για τον ανεξακρίβωτο αριθμό Ουιγούρων που έχουν συλληφθεί. Η εξόριστη ηγέτις των Ουιγούρων Ρεμπίγια Καντίρ κάλεσε με συνέντευξή της τις ΗΠΑ να εμπλακούν υπέρ του λαού της, «που είναι θύμα καταστολής», ανοίγοντας προξενείο στο Ουρούμκι. Αδεια παραμονής στην Καντίρ προτίθεται να δώσει η Τουρκία, όπου χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Ουιγούρων. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι κατά των Ουιγούρων «συντελείται μια μορφή γενοκτονίας». Την «τρομακτική καταστολή» των Ουιγούρων κατήγγειλε χθες και ο Ιρανός μεγάλος αγιατολάχ Νάσερ Σιράζι.
Κατά τη χθεσινή ημέρα σημειώθηκε έκρηξη σε δεξαμενή πετρελαίου στο μεγαλύτερο εργοστάσιο χημικών της πόλης Ουρούμκι, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Η διοίκηση του εργοστασίου, λίγες ώρες μετά το περιστατικό, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν επρόκειτο για «τρομοκρατική ενέργεια». «Αποκλείεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας» είπε ο υποδιευθυντής.
Πηγές: Γαλλικό ΠΕ, Ρόιτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια: