Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Νέο ράπισμα για τη μεταναστευτική πολιτική

Οχι μόνο στηλιτεύει την ασκούμενη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης αλλά καλεί και την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταστήσει την Ελλάδα υπόλογη για τις πράξεις της που αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το προσφυγικό δίκαιο και μάλιστα άμεσα, καθώς «τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές πολλών ανθρώπων»: το ράπισμα κατά της χώρας μας είναι διεθνές και προέρχεται από τη μεγαλύτερη οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποφαίνεται:
«Φαίνεται ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσει την πόρτα σε άτομα που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη, αδιαφορώντας για το πόσο ευάλωτα είναι».
Σε ανακοίνωσή του υπό τον εύγλωττο τίτλο «Σταματήστε τα διοικητικά μέτρα, συλλήψεις μεταναστών», το Παρατηρητήριο αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά μαζικών συλλήψεων μεταναστών και αναζητούντων άσυλο σε πόλεις και νησιά και τη μεταφορά τους βόρεια, ενώ εκφράζει φόβους για παράνομες απελάσεις στην Τουρκία.
Περιστατικά που όλα έχουν γίνει τούτο τον μήνα: συγκεκριμένα αναφέρεται στις μεταφορές ανθρώπων από τη Χίο και τη Λέσβο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, την εκκένωση του εγκαταλειμμένου Εφετείου στις 16-18 τρέχοντος, την ισοπέδωση του καταυλισμού των Αφγανών στην Πάτρα (12 Ιουλίου). Κάνει επίσης λόγο για το μάταιο στήσιμο χιλιάδων ανθρώπων στην Πέτρου Ράλλη προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, τα μηδαμινά ποσοστά αναγνώρισης προσφύγων και τα πρόσφατα μέτρα εξοντωτικής αύξησης της διοικητικής κράτησης μέχρι 18 μήνες από 90 μέρες που ήταν και μεταβολής των εγγυήσεων για την παροχή ασύλου. «Αυτές οι επιχειρήσεις και μεταφορές είναι πολύ ανησυχητικές. Φοβόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί εμποδίζονται από τις διαδικασίες ασύλου, ότι τα παιδιά που φτάνουν ασυνόδευτα δεν προστατεύονται και ότι οι μετανάστες κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες και πιθανώς απελαύνονται μυστικά στην Τουρκία», σημειώνει το Παρατηρητήριο, το οποίο σε δύο προηγούμενες εκθέσεις του για τη χώρα μας έχει τεκμηριώσει αφ' ενός τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών (Νοέμβριος 2008) και αφ' ετέρου την απαράδεκτη μεταχείριση των ανηλίκων αντί της προστασίας που δικαιούνται (Δεκέμβριος 2008).
**Και ένα θέμα δημόσιας υγείας: Με ποιον τρόπο πρόκειται να προστατευτούν από τη νέα γρίπη οι μη νόμιμοι μετανάστες και πρόσφυγες που υποκείμενοι σε αστυνομικά μέτρα κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες ρωτά τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.
* Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης του Ιρακινού Αριβαν Οσμάν Αζίζ, ο οποίος πέθανε ύστερα από σοβαρό τραυματισμό του από ξυλοδαρμό, ζητεί η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα Ναυτιλίας, Ελπίδα Τσουρή.
«Επί τέσσερις μήνες αιωρούνται αναπάντητες σοβαρές καταγγελίες εναντίον στελεχών του Λιμενικού», επισημαίνει η κ. Τσουρή και κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη ολιγωρία του υπουργείου».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: