Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Τεθωρακισμένη τάξη...

Στα «μεγάλα μέσα» κατέφυγε το Πεκίνο για να αποκαταστήσει την τάξη στην επαρχία Ξινγιάνγκ, αποστέλλοντας εκατοντάδες στρατιώτες, τεθωρακισμένα και ελικόπτερα στην πρωτεύουσα Ουρούμκι προς αποφυγήν νέων επεισοδίων εθνοτικής βίας μεταξύ Κινέζων Χαν και Ουιγούρων μουσουλμάνων.
Παρά τη μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και τις απειλές του επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος στην Ουρούμκι, Λι Ζι, ότι όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα εκτελεστούν, δεν απετράπησαν κάποιες συμπλοκές, κυρίως μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών Χαν που διαμαρτύρονται ή ζητούν εκδίκηση για τις βιαιότητες. Ο Λι αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσοι από τους 156 νεκρούς είναι Χαν και πόσοι Ουιγούροι, αν και πάνω από 100 έχουν ήδη αναγνωριστεί και παραδοθεί στις οικογένειές τους. Ο ηγέτης των Ουιγούρων εξόριστων Ντολκούν Τσα δίνει από την πλευρά του, επικαλούμενος πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων που συγκεντρώθηκαν μέσω τηλεφώνου, ένα διαφορετικό απολογισμό των θυμάτων κάνοντας λόγο για 600-800 νεκρούς Ουιγούρους.
Κι ενώ οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν να κατηγορούν τους διαφωνούντες εξόριστους για υποκίνηση των ταραχών, η 62χρονη Ουιγούρα ακτιβίστρια Ρεμπίγια Καντίρ κατηγορεί ευθέως την καταπιεστική πολιτική του Πεκίνου και τους κομματάρχες στην Ξινγιάνγκ: «Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι Ουιγούροι χαρακτηρίζονται αυτονομιστές, τρομοκράτες, εξτρεμιστές. Εξαιτίας αυτής της προπαγάνδας, ο κινεζικός πληθυσμός άρχισε να βλέπει τους Ουιγούρους ως εχθρούς και να τους μισεί». Οι Ουιγούροι, τουρκόφωνη μουσουλμανική μειονότητα, καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες την προσπάθεια αλλοίωσης των θρησκευτικών και πολιτιστικών τους χαρακτηριστικών από το κινεζικό καθεστώς, ενώ οι αυτονομιστικές τους τάσεις έχουν πάρει συχνά εξτρεμιστική μορφή.
Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο έφυγε χθες εσπευσμένως από τη σύνοδο της G8, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη χώρα του για να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Κι ενώ η Ρωσία στηρίζει πλήρως την Κίνα, χαρακτηρίζοντας τις συγκρούσεις «εσωτερική υπόθεση» της χώρας και την Ξινγιάνγκ αναφαίρετο κομμάτι της, η Τουρκία μιλά για «θηριωδίες», καλεί τις κινεζικές αρχές να προστατέψουν τα δικαιώματα της τουρκόφωνης μειονότητας και προωθεί τη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο τουρκικός Τύπος καταγγέλλει «την κινεζική σφαγή» και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, ενώ Ουιγούροι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη με την υποστήριξη τουρκικών εθνικιστικών ενώσεων.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: