Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Εκπαιδευτικοί με μισθό 350 ευρώ τον μήνα!

Δίνουν μισθούς πείνας στους ωρομίσθιους
Ο 30χρονος φυσικός Γιάννης Αβαγιανός τα τελευταία δύο χρόνια δούλευε ως ωρομίσθιος σε λύκειο της Αττικής. Φέτος, με ημερομίσθιο επτά ευρώ και δουλεύοντας 10 ώρες την εβδομάδα, μόλις και μετά βίας κατάφερνε να βγάζει 300 ευρώ τον μήνα. «Μάλιστα, αυτά τα χρήματα δεν τα έχω πληρωθεί ακόμη. Συν τοις άλλοις δεν μπορώ να δουλέψω σε φροντιστήριο, καθώς τον τελευταίο χρόνο ισχύει και το ασυμβίβαστο για όποιον θέλει να εργαστεί σε φροντιστήριο», λέει στα «ΝΕΑ». Με χθεσινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών εγκρίθηκε για το σχολικό έτος που αρχίζει σε λίγες μέρες η πρόσληψη 9.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα εγκρίθηκε η πρόσληψη 11.915 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών (3.600.000 ώρες) στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτοί οι περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν με μισθό 350 ευρώ τον μήνα! Το ΥΠΕΠΘ εκμεταλλευόμενο τον υψηλό βαθμό ανεργίας των νέων πτυχιούχων καθηγητικών πανεπιστημιακών σχολών και έχοντας στα συρτάρια του 170.000 αιτήσεις για πρόσληψη, επιχειρεί να γεμίσει και τη νέα σχολική χρονιά τα σχολεία όλης της χώρας με 12.000 εκπαιδευτικούς με μισθούς- φιλοδώρημα τους οποίους, μάλιστα, παίρνουν με καθυστέρηση μηνών. Η κ. Χρυσούλα Παπαγεωργίου τελείωσε τη Φιλολογία Αθηνών το 2005. Κάθε χρόνο από τότε υποβάλλει αιτήσεις για το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας. Πέρυσι έκανε τα χαρτιά της σε όλες τις Δευτεροβάθμιες της Αττικής, της Ηπείρου, της Ημαθίας, της Κορινθίας και της Φθιώτιδας, αλλά «καθώς οι εγκύκλιοι δεν ορίζουν κριτήρια όπως η παλαιότητα του πτυχίου ή η επιτυχία στο ΑΣΕΠ, δεν μπορείς να γνωρίζεις αν θα είσαι μέσα σε αυτούς που θα επιλεγούν από τους διευθυντές των σχολείων και τις Δευτεροβάθμιες». Δύο δουλειές Έτσι, η κ. Παπαγεωργίου αναγκάζεται να δουλεύει καθημερινά περισσότερες από 14 ώρες. Το πρωί ως γραμματέας σε ιδιωτική επιχείρηση και τα απογεύματα παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα.
Οι όροι πρόσληψης αναπληρωτών- ωρομισθίων στη δημόσια εκπαίδευση
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ Η πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γίνεται από ενιαίο πίνακα στον οποίο κατατάσσονται, με αίτησή τους, οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί. Η πρόσληψή τους αφορά τις παρακάτω κατηγορίες εκπαιδευτικών:
●Όσους έχουν προϋπηρεσία προσωρινού αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού. Πριμοδότηση με ένα μόριο για κάθε μήνα της προϋπηρεσίας τους.
●Όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον τελευταίο προ της συντάξεως του ως άνω πίνακα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Πριμοδότηση με ένα μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση.
●Όσους έλαβαν τη βαθμολογική βάση κατά τον αντίστοιχο προτελευταίο διαγωνισμό. Πριμοδότηση με μισό μόριο για κάθε βαθμολογική μονάδα πάνω από τη βαθμολογική βάση. Όσοι υπάγονται σε περισσότερες της μιας από τις ανωτέρω περιπτώσεις λαμβάνουν αθροιστικά τα μόρια αυτών.
ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ Η πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών γίνεται από ενιαίο πίνακα ωρομισθίων που συντάσσεται κατά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Κάθε υποψήφιος ωρομίσθιος εκπαιδευτικός εγγράφεται στον πίνακα μόνο μιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Οι προσλήψεις αυτές πραγματοποιούνται με πράξη του αρμόδιου διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: