Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Εκρηξη καταγγελιών για νοθεία

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΜΑΤΩΝ, ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΡΖΑΪ

Εκτεταμένη επιχείρηση νόθευσης του αποτελέσματος των εκλογών στο Αφγανιστάν, ώστε ο πρόεδρος Καρζάι να επανεκλεγεί από τον πρώτο γύρο, κατήγγειλε ο βασικός του αντίπαλος στην προεδρική αναμέτρηση, ενώ η Αφγανική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει λάβει τουλάχιστον 225 καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία και μερικές θα τις εξετάσει κατά προτεραιότητα, γιατί ενδεχομένως να επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι καταγγελίες εστιάζονται στις περιοχές όπου η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν χαμηλή αλλά... ψήλωσε σύμφωνα με την κυβερνητική καταμέτρηση (φωτ. Reuters)
Οι εκλογές έγιναν την Πέμπτη και από την επομένη και οι δύο υποψήφιοι, ο απερχόμενος πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλά Αμπντουλά δήλωσαν ότι προηγούνται. Ωστόσο το επιτελείο του Καρζάι προχώρησε περισσότερο, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος νίκησε από τον πρώτο γύρο. Ο Αμπντουλά πέρασε χθες στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας ότι το επιτελείο του Καρζάι έχει θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση νοθείας για να βγάλει νικητή τον σημερινό πρόεδρο από τον πρώτο γύρο. Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε παρατυπίες, νοθείες και περιπτώσεις που οι κάλπες γέμιζαν με ψήφους. Οι παρατυπίες, είπε επικαλούμενος τους επιτόπου παρατηρητές, αφορούν περισσότερο τις περιοχές όπου η συμμετοχή ήταν χαμηλή, κυρίως στο νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα, όπου η επίσημη συμμετοχή, όπως είπε, τετραπλασιάστηκε. Είναι οι περιοχές που έχουν πληγεί κυρίως από τη βία και στρατηγικά πρόσκεινται στον Καρζάι, γιατί οι κάτοικοί τους είναι από την ίδια εθνότητα των Παστούν, οπότε θεωρούνται πιο επιρρεπείς στο να του δώσουν τις ψήφους που χρειάζεται για νίκη από τον πρώτο γύρο. Ο Αμπντουλά έχει πολλές φορές καταγγείλει τις τελευταίες ημέρες νοθεία στο Κανταχάρ, τη μεγάλη πόλη του Νότου, όπου ο αδερφός του Καρζάι, ο Αχμάντ Ουαλί Καρζάι, είναι επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου.
Καρζάι με Χόλμπρουκ
Πάντως ο Αμπντουλά κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας και δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι το θέμα του δεύτερου γύρου ήταν το βασικό στη συνάντηση του Καρζάι με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. «Το βασικό είναι τώρα να ξέρουμε αν ο Καρζάι, που ελέγχει την Αφγανική Εκλογική Επιτροπή θα δεχτεί δεύτερο γύρο. Το συζήτησε με τον Χόλμπρουκ», δήλωσε, ανωνύμως, διπλωμάτης στην Καμπούλ. Συνάδελφός του είπε ότι ο Καρζάι φέρεται να διαβεβαίωσε τον Χόλμπρουκ ότι θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
Οι ανεξάρτητοι παρατηρητές, Αφγανοί και ξένοι, ανέφεραν εκτεταμένες παρατυπίες την ημέρα της ψηφοφορίας. Το Σάββατο το βράδυ η Επιτροπή είχε δεχτεί 225 καταγγελίες, ενώ συνέχιζε και χθες να συγκεντρώνει αποτελέσματα. Ως απόψε εκτιμά ότι θα έχει συγκεντρώσει το 90%. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται ώς τις 3 Σεπτεμβρίου. Το Σάββατο, 11 άτομα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις.
(Πηγές: Γαλλικό, Ασοσιέιτεντ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: