Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Φονικό τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι από το τσουνάμι που έπληξε το αρχιπέλαγος των νήσων Σαμόα. Το τσουνάμι προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, χθες, στις 20:48 ώρα Ελλάδας.
Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS),εντοπίζεται σε απόσταση 200 χλμ νοτιοδυτικά της Απία.
Το τσουνάμι που προκλήθηκε έπληξε το αρχιπέλαγος των Σαμόα που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους. Έως και αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι, ωστόσο ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές θα αυξηθεί. "Μέχρι τώρα πιστεύουμε πως ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους εκατό", δήλωσε ο υποδιευθυντής του κέντρου διαχείρισης καταστροφών της Δυτικής Σαμόα Αουσεγκάλια Μουιπόλα και πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοούμενων, τονίζοντας πως στο νησί Ουπόλου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη καταστροφή. "Ορισμένες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και το τσουνάμι κάλυψε με άμμο μεγάλα τμήματα των νησιών, έτσι δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νεκροί. Χρειαζόμαστε ειδικά μηχανήματα για να εντοπίσουμε τα πτώματα", επισήμανε ο ίδιος. "Ο απολογισμός μπορεί να μεγαλώσει, διότι και άλλα θύματα δεν έχουν καταγραφεί λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας", δήλωσε ο Ταλουτάλα Μαουάλα γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού. Περισσότεροι από εκατό διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και αυτό που έκαναν πρώτα ήταν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό. Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση καταστροφής τις αμερικανικές Σαμόα και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια.

Σύμφωνα τον Μίζα Τελεφόνι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αυτής της χώρας που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, η πιο τουριστική περιοχή των Σαμόα καταστράφηκε από το τσουνάμι και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι και οι ξένοι τουρίστες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στα παλιρροϊκά κύματα, ύψους έως και 4,5 μέτρων, που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του. Επίσης ο Τελεφόνι δήλωσε ότι τα δυο πιο τουριστικά ξενοδοχεία, τα Sinalei Reef Resort και Coconuts Beach Resort, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του κυριότερου νησιού, του Ούπολου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές. "Μας ενημέρωσαν ότι σε αυτήν την πλευρά του νησιού τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν καταστραφεί", δήλωσε ο Τελεφόνι. Η αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών των Σαμόα, Αουσεγκάλια Μουλιπόλα, δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ψάχνουν για θύματα του τσουνάμι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μερικά χωριά στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας έχουν καταστραφεί. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πενήντα τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης Τογκιόλα Τουλαφόνο από τη Χαβάη, διευκρινίζοντας πως ένα μεγάλο τμήμα του νησιού Τουτουίλα έχει καταστραφεί. Επίσης οι αρχές της Τόνγκα ανακοίνωσαν πως δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί Νιουατοπουτάτου. Ο σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι για μεγάλη περιοχή του νότιου Ειρηνικού η οποία αργότερα ανακλήθηκε. Σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες, αν και η ένταση του σεισμού ήταν μεγάλη δεν είχε απαιτούμενη ενέργεια για να προκαλέσει ένα μεγαλύτερο τσουνάμι, όπως αυτό του 2004 στην Ασία που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 230 χιλιάδες ανθρώπους σε 11 κράτη. Τέλος, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις αγνοούνται στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα, το οποίο επίσης επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια: