Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Μια ζωή κι αυτή χαμένη

ΣΤΙΣ 23 ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗ FRANCE TELECOM
Στο «Τσεκούρι», τη συγκλονιστική ταινία του Κώστα Γαβρά, ένας απολυμένος υπάλληλος χαρτοποιίας γίνεται κατά συρροήν δολοφόνος.
Τα θύματά του είναι επίσης άνεργοι και πιθανοί ανταγωνιστές του για την ίδια θέση εργασίας. Στην αληθινή ζωή, εργαζόμενοι που ζουν με το φόβο της ανεργίας ή δεν αντέχουν την πίεση, αντί να σκοτώσουν, αυτοκτονούν.
Το φαινόμενο των απανωτών αυτοκτονιών στη France Telecom, τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις ώστε να απασχολεί πια την κυβέρνηση. Τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας Ξαβιέ Νταρκός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρείας Ντιντιέ Λομπάρ για να συζητήσουν το πρόβλημα. Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, υποχρέωσε την εταιρεία να συγκαλέσει το διοικητικό συμβούλιο για το ίδιο ακριβώς θέμα.
Είκοσι τρεις εργαζόμενοι της France Telecom έχουν αφαιρέσει μόνοι τους τη ζωή τους μέσα στους τελευταίους 18 μήνες -χωρίς να υπολογίζονται και όσοι έχουν κάνει αποτυχημένες απόπειρες.
Ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος για να περάσει απαρατήρητος: το ποσοστό των αυτοκτονιών επί του συνόλου των εργαζομένων (100.000), είναι πέντε φορές υψηλότερο από το ποσοστό αυτοκτονιών επί του συνόλου του γαλλικού πληθυσμού, σύμφωνα με υπολογισμούς της «Liberation».
Οι εργασιακές συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά από το 1997, οπότε η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν ιδιωτικοποίησε τη France Telecom, αφήνοντας στο κράτος το 26%. Εκτοτε η εταιρεία έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 70.000 εργαζόμενους. Μόνο μέσα στην τελευταία τριετία καταργήθηκαν 22.000 θέσεις εργασίας.
Τα συνδικάτα καταγγέλλουν από καιρό ασφυκτικές πιέσεις στους εργαζόμενους για μεγαλύτερη παραγωγικότητα και «εθελούσιες» συνταξιοδοτήσεις, αυθαίρετες μετακινήσεις σε θέσεις άσχετες με το αντικείμενό τους, μεταθέσεις σε απόσταση 50 ή και 100 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους και άλλα πολλά, που συνιστούν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα.
Ενας υπάλληλος, για παράδειγμα, λέει στη «Le Monde» ότι αυτός και οι συνάδελφοί του πρέπει να ζητήσουν ειδική άδεια ακόμα και για να πάνε στην τουαλέτα και να υποβάλουν γραπτή αιτιολογία αν αργήσουν πάνω από ένα λεπτό!
Η εταιρεία, επισήμως, δεν παραδέχεται τίποτα και αποδίδει τις αυτοκτονίες σε προσωπικά προβλήματα. Ωστόσο, μετά το σάλο που ξέσπασε, καθώς την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε μία νέα αυτοκτονία και μία απόπειρα και μετά την συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της France Telecom υποσχέθηκε να λάβει μέτρα προκειμένου να σταματήσει, όπως είπε, «αυτή η μόδα των αυτοκτονιών»! Μια «μόδα» που ίσως να μην αργήσει να γίνει μεταδοτική.
Ισως σε λίγο το σενάριο του Κώστα Γαβρά να ωχριά μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα...

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: