Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Η γαλλική "σκούπα"

Η γαλλική "σκούπα" στον καταυλισμό μεταναστών του Καλαί που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 278 ατόμων -μεταξύ των οποίων και 135 ανηλίκων- και η αποκάλυψη των προθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης για νέες εκκενώσεις, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διέλυσαν τη «ζούγκλα» του Καλέ. Η γαλλική αστυνομία ισοπέδωσε με μπουλντόζες πρόχειρο καταυλισμό λαθρομεταναστών στη Βόρεια Γαλλία

ΚΑΛΕ Με μια καλά οργανωμένη επιχείρηση η γαλλική αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση και μετά στην ισοπέδωση με μπουλντόζες της «ζούγκλας». Πρόκειται για έναν πρόχειρο καταυλισμό κοντά στο Καλέ της Βόρειας Γαλλίας, τον οποίο έστησαν λαθρομετανάστες που ήλπιζαν να διασχίσουν παράνομα το κανάλι της Μάγχης και να περάσουν στη Βρετανία. Εκατοντάδες λαθρομετανάστες συνελήφθησαν. Μάλιστα οι γαλλικές αρχές επιδιώκουν την επαναπροώθηση των περισσοτέρων εξ αυτών στην Ελλάδα, ισχυριζόμενες ότι η χώρα μας υπήρξε η πύλη εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ελληνες αξιωματούχοι δήλωναν πως ως αργά χθες δεν είχαν λάβει κανένα επίσημο αίτημα από τη Γαλλία, για να δεχθεί η χώρα μας τους λαθρομετανάστες του Καλέ.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Ερίκ Μπεσόν χαρακτήρισε τη «ζούγκλα» « βάση για δουλεμπόρους διακινητές ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τους λαθρομετανάστες ζητώντας τους μεγάλα ποσά για να τους βοηθήσουν να περάσουν το κανάλι, ή να τους εγκαταλείψουνεκεί αφού τους περάσουν στην Ευρώπη».
« Ο νόμος της ζούγκλας δεν μπορεί να ισχύει για πάντα » είπε ο κ. Μπεσόν. « Ο νόμος και η τάξη πρέπει να αποκατασταθούν στο Καλέ » πρόσθεσε.
Οι περισσότεροι από τους λαθρομετανάστες του Καλέ προέρχονταν από το Αφγανιστάν και προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις Βρετανίας και Γαλλίας. Η «ζούγκλα» κατέστη δε σύμβολο του αγώνα της Ευρώπης κατά της λαθρομετανάστευσης.
Συνολικώς 278 άνθρωποι, περίπου οι μισοί εκ των οποίων ήταν ανήλικοι, τέθηκαν υπό κράτηση στην πρώτη φάση της επιχείρησης, όπως δήλωσε ο Πιερ ντε Μπουσκιέ ντε Φλοριάν, περιφερειάρχης της περιοχής Πα ντε Καλέ. « Η επιχείρηση αυτή δεν στοχεύει τους λαθρομετανάστες, αλλά την οργάνωση των διακινητών ανθρώπων, οι οποίοι τους εκμεταλλεύονται » ισχυρίστηκε.

Οι πρόσφυγες, πολλοί κάτω των είκοσι ετών, ντυμένοι με τζιν και αθλητικές μπλούζες, είχαν φορτωθεί σακίδια και κουβέρτες, καθώς οι αστυνομικοί τούς έβαζαν σε σειρές για να τους απομακρύνουν από τον καταυλισμό. Οι ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν εκεί, με τηλεβόες αποδοκίμαζαν τους αστυνομικούς. Ορισμένοι εξ αυτών σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τους πρόσφυγες και δεν έλειψαν οι μικροσυμπλοκές με αστυνομικούς, καθώς αυτοί έπαιρναν έναν έναν τους άνδρες και τα αγόρια.
O ρισμένοι από τους πρόσφυγες έκλαιγαν καθώς ανέβαιναν στα λεωφορεία, λέγοντας ότι ήθελαν να παραμείνουν στον καταυλισμό και εκφράζοντας φόβους μήπως και αναγκαστούν να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν.
Η επιχείρηση πάντως ήταν ειρηνική και όλα τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων συγκεντρώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο τέμενος του Καλέ. Περίπου 30 μεταφραστές και μια ιατρική ομάδα βοήθησαν τις Αρχές, ενώ στους μετανάστες διατέθηκαν 200 κρεβάτια. Λίγο αργότερα οι μπουλντόζες ισοπέδωσαν τις αυτοσχέδιες σκηνές του καταυλισμού. Εργάτες με δρεπάνια έκοψαν τα δένδρα στα οποία στηρίζονταν οι σκηνές. Η επιχείρηση διήρκεσε περίπου δύο ώρες.
Οι μετανάστες που συνελήφθησαν θα οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία απέλασής τους. Οργανώσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών ζητούν από τη Βρετανία να τους δώσει άσυλο, αίτημα που δεν γίνεται αποδεκτό.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: