Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Στον δρόμο για μια καλύτερη ζωή οκτώ μετανάστες συνάντησαν τον θάνατο

Νέα τραγωδία με μετανάστες στα νερά του Αιγαίου. Ξεκίνησαν πριν από πολύ καιρό από τα χωριά του Αφγανιστάν αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο το ταξίδι που θα τους έφερνε μακριά από την «κόλαση» της πατρίδας τους σταμάτησε απότομα για πέντε γυναίκες και τρία παιδιά χθες νωρίς το πρωί στη θαλάσσια περιοχή στο ακρωτήριο Κόρακα Μυτιλήνης όταν το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε βράχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ξύλινο σκάφος που μετέφερε συνολικά 18 μετανάστες είχε ξεκινήσει από τα απέναντι παράλια της Τουρκίας. Χειριστής του ήταν ένας 45χρονος Τούρκος ο οποίος συνελήφθη. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές. Εκτιμάται πως ο νεαρός «διακινητής» είχε «στοχεύσει» τον φάρο που βρίσκεται στο ακρωτήριο. Οπως λένε αξιωματικοί του Λιμενικού «το συγκεκριμένο σημείο δεν πρέπει να επελέγη τυχαία καθώς είναι το πλησιέστερο προς τις τουρκικές ακτές και έτσι ο οδηγός δεν θα χρειαζόταν να διανύσει μεγάλη απόσταση».
Ωστόσο το σκάφος το οποίο κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα τελικά προσέκρουσε στα βράχια με αποτέλεσμα να καταστραφεί και οι μετανάστες να πέσουν στη θάλασσα με αποτέλεσμα οκτώ από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους. Οι λιμενικοί εκτιμούν με δεδομένο τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ώρα πως ο 45χρονος είτε ήταν άπειρος στον χειρισμό του σκάφους είτε δεν γνώριζε ότι στο σημείο υπήρχαν βράχια.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα σκάφη του Λιμενικού έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή και περισυνέλεξαν τα πτώματα ενώ ανέσυραν σώους εννέα μετανάστες και τον 45χρονο διακινητή τους. Παράλληλα ξεκίνησε έρευνα και στη στεριά από αστυνομικούς καθώς μια μητέρα ανέφερε πως είχε χάσει το παιδί της, ωστόσο βρέθηκε λίγο αργότερα.
Στη συνέχεια οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού για εξετάσεις και την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ακολούθως τους πήγαν σε ξενοδοχείο με μέριμνα των αρμοδίων υπηρεσιών της Νομαρχίας Λέσβου όπου θα τους παρασχεθεί βοήθεια από ψυχολόγους. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί σε ένα παιδί που έχασε τη μητέρα του.
Οπως διευκρίνιζαν παράγοντες της Νομαρχίας «θα μείνουν στο ξενοδοχείο όσο χρειαστεί και σε καμία περίπτωση δεν θα μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Παγανή».
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ :
«Εχουμε κάθε μέρα και ένα “Σάμινα”»
«Η παράνομη μετανάστευση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Κοστίζει σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά κυρίως κοστίζει σε ανθρώπινο πόνο και ανθρώπινες ζωές, όπως καταδεικνύει και το δυστύχημα στη Μυτιλήνη». Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα, καλούμαστε κυριολεκτικά να διαχειριστούμε ένα “Σάμινα” στο Αιγαίο, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς την απαραίτητη διασυνοριακή συνεργασία. Αν δεν λάβουμε άμεσες πρωτοβουλίες, θα συνεχίσουμε να ισορροπούμε καθημερινά σε ένα καθεστώς διαρκούς κρίσης και ανασφάλειας». Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ούτε όμως και κολαστήριο ψυχών» και υπενθύμισε ότι πρόσφατα αποφασίστηκε η απελευθέρωση 1.837 μεταναστών οι οποίοι κρατούνταν για πολύ καιρό στα αστυνομικά κρατητήρια και στους ειδικούς χώρους παραμονής αλλοδαπών. Κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι «στα σύνορά της διεξάγεται μία διαρκής ανθρωπιστική κρίση για την οποία είναι συνυπεύθυνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: