Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

«Σύγχυση» στον ΟΗΕ για ενδεχόμενο νοθείας στο Αφγανιστάν

Από τον ΟΗΕ εκφράστηκαν αμφιβολίες αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων του δεύτερου τη τάξει της αποστολής του διεθνούς Οργανισμού, στο Αφγανιστάν (UNAMA), σύμφωνα με τον οποίο ποσοστό 30% των ψήφων υπέρ του προέδρου Χαμίντ Καρζάϊ, στις προεδρικές εκλογές της 20ης Αυγούστου, «ήταν νόθες».
«Η έκταση της νοθείας είναι αντικείμενο έρευνας μόνον από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή (εκλογικών) προσφυγών» στο Αφγανιστάν. Εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας, ότι το προσωπικό της με επαγγελματισμό και με διαδικασία εξαντλητική θα κάνει κι αυτή τη φορά τη δουλειά της», όπως δήλωσε σήμερα -μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο -ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, κ. Φάρχαν Χακ. Ο κ. Χακ απάντησε, κατ' ουσίαν, στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο o κ. Πίτερ Γκάλμπρέϊθ, ο δεύτερος τη τάξει της UNAMA -ανακλήθηκε ήδη- είχε αναφέρει ποσοστό 30% νόθων ψήφων υπέρ του προέδρου Καρζάϊ.
Ο ΟΗΕ επέμεινε από την πλευρά του ότι «έχει αξιόπιστο μηχανισμό», προκειμένου να διακριβώνεται τυχόν εκλογική νοθεία σε κράτη, όπου αποστέλλει αντιπροσωπείες του με σκοπό την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης εκεί. Επίσης ανέφερε «διαφωνίες» και όχι καλή συνεργασία του κ. Γκαλμπρέϊθ με τον ανώτερό του κ. Κάϊ Εϊντε.
Στις 20 Αυγούστου στο Αφγανιστάν διενεργήθηκαν οι «δεύτερες» προεδρικές εκλογές στην ιστορία του με τρόπο ανεπίληπτο, υποστήριξε από την πλευρά της η προεδρία στην Καμπούλ.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: