Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Σταμάτησε η επιχείρηση διάσωσης στη Σουμάτρα

Οι ινδονησιακές αρχές έθεσαν τέλος στην επιχείρηση διάσωσης στην Παντάνγκ, τη μεγαλύτερη πόλη της Σουμάτρας όπου αγνοείται η τύχη χιλιάδων ανθρώπων μετά τον ισχυρό σεισμό της 30ής Σεπτεμβρίου.
«Οι προσπάθειες εντοπισμού τυχόν επιζώντων σταμάτησαν χθες το βράδυ στην Παντάνγκ, αλλά συνεχίζονται αλλού, στις δύσκολα προσβάσιμες αγροτικές περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας δι
αχείρισης των καταστροφών Πριγιάντι Καρντόνο.
Οι αρχές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα να βρεθούν άνθρωποι ζωντανοί στα συντρίμμια εκατοντάδων κτιρίων που έχουν πλήρως ή μερικώς καταρρεύσει, μεταξύ των οποίων σχολεία και ξενοδοχεία, μετά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 3.000 είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θαύμα» στα ερείπια της Σουμάτρας

Διασώθηκε 19χρονη που έμεινε 40 ώρες θαμμένη στα συντρίμμια

Με αμυδρές ελπίδες συνεχίζουν πλέον το έργο τους τα συνεργεία διάσωσης, αναζητώντας μέσα στα συντρίμμια και στις λάσπες τυχόν επιζώντες από τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ που έπληξε την περασμένη Τετάρτη τη Σουμάτρα στην Ινδονησία. Και όμως: σαν από θαύμα διεσώθη 19χρονο κορίτσι στην πόλη Πατάνγκ αφού παρέμεινε επί 40 ολόκληρες ώρες θαμμένη κάτω από τα ερείπια. Η διάσωσή της ήταν ένας άθλος. Και αυτό διότι οι διασώστες δεν διέθεταν τα απαραίτητα μέσα.

Προσπαθούσαν (ακόμη και απομακρύνοντας χαλάσματα με τα χέρια...) να την ξεθάψουν.
Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει παραδεχτεί τις τραγικές ελλείψεις και έχει ζητήσει, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, να σπεύσουν ξένα σωστικά συνεργεία στις σεισμόπληκτες περιοχές.
«Καθώς περνούν οι μέρες το μέγεθος της καταστροφής θα αυξάνεται συνεχώς» δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης «Save the children» Μαρκ Φρίτζλερ .
Επισήμως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ σε 1.100, οι αγνοούμενοι όμως ξεπερνούν τα 3.000 άτομα. «Εκτός από την απειλή των ισχυρών μετασεισμών το έργο των συνεργείων διάσωσης δυσχεραίνεται και από τις έντονες βροχοπτώσεις. Οι δρόμοι έχουν καταστραφεί σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτές» επισημαίνει ο κ. Φρίτζλερ.
Οι αρχές ανησυχούν για τη μετάδοση ασθενειών. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις μοιράζουν τρόφιμα και πακέτα με είδη ατομικής υγιεινής στους κατοίκους των ρημαγμένων από τον σεισμό πόλεων.
«Νομίζω ότι η Πατάνγκ ήταν εντελώς απροετοίμαστη. Τα κτίρια δεν ήταν αντισεισμικά και γι΄ αυτό η καταστροφή έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις» δήλωσε ο ΝτάνιΧίλμανΝαταουιτζάτζα από το Επιστημονικό Ινστιτούτο Ινδονησίας.

Πηγή: Εφημεριδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Εφιάλτης κάτω από τα ερείπια
Χιλιάδες εγκλωβισμένοι, ανεπαρκή τα συνεργεία διάσωσης, έκκληση για βοήθεια

ΠΑΝΤΑΝΓΚ. Δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ιατρική βοήθεια και συνεργεία διάσωσης απηύθυνε χθες η κυβέρνηση της Ινδονησίας, αντιμέτωπη με διογκούμενα προβλήματα μετά τις σεισμικές δονήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης στη Σουμάτρα. Τουλάχιστον 1.100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με χθεσινές εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αλλά η πραγματική έκταση της τραγωδίας δεν έχει ακόμη φανεί, καθώς σύμφωνα με αναφορές συγγενών αγνοείται η τύχη «χιλιάδων ατόμων», ενώ η απειλή επιδημιών καραδοκεί, καθώς τα πτώματα αποσυντίθενται μέσα στα συντρίμμια. Περίπου 60 Αυστραλοί είναι μεταξύ των αγνοουμένων, όπως δήλωσε χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ. Στην πόλη Παντάνγκ, που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή, τα συνεργεία διάσωσης παλεύουν με ανεπαρκή εξοπλισμό να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν περάσει δύο νύχτες στον δρόμο και δηλώνουν τρομοκρατημένοι και πεινασμένοι, καθώς περιμένουν την κυβερνητική βοήθεια. «Το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλά παγιδευμένα θύματα στα ερείπια. Αγωνιζόμαστε να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, Σίτι Φαντιλάχ Σουπαρί. «Χρειαζόμαστε βοήθεια από ξένες χώρες για τις προσπάθειες εκκένωσης. Εχουμε ανάγκη από έμπειρους εργάτες με εξοπλισμό», υπογράμμισε η υπουργός, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για την αποστολή ιατρικής βοήθειας, προκειμένου να νοσηλευτούν βαριά τραυματισμένα άτομα, που έχουν υποστεί στην πλειονότητά τους κατάγματα. Αρκετές χώρες έχουν προσφερθεί να αποστείλουν βοήθεια, αλλά οι προσπάθειες να διοργανωθεί μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση διάσωσης εμποδίζονται από τους κλειστούς δρόμους, τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα επικοινωνίας. «Δεν έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Δεν έχουμε ούτε καν σκύλους», δήλωσε ο χειρουργός κ. Σοεντάρμο, μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμμετέχει στο έργο της διάσωσης. Είκοσι οκτώ τόνοι εφοδίων, περιλαμβανομένων φαρμάκων, τροφίμων και νερού έχουν ήδη σταλεί στα αεροδρόμια της περιοχής για να διανεμηθούν στα θύματα.

Εστειλαν βοήθεια

Η Ρωσία έχει στείλει δύο αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικό προσωπικό, ενώ χρηματική βοήθεια έχει σταλεί από τις κυβερνήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις της Αυστραλίας, της Κίνας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, της Ε.Ε., της Μαλαισίας, της Σιγκαπούρης, της Ελβετίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Με ζητωκραυγές υποδέχτηκαν οι πληγέντες την είδηση της διάσωσης μιας φοιτήτριας, 19 ετών, η οποία είχε μείνει εγκλωβισμένη στα ερείπια του κολεγίου της στην πόλη Παντάνγκ για 40 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: