Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Επίθεση κατά των ανταρτών στο Πακιστάν

Μεγάλη επιχείρηση του στρατού στο προπύργιο των εξτρεμιστών

Πέρασαν οκτώ ημέρες από την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στην αυτόνομη περιοχή του Νότιου Βαζιριστάν και οι συνέπειες γίνονται αντιληπτές σ’ ολόκληρη την επικράτεια. Την περασμένη Τρίτη, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάχθηκαν στο καφενείο του Ισλαμικού Πανεπιστημίου του Ισλαμαμπάντ, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων φοιτητών και τον τραυματισμό άλλων 18 ατόμων. Εκατοντάδες σχολεία και πανεπιστήμια βρίσκονται εκτός λειτουργίας, καθώς η κυβέρνηση φοβάται ότι ένοπλοι από το Νότιο Βαζιριστάν θα κλιμακώσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο πακιστανικός στρατός, πάντως, επιδεικνύει αποφασιστικότητα αναπτύσσοντας 28.000 άνδρες στο ορεινό προπύργιο των Ταλιμπάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Στόχος δεν είναι άλλος από την πάταξη των εξτρεμιστών, οι οποίοι ευθύνονται για το κύμα των τρομοκρατικών επιθέσεων που πλήττουν τη χώρα εδώ και μια διετία. Τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα υφίσταται πληθώρα τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι οργανώθηκαν από τους Ταλιμπάν ως αντίποινα για τις επιδρομές του στρατού στην Κοιλάδα του Σουάτ και στο Νότιο Βαζιριστάν.

Στόχος, οι αρχηγοί

Της εφόδου του πεζικού, η οποία ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, είχαν προηγηθεί επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν στην περιοχή του Μεχσούντ. Το πεζικό φέρεται να έχει καταλάβει στρατηγικής σημασίας υψώματα και πλέον πιέζει τους Ταλιμπάν σε τρία μέτωπα. Γίνεται λόγος περί σφοδρών συγκρούσεων γύρω από τα χωριά Κασκάι, Σισανβάμ και Κοτκάι, απ’ όπου κατάγεται ο ηγέτης του πακιστανικού πυρήνα των Ταλιμπάν, Χακιμουλά Μεχσούντ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 15 στρατιώτες και 90 ένοπλοι, πλην όμως, η επιβεβαίωση τέτοιων πληροφοριών είναι πρακτικά αδύνατη, δεδομένου ότι η περιοχή τελεί υπό καθεστώς απόλυτου αποκλεισμού.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι ακριβώς θα επιτευχθεί από τη μεγάλη αυτή στρατιωτική επιχείρηση. Η στρατιωτική ηγεσία ισχυρίζεται ότι προσβλέπει στη σύλληψη ή στην εξουδετέρωση των αρχηγών των Ταλιμπάν, μολονότι το θέατρο των επιχειρήσεων περιορίζεται στην περιοχή δράσης του πρώην αρχηγού των ισλαμιστών ανταρτών, Μπαϊτουλά Μεχσούντ, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό πύραυλο στις 5 Αυγούστου. Πιστός στα ήθη και τα έθιμα της ευρύτερης περιοχής, ο πακιστανικός στρατός φέρεται να έχει εξαγοράσει την υποστήριξη διοικητών των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, οι οποίοι θα μπορούσαν σήμερα να μάχονται στο πλευρό των φυλετικών αδελφών τους.

Από την πλευρά τους, οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν καταστήσει σαφές ότι προτίθενται να πολεμήσουν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματος τους. Οι ένοπλοι προετοίμαζαν επί σειρά ετών τις αμυντικές τους γραμμές ανάμεσα στα βοσκοτόπια, τις σπηλιές και το πυκνό δάσος. Ενίσχυσαν την αμυντική τους τακτική με βομβιστικές επιθέσεις στους στενούς δρόμους της περιοχής και προετοίμασαν δεκάδες βομβιστές αυτοκτονίας, προκειμένου να ανταποδώσουν ενδεχόμενα πλήγματα. Πιθανότατα, ωστόσο, η πλέον πετυχημένη τους τακτική δεν είναι άλλη από εκείνη της «εξαφάνισης» από το πεδίο των μαχών και της δυναμικής επανεμφάνισης σε ανύποπτο χρόνο.

Μεγάλη καθυστέρηση

Η επιδρομή του στρατού, πάντως, καθυστέρησε ιδιαίτερα, καθώς το Ισλαμαμπάντ διαμαρτυρόταν ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα εφόδια για να φέρει εις πέρας μια τέτοια αποστολή και πως οι ρυθμοί της αμερικανικής χρηματοδότησης ήταν αργοί. Δεν αποκλείεται, επίσης, η στρατιωτική επιχείρηση να περιοριστεί λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης που αναμένεται στο Νότιο Βαζιριστάν τους μήνες του χειμώνα. Ως εκ τούτου, ο πακιστανικός στρατός έχει δύο, μόλις, μήνες προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους που έθεσε. Κάποιοι, βέβαια, εκτιμούν ότι, όπως συνέβη το 2004 και το 2005, και αυτή η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί με κάποια συνθήκη ανακωχής, η οποία απλώς θα χορηγήσει στους Ταλιμπάν τον απαραίτητο χρόνο για να αναδιοργανωθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες εντείνονται όσον αφορά το μέγεθος του πλήγματος που θα υποστεί ο άμαχος πληθυσμός. Στο Νότιο Βαζιριστάν κατοικούν περίπου 600.000 άνθρωποι, εκ των οποίων περισσότεροι από 100.000 έχουν ήδη εγκαταλείψει την περιοχή.

Πηγή: The Economist

Συντριβή των Tαλιμπάν από τον πακιστανικό στρατό

Πριν από κάποιους μήνες, Πακιστανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούσαν συχνά τον όρο «άπιστοι» όταν μιλούσαν για τους μαχητές των Tαλιμπάν που προέρχονταν από τις δυτικές περιοχές των φυλών. Η παραφθορά υποδηλούσε ότι οι Tαλιμπάν είναι μεν ενοχλητικοί, μια συμμορία φανατικών και γκάνγκστερ, επιρρεπών σε ειρηνευτικές συμφωνίες, αλλά δεν απειλούν το Πακιστάν.

Η συγκεκριμένη αυτή θεώρηση της κατάστασης έχει σήμερα εγκαταλειφθεί. Η αντεπίθεση της περασμένης εβδομάδας εναντίον των κρησφύγετων των Tαλιμπάν στο Nότιο Βαζιριστάν είναι μια ακόμη ένδειξη ότι το Πακιστάν έχει πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος της εγχώριας τρομοκρατίας. Πακιστανός ανώτερος στρατιωτικός διοικητής μού ανέλυσε το ζήτημα, εκφράζοντας συναισθήματα κοινά σε πολλούς συναδέλφους του.

«Πρέπει να νικήσουμε, εάν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν μια ζωή της δικής τους επιλογής και πεποίθησης και όχι τη ζωή που θέλουν αυτά τα τέρατα. Θα ήθελα να σου δώσω να καταλάβεις πόσο πολύ τους μισώ. Θέλουμε να πάρουμε πίσω από αυτούς τους διεστραμμένους άρπαγες την όμορφη και ειρηνική χώρα μας. Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να καταστρέψουν το μέλλον μας», μου είπε.

Η οργή του λαού κατά των Ταλιμπάν εφέτος διαρκώς μεγαλώνει. Τον περασμένο Απρίλιο, η χώρα έμοιαζε να παραπαίει στην πολιτική παραλυσία. Καθώς όμως τον μήνα αυτό οι εξτρεμιστές βγήκαν από την Κοιλάδα Σουάτ και κατευθύνθηκαν προς την πρωτεύουσα, κάτι άλλαξε. Ο πακιστανικός στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση στο Σουάτ, απώθησε τους Ταλιμπάν και ο λαός ζητωκραύγασε.

Οι Ταλιμπάν αντεπιτέθηκαν με δεύτερο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων και σήμερα ο επισκέπτης συναντά περισσότερα οδοφράγματα από ό,τι πριν από λίγες εβδομάδες. Ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή υπερδιέγερση, αλλά οι βομβιστές αυτοκτονίας δεν κατάφεραν να κάμψουν τη λαϊκή υποστήριξη προς τον στρατό και την αντεπίθεση στο Βαζιριστάν. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο, αν κρίνει κανείς από την αρθρογραφία τού συνήθως κακοπροαίρετου πακιστανικού Τύπου.

«Μπορεί οι πολιτικοί να είναι διχασμένοι σε άλλα θέματα, όμως συμφωνούν απολύτως στο ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά των τρομοκρατών είναι αναγκαία», γράφει η Daily Times. Εάν θέλουμε ξανά ειρήνη στο Πακιστάν, οι παραστρατιωτικές ομάδες πρέπει να συνθλιβούν», ισχυρίζεται η Post. «Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν στο πλευρό τους και την πολιτική βούληση και τη λαϊκή στήριξη», συμπεραίνει αρθρογράφος της Dawn.

«Η πλειοψηφία πιστεύει ότι η αντεπίθεση έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Με το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, οι Ταλιμπάν επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να υποδαυλίσουν την εχθρότητα προς το στράτευμα, ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν την αντεπίθεση στο Βαζιριστάν. Δεν πρόκειται όμως να μας αποτρέψουν, η έκβαση της επιχείρησης θα είναι αυτή που πρέπει να είναι», λέει αξιωματούχος του διευθυντηρίου της Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στο γενικό στρατηγείο, στο Ραβαλπίντι. Στις 10 Οκτωβρίου, οι τρομοκράτες των Ταλιμπάν κατάφεραν να εισχωρήσουν στο συγκρότημα και να σκοτώσουν οκτώ στρατιώτες. Η επίθεση στα άδυτα των αδύτων του στρατού προκάλεσε γενική αναστάτωση, το χρηματιστήριο στο Καράτσι βρέθηκε για λίγο σε ελεύθερη πτώση. Ομως, η αποφασιστικότητα του στρατού χαλυβδώθηκε.

Στο γραφείο του, λίγα μέτρα πιο κάτω από το σημείο που άρχισε η επίθεση, ο αντιστράτηγος Αθάρ Αμπάς, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εξηγεί ότι η αντεπίθεση στο κρησφύγετο των Ταλιμπάν σημαίνει και το τέλος ενός τρόπου σκέψης, σύμφωνα με τον οποίο «στο τέλος κάπως θα τα καταφέρουμε να τους κάνουμε καλά, να τους φέρουμε στα νερά μας, να τους πάρουμε με το μέρος μας». Περίπου 28.000 στρατιώτες έχουν προωθηθεί στις τρεις κύριες οδικές αρτηρίες στο Νότιο Βαζιριστάν και καταδιώκουν 5.000 έως 10.000 μαχητές στα βουνά. Ο στρατός είναι αποφασισμένος να μείνει στην περιοχή έως ότου την ελέγξει απολύτως, πράγμα που θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του Πακιστάν.

Ο Αμπάς λέει ότι ο στρατός, για να νικήσει, πρέπει να δείχνει ότι οι επιχειρήσεις του είναι ανεξάρτητες, δεν ελέγχονται από τις ΗΠΑ. «Είπαμε στους Αμερικανούς να κρατηθούν μακριά, να μας αφήσουν να κάνουμε εμείς τη δουλειά», λέει. Προκειμένου η ανεξαρτησία αυτή να γίνει αντιληπτή στον κόσμο, οι Πακιστανοί ζήτησαν από τους Αμερικανούς να σταματήσουν τις επιθέσεις με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator στο Νότιο Βαζιριστάν. «Η λαϊκή υποστήριξη είναι πιο σημαντική για μας», εξηγεί ένας άλλος ανώτερος στρατιωτικός.

Το Πακιστάν είχε δεσμευτεί να αναλάβει δράση κατά των Ταλιμπάν και στο παρελθόν. Αρκέστηκε όμως σε ειρηνευτικές συμφωνίες κάθε φορά που οι μάχες αγρίευαν. Είναι λοιπόν πολύ νωρίς να προβλέψει κανείς εάν η παρούσα αποφασιστικότητα του στρατού θα αντέξει στον σκληρό χειμώνα, ενώ θα είναι αντιμέτωπος με τους διάσημους για την ανθεκτικότητά τους άνδρες του Μεχσούντ. «Στις περιοχές των φυλών, ο κόσμος πάντα στηρίζει αυτόν που κερδίζει. Περιμένουν να δουν πρώτα την έκβαση της μάχης», λέει ο Αμπάς.

Εάν η εκστρατεία στο Βαζιριστάν επιτύχει, τότε σε ολόκληρη την περιοχή θα διαμορφωθεί νέα δυναμική. Αντί του ανίσχυρου Πακιστάν, που δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη μεθόριο με το Αφγανιστάν, θα υπάρξει ένα Πακιστάν ισχυρό, κυρίαρχο στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών. Ετσι θα βοηθήσει και το Αφγανιστάν. Η εξέλιξη αυτή θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει όμως η επιχείρηση να είναι αμιγώς πακιστανική.

Tου David Ignatius - Aρθρογράφου της Washington Post

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: