Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

«Ηλεκτροσόκ» Ταλιμπάν

Σχεδόν όλο το Αφγανιστάν καλύπτει πλέον η εξέγερση των Ταλιμπάν, οι οποίοι προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις το Σάββατο, ωστόσο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου θεωρεί ότι δεν επίκειται ήττα και ότι δεν έχουν βάση οι ανησυχίες πως μπορεί η Αλ Κάιντα να βρει ασφαλείς θυλάκους στη χώρα.
Μολονότι είχαν χάσει τη δύναμή τους στις αρχές του 2002, οι Ταλιμπάν σήμερα έχουν «ισχυρή παρουσία σχεδόν σε όλο το Αφγανιστάν», ακόμα και σε περιοχές στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της χώρας, που ώς τώρα είναι ήρεμες, σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Διεθνές Συμβούλιο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη, που έχει την έδρα του στο Λονδίνο. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σοβαρή από την πολιτική αβεβαιότητα, προσθέτει το Συμβούλιο. Η Μαριάμ Αμπού Ζεχάμπ, ερευνήτρια στο ινστιτούτο Γαλλικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών και Μελετών, εκτιμά ότι «οι Ταλιμπάν είναι σε θέση ισχύος».

Ο Αμερικανός στρατιώτης προσπαθεί τραυματισμένος να καλυφθεί από τα πυρά των Ταλιμπάν. Το Σάββατο, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις είχαν τη μεγαλύτερη απώλειά τους σε μία μόνο μάχη (φωτ. Ass. Press)

Στο νότιο τμήμα της χώρας οι Ταλιμπάν είναι μουσουλμάνοι και Αφγανοί που θυσιάζουν τη ζωή τους για την ελευθερία του Αφγανιστάν. «Η εξέγερση στο νότιο Αφγανιστάν είναι καθαρώς τοπική, είναι αντίσταση στην παρουσία ξένων δυνάμεων», δήλωσε η Ζαχάμπ. Σε άλλες περιοχές μπορεί το κίνητρο να είναι και οικονομικό, καθώς οι μαχητές πληρώνονται με 8-12 δολάρια την ημέρα, ενώ ο μέσος μισθός στη χώρα είναι 100 δολάρια το μήνα. Το Σάββατο, στην επαρχία του Νουριστάν (βορειοανατολικά) που συνορεύει με τις περιοχές των φυλών του Πακιστάν, δύο προκεχωρημένα φυλάκια του ΝΑΤΟ δέχτηκαν επίθεση από πολλά σημεία και ζήτησαν αεροπορική κάλυψη. Ολο το Σάββατο μαίνονταν μάχες στην περιοχή και το αποτέλεσμα ήταν οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες του συντάγματος «Δύναμη Ορεινού Πολεμιστή», νεκροί. Σκοτώθηκαν ακόμα δύο Αφγανοί στρατιώτες και ένας αστυνομικός, ενώ 13 Αφγανοί αστυνομικοί και δύο Αφγανοί δημοσιογράφοι συνελήφθησαν όμηροι. Την επίθεση έκαναν περί τους 700 Ταλιμπάν που ήρθαν από την κοιλάδα Σουάτ και την περιοχή Ντιρ, του Πακιστάν, δήλωσε ο υποδιοικητής της αστυνομίας του Νουριστάν.

Η μεγαλύτερη απώλεια

Είναι η μεγαλύτερη απώλεια του ΝΑΤΟ σε μια μάχη, ωστόσο στο Λευκό Οίκο θεωρούν ότι το Αφγανιστάν δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν. «Δεν προβλέπω επιστροφή των Ταλιμπάν», δήλωσε ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς. Η γνώμη του διαφέρει ριζικά από του αρχηγού των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Μακρίσταλ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν θα είναι μονίμως σε κατάσταση που μπορεί να κερδηθεί, ότι οι Ταλιμπάν κερδίζουν δύναμη και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να αποτύχουν αν δεν σταλούν αμέσως μάχιμες δυνάμεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: