Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Μετανάστες σε κρίση

Η οικονομική κρίση πλήττει και τους μετανάστες. Περιόρισε ήδη αισθητά το εισόδημά τους και μείωσε τα ποσά τα οποία στέλνουν με εμβάσματα στις πατρίδες τους.
Χρήματα απαραίτητα για τις οικογένειές τους, αλλά και για την ανάπτυξη και τη συντήρηση της οικονομίας ορισμένων χωρών. Κάποιοι, μάλιστα, αναγκάζονται ακόμα και να επιστρέψουν, μην μπορώντας να ικανοποιήσουν το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Η μείωση των εμβασμάτων που έστειλαν οι μετανάστες το 2009 σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται σε 18,7 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2008, είχαν διοχετευτεί σ' αυτές 234,2 δισ. ευρώ! Τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνες και μελέτες που θα παρουσιαστούν στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (ΠΦΜΑ), που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στον «Αστέρα Βουλιαγμένης», με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα κατέχει φέτος την προεδρία του Φόρουμ και είναι η τρίτη χρονιά που συνέρχεται από το 2006, οπότε και δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση του τέως γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Το 2007 διεξήχθη στις Βρυξέλλες, το 2008 στη Μανίλα (Φιλιππίνες) και το 2010 θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη του Μεξικού. Οι εργασίες του Φόρουμ χωρίζονται σε δύο ενότητες. Στη μία εκπροσωπείται η «Κοινωνία των Πολιτών» (μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς εργαζομένων, εργοδοτών, μεταναστών κ.λπ. από ολόκληρο τον πλανήτη) και στην άλλη οι κυβερνήσεις κρατών που ανήκουν στον ΟΗΕ. Φέτος αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 300 εκπρόσωποι της «Κοινωνίας των Πολιτών» από 70 χώρες (30 είναι από την Ελλάδα - Ενώσεις μεταναστών, ΓΣΕΕ, Ακαδημία Αθηνών κ.ά.) οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στον «Αστέρα», ενώ στην Κυβερνητική Διάσκεψη που θα συνέλθει στο Μέγαρο Μουσικής (4-5 Νοεμβρίου) θα εκπροσωπηθούν 150 κράτη, ευρωπαϊκά και μη . Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η συνάντηση είναι ανεπίσημη και δεν θα υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις. Ο εμπνευστής του Φόρουμ Κόφι Ανάν επιχείρησε να κατοχυρώσει έναν θεσμικό χαρακτήρα στη συνάντηση, αλλά κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία δεν το είχαν αποδεχτεί, ούτε και πρόκειται να το πράξουν.

Θα άλλαζαν εύκολα χώρα

Παρ' όλα αυτά, οι κυβερνητικοί αντιπρόσωποι θα συζητήσουν, θα σχολιάσουν και θα αποφανθούν σχετικά με τα όσα θα προτείνει η «Κοινωνία των Πολιτών». «Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Με τη συνάντηση δεν θα λυθεί το πρόβλημα», τονίζει η γραμματέας του δ.σ. του Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάση, Μαργαρίτα Μόσχου, η οποία είναι η υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Φόρουμ της «Κοινωνίας των Πολιτών». «Εάν δουλέψουμε και παρουσιάσουμε συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες θέσεις, τότε μόνο να κερδίσουμε έχουμε» και συνεχίζει: «Περιμένουμε νέα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές. Ερευνα της Gallup σε 135 χώρες δείχνει ότι το 93% του ενήλικου πληθυσμού, περίπου 700 εκατ. πολίτες, θα άλλαζαν χώρα εάν είχαν την ευκαιρία. Ο αριθμός υπερβαίνει τον ενήλικο πληθυσμό της Βόρειας και Νότιας Αμερικής». «Αρκετά κράτη συντηρούνται σχεδόν από τα εμβάσματα που στέλνουν οι μετανάστες και το ύψος τους μπορεί να φτάσει το 20% του ΑΕΠ και σε κάποιες άλλες μέχρι και το 45%! Περιμένουμε με ενδιαφέρον τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, όταν θα παρουσιαστούν», καταλήγει η Μαργαρίτα Μόσχου. Στο Φόρουμ μεταξύ άλλων, θα κατατεθούν προτάσεις για τη διαχείριση και αξιοποίηση αυτών των εμβασμάτων. Για παράδειγμα, έχει προταθεί η παρακράτηση ενός ποσοστού για έργα και δράσεις για την ανάπτυξη των χωρών. Οι οργανώσεις των αλλοδαπών ήδη αντιδρούν: «Τα χρήματα είναι των μεταναστών και οι ίδιοι πρέπει να έχουν λόγο σε όποια πρωτοβουλία προταθεί», διευκρινίζει ο συντονιστής της ΜΚΟ «Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών», Μοαβία Αχμετ, ο οποίος θα παραβρεθεί στη σύσκεψη της «Κοινωνίας των Πολιτών». Ο Μοάβια Αχμετ είναι πάντως επιφυλακτικός για το αποτέλεσμα όλων αυτών των διασκέψεων και υπενθυμίζει τις «πολιτικές και ηθικές» που έχουν κάποια κράτη για την αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων εξαιτίας, κυρίως, των πολέμων. Την ίδια ώρα, ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις μεταναστών αμφισβητούν το Παγκόσμιο Φόρουμ και συγκροτούν το παράλληλο αντιφόρουμ και το PGA (People Global Action). Και τα δύο θα καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα παραδωθούν στους εκπροσώπους των κυβερνήσεων έπειτα από διαδηλώσεις που προγραμματίζεται για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: