Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Αποσπάσεις στο απόσπασμα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ , από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το όργιο ρουσφετιών, με παρεμβάσεις βουλευτών, τοπικών παραγόντων και διευθυντών εκπαίδευσης που εντοπίζεται στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών επιχειρεί να καταργήσει η Αννα Διαμαντοπούλου. Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν ότι, εάν τα καταφέρει, θα λύσει ένα πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε ανοιχτή πληγή.

*Η πρώτη εκτίμηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι ότι πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί έχουν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες. Μόνον στα Γενικά Αρχεία του Κράτους «υπηρετούν» 102 αποσπασμένοι από τις αίθουσες!
*Συνδικαλιστές ανεβάζουν τον αριθμό των αποσπασμένων σε πάνω από 5.000. Ολοι αυτοί φαίνεται να εργάζονται σε σχολεία, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ στην πραγματικότητα είναι τοποθετημένοι σε κεντρικά γραφεία εκπαίδευσης, στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ακόμη και σε εκκλησιαστικούς φορείς. Είκοσι δύο δάσκαλοι, «πνευματικά» παιδιά αρχιερέων είναι αποσπασμένοι σε γραφεία μητροπόλεων, ενώ δεκάδες άλλοι «διδάσκουν» δίπλα σε βουλευτές.
*Το αλαλούμ επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν αφαιρέθηκε από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών η «διαχείριση» των αποσπάσεων. Δάσκαλοι και καθηγητές αναφέρουν ότι οι λίστες με τα ονόματα των αποσπασμένων άλλαζαν μέσα σε 24 ώρες δύο και τρεις φορές, πριν μπουν οι τελικές υπογραφές. Εκπαιδευτικοί, δηλαδή, «μπαινόβγαιναν» στη λίστα, κατ' απαίτησιν ακόμη και βουλευτών, όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της αντιπολίτευσης.

Ωρομίσθιοι με καθεστώς stage
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται αποσπασμένοι σε πανεπιστήμια ως βοηθοί, θέση που ζητούν πολλοί, αφού αποκτούν έτσι προτεραιότητα σε μεταπτυχιακές σπουδές.
*Περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης εμφανίζουν ακόμη και πλασματικούς αριθμούς μαθητών προκειμένου να εξυπηρετήσουν φίλους και γνωστούς.
Εκπαιδευτικός αποσπάστηκε σε σχολείο στα Επτάνησα ως... αποθηκάριος. Δουλεύει δηλαδή για τη διανομή των βιβλίων λίγες μέρες στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μετά... κάθεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: