Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Περιμένουν έξαρση κρουσμάτων

Εμβολιασμός άρχισε και στον «πληθυσμό» της Βουλής, όπου χθες εμβολιάστηκαν 41 άτομα, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Καρύδης, Σ. Μερεντίτη, Θ. Παπαγεωργίου, Ν. Αλαγιάννης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Νικολόπουλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Λεβέντ. Με μεγάλη προσέλευση των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συνεχίζει ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, ενώ μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 36.000 άτομα: ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και άτομα υψηλού κινδύνου. Απαραίτητο είναι το εμβόλιο για τις εγκύους που διανύουν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της κύησης τονίζουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, ενώ από 1ης Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός του υγιούς πληθυσμού 18-45 ετών. Η γρίπη φουντώνει, σχολικά τμήματα κλείνουν συνεχώς, ενώ μόνο τις δύο πρώτες μέρες αυτής της εβδομάδας, Δευτέρα και Τρίτη, εμβολιάστηκαν 22.717 άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κυρίως λόγω χρόνιων προβλημάτων υγείας. Ο συνολικός αριθμός έφτανε μέχρι χθες τους 36.123, ενώ μόνο προχθές εμβολιάστηκαν σε μια μέρα 10.003 άτομα.

Ο νέος ιός εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια. Χθες έχασαν τη ζωή τους 2 άτομα. Πρόκειται για έναν 74χρονο καρκινοπαθή και μία 48χρονη με ιστορικό παχυσαρκίας. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας 14 άνθρωποι, μετά την προσβολή τους από τον ιό, ανάμεσά τους και δυο παιδιά 11 και 16 ετών. Χθες νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε κρίσιμη κατάσταση, πέντε συνάνθρωποί μας, μεταξύ των οποίων και ένας 13χρονος.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση των κρουσμάτων και μετά το θέμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγητή Παιδιατρικής Α. Κωνσταντόπουλου, σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλής ο εμβολιασμός των εγκύων, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση στους γιατρούς και κυρίως στους γυναικολόγους να μην αποτρέπουν τις εγκύους από τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, 7% έως 10% των νοσηλευόμενων με νέα γρίπη ασθενών είναι έγκυοι. Παράλληλα έχει παρατηρηθεί πως όταν μία έγκυος παρουσιάσει επιπλοκή μετά την προσβολή της από τον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης, έχει ώς και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστεί εντατική θεραπεία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ασθενείς. Ηδη στη χώρα μας σημειώθηκε η πρώτη σοβαρή επιπλοκή σε 35χρονη έγκυο που νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
* Χθες άρχισε και ο εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης Η1Ν1, στο Κέντρο Εμβολιασμού του Δήμου Αμαρουσίου που θα λειτουργήσει στο κτίριο του Κεντρικού ΚΑΠΗ (Περικλέους 22).
Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, «δημιουργούμε στον Δήμο Αμαρουσίου μια "ασπίδα άμυνας" κατά της νέας γρίπης. Ξεκινάμε τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και θα είμαστε στη διάθεση όποιου πολίτη θελήσει να εμβολιαστεί. Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Οφείλουμε όλοι να κάνουμε το νέο εμβόλιο και να μη μας παρασύρει η "τρομολαγνεία" που υπάρχει. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για όλους».
Από την πλευρά του ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Π. Ευσταθίου αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του εμβολίου: «Ξεκινάμε σήμερα στον Δήμο Αμαρουσίου το Κέντρο Εμβολιασμού και συνιστούμε σε όλους τους πολίτες, ειδικά τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, να εμβολιαστούν. Στις επόμενες 4 εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει ανοδική πορεία των κρουσμάτων του ιού, γι' αυτό και ο εμβολιασμός καθίσταται απαραίτητος». Το Κέντρο Εμβολιασμού του Δήμου Αμαρουσίου θα λειτουργεί καθημερινά από τις 14.00 ώς τις 18.00.
* Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΕΟΦ σχετικά με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου που δημιούργησε αλλεργικές αντιδράσεις σε έξι άτομα που εμβολιάστηκαν. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι:
«Η συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου παρασκευάστηκε σε εργοστάσιο του Καναδά και δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα. Το πανδημικό εμβόλιο που παρασκευάζεται από τη συγκεκριμένη εταιρεία και χρησιμοποιείται στην Ελλάδα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο στην πόλη Δρέσδη της Γερμανίας. Η Ελλάδα δεν προμηθεύεται το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας που παρασκευάζεται στον Καναδά.
Ο κίνδυνος οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης από τον εμβολιασμό έναντι του νέου πανδημικού στελέχους γρίπης είναι εξαιρετικά μικρός και δεν επηρεάζει τη συνέχιση του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Ουδείς περαιτέρω λόγος ανησυχίας υπάρχει». * 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: