Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


            Αθήνα  19/11/2009
            Προς
 • 1. Συλλόγους εκπ/κών Π.Ε.
 • 2. Τα ΜΜΕ
            (συντάκτες εκπ/κού ρεπορτάζ)
         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση (19.11.09) του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ συναντήθηκε σήμερα (19.11.09) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού, προκειμένου να δοθούν  διευκρινήσεις στις εξαγγελίες που έκανε στη συνέντευξη τύπου της 12ης .11.09.
Η Υπουργός Παιδείας έδωσε τις εξής απαντήσεις:
Η σημερινή συνάντηση, δήλωσε, γίνεται πριν  ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τα θέματα που ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη τύπου (12.11.09) και το κείμενο που θα δοθεί για διαβούλευση θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές, τις θέσεις και τις κατευθύνσεις. Το κείμενο διαβούλευσης θα δοθεί ως την Κυριακή 22.11.09 στις Ομοσπονδίες, ύστερα  θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο, για δέκα μέρες,  μετά θα γίνει  συζήτηση με τους φορείς και σε  3 μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή.
 • Προσλήψεις:
Δήλωσε ότι οι προσλήψεις των εκπ/κών Π.Ε. την επόμενη χρονιά 2010-2011 θα γίνουν με βάση το ισχύον σύστημα, (60% ΑΣΕΠ και 40% ενιαίος πίνακας). Οι όποιες αλλαγές θα αφορούν τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η προϋπηρεσία θα προσμετράται και θα προστίθεται, ως μόρια,  στη βαθμολογία του ΑΣΕΠ. Θα υπάρξει μεταβατική περίοδος για τους ήδη εγγεγραμμένους στους πίνακες προϋπηρεσίας, χωρίς να προσδιοριστεί  η χρονική της διάρκεια. Το θέμα αυτό τίθεται στη διαβούλευση.
 • Οικονομικά εκπ/κών:
Στον προϋπολογισμό του 2010 δίνεται 1 δις € επιπλέον για την παιδεία (500 εκατ. € από τον τακτικό προϋπολογισμό και 500 εκατ. € από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων). Είναι σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα των αμοιβών των εκπ/κών. Η τελική απάντηση θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα.
 • Αποσπάσεις:
Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται θα παίρνουν τα μόρια της θέσης που υπηρετούν και όχι της οργανικής τους. Κανείς δεν θα αποσπάται αν δεν έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των μορίων για τις μεταθέσεις.
 • Ειδική Αγωγή:
Θα γίνει  ξεχωριστή συνάντηση για το θέμα της ειδικής Αγωγής. Θα υπάρξει θεσμοθέτηση οργανικών θέσεων για το μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής- χωρίς να ορισθεί ο αριθμός των διοριζομένων- από τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
 • Αποκέντρωση και εκπαίδευση:
Όπως ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις οι εκπαιδευτικοί είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας και δεν τίθεται θέμα υπαγωγής τους σε περιφερειακές υπηρεσίες ή στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Νηπιαγωγεία:
Δόθηκε εντολή να ανακληθεί η εγκύκλιος της 2ας Οκτωβρίου 2009. Την Τρίτη 24 Νοέμβρη θα γίνει συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Χριστοφιλοπούλου, για το θέμα της προσχολικής αγωγής.
 • Ωρομίσθιοι:
‘Όταν θα λειτουργήσει -πιλοτικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη- ο νέος τύπος ολοήμερου σχολείου θα καταργηθεί σταδιακά ο θεσμός των ωρομισθίων. Θα παραμείνουν σε κάποιες περιπτώσεις, όπου δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με  μόνιμους διορισμούς.
 • Δόκιμοι εκπαιδευτικοί:
Εξέφρασε τη βούληση να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία και ζήτησε να κατατεθούν οι προτάσεις της ΔΟΕ.
 • Μεταθέσεις:
Δήλωσε πως προτεραιότητα του Υπουργείου είναι το σχολείο και ο μαθητής. Για το σκοπό αυτό τίθεται στη διαβούλευση η πρόταση για τριετή παραμονή των εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση.
 • Οικονομική ενίσχυση σχολείων για τη νέα γρίπη:
Για το σκοπό αυτό δόθηκαν την προηγούμενη βδομάδα 430.000 €.
 • Κενά:
Γίνεται προσπάθεια για την κάλυψη όλων των κενών.
 • Στελέχη εκπ/σης:
Ζήτησε τις προτάσεις της ΔΟΕ για το θέμα της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης. Διευκρίνισε ότι πρώτα θα ψηφιστεί Νόμος με τα κριτήρια και μετά θα προχωρήσει στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., θα εκτιμήσει τις απαντήσεις της Υπουργού Παιδείας, σε συνδυασμό και με την απάντηση που θα δώσει την επόμενη εβδομάδα για τα οικονομικά μας αιτήματα και θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ στις 27 Νοέμβρη 2009.
Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: