Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«Αποβάλλει» τις προνομιακές αποσπάσεις εκπαιδευτικών



«Τέλος» στις προνομιακές αποσπάσεις εκπαιδευτικών που ήταν καθεστώς στη διάρκεια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντόπουλου ο εκπαιδευτικός που αποσπάται σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας σε περίπτωση που μετακινηθεί από τη θέση του δεν παίρνει τα μόρια. Το θέμα θα ρυθμιστεί με νομοσχέδιο για τις προσλήψεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές του εκπαιδευτικού προσωπικού που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έγιναν περίπου 1.000 αποσπάσεις, ενώ η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και προεκλογικά. Αναλυτικά, 700 αποσπάσεις έγιναν τον Ιούλιο, 300 τον Αύγουστο, ενώ 120 «έπεσαν -όπως είπε η υπουργός- στα κεφάλια μας από το πουθενά όταν αναλάβαμε». Το φαινόμενο των αποσπάσεων είχε ως συνέπεια να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στο 45% με 50% των σχολείων των νομών της χώρας. Εφεξής οι αποσπάσεις δεν θα είναι στην αρμοδιότητα της υπουργού, αλλά των υπηρεσιακών οργάνων.
Σχετικά με το θέμα των κολεγίων, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε πρόσφατη αιτιολογημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κρίνει ως αντικοινοτικές βασικές διατάξεις του νόμου, με τον οποίο δόθηκαν παραμονές των εκλογών οι άδειες για τα κολέγια, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την όλη διαδικασία. Διευκρίνισε πως μέχρι την άνοιξη θα φέρει νομοσχέδιο για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που θα ανήκουν στον χώρο της μεταλυκειακής κατάρτισης και οι άδειες λειτουργίας τους θα δίνονται από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ).
Τέλος, η υπουργός Παιδείας προανήγγειλε πρωτοβουλία για τη σωστή εφαρμογή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, λέγοντας πως «πρέπει και θα ληφθούν πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, στον σωστό χρόνο με τον σωστό τρόπο». 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: