Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Απογειώνονται» το 2010 τα tablet PCs

Δεκάδες εκατομμύρια υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet PCs) θα πωληθούν φέτος, σύμφωνα με τους αναλυτές τεχνολογίας της εταιρίας Deloiite. Οι νέες συσκευές, που έχουν καταστήσει περιττό το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, αναμένεται να κερδίσουν φέτος τις καρδιές των καταναλωτών.
Μια πρόβλεψη που έρχεται λίγες μέρες πριν η Apple, στις 27 Ιανουαρίου, παρουσιάσει τον πολυαναμενόμενο νέο υπολογιστή της τύπου tablet, που φημολογείται ότι θα μοιάζει με ένα έγχρωμο μεγαλύτερου μεγέθους iPod Τouch.
Η αύξηση των πωλήσεων των «ταμπλετών» αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά μια άλλη ανερχόμενη νέα κατηγορία συσκευών, τους αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων (e-readers), που ουσιαστικά είναι εξειδικευμένες ταμπλέτες μόνο για διάβασμα, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, η οποία χαρακτηρίζει τα tablets την «χρυσή τομή» των υπολογιστών, επειδή δεν είναι ούτε πολύ μικρά, ούτε πολύ μεγάλα.
Αντίθετα με προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες της Microsoft να «ρίξει» υπολογιστές-ταμπλέτες στην αγορά (λόγω ανεπαρκειών στο λογισμικό, τα γραφικά, τη συνδεσιμότητα κλπ.), αυτή τη φορά προβλέπεται η αγορά να «απογειωθεί», σύμφωνα με το BBC και τα ξένα πρακτορεία.
Τα tablets θα είναι «ακριβώς αυτό που πρέπει» για πολλούς καταναλωτές, με συνέπεια το 2010 να αποδειχτεί η χρονιά των «ταμπλετών».
Σύμφωνα με τη Deloitte, οι υπολογιστές-ταμπλέτες με σύνδεση στο διαδίκτυο, που μπορούν να αποκληθούν Net Tablets ή netTabs, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (smartphones), επειδή τα τελευταία είναι πολύ μικρά για παρακολούθηση βίντεο ή πολύωρη πλοήγηση στο Ίντερνετ, ενώ, από την άλλη, οι φορητοί υπολογιστές (laptop, notebooks, ακόμα και τα netbooks) είναι είτε πολύ βαριά είτε πολύ ακριβά.
Οι βελτιώσεις στα γραφικά, την επεξεργαστική ισχύ και η δυνατότητα ασύρματης ευρυζωνικής σύνδεσης στο Ίντερνετ κάνουν τα tablets ιδιαίτερα ελκυστικά, σύμφωνα με την έκθεση. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: