Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Οι Τούρκοι επιτρέπουν τη διδασκαλία ελληνικών


Στην Τουρκία μπορούν να λειτουργήσουν στο εξής φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας. Αυτό αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο της γειτονικής χώρας, κάνοντας ένα βήμα προσέγγισης προς την Ελλάδα, «το μόνο που έχει γίνει ουσιαστικά το τελευταίο διάστημα», όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ελληνική διπλωματική πηγή. Από την άλλη, δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει τη μεγάλη καθυστέρηση της Τουρκίας να δώσει το πράσινο φως στη διδασκαλία των ελληνικών. Ταυτόχρονα, η διαδικασία, που απαιτείται για μια τέτοια απόφαση, αποτυπώνει το πλέγμα πολιτικών και διπλωματικών ισορροπιών που μπορεί κρύβει: το σχετικό έγγραφο υπογράφεται από όλο το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και για όλες τις ξένες γλώσσες που παίρνουν ανάλογη έγκριση.
Ειδικότερα, πρόσφατα δημοσιεύτηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση στο αίτημα διδασκαλίας των ελληνικών, το οποίο είχε υποβληθεί προ διετίας από την Ενωση Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών στη γειτονική χώρα. «Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα σε κρατικούς και δημόσιους οργανισμούς», λέει η απόφαση εννοώντας -εκτός από τα φροντιστήρια- και τους κρατικούς φορείς διδασκαλίας και πιστοποίησης ξένων γλωσσών.
Μεγάλη καθυστέρηση
Τα ελληνικά βρήκαν τη θέση τους στον χάρτη των διδασκόμενων ξένων γλωσσών στην Τουρκία πολύ... αργά. Στα τουρκικά φροντιστήρια τα αγγλικά διδάσκονται εδώ και περίπου 50 χρόνια, ενώ δεκαετίες διδασκαλίας έχει και μια σειρά δημοφιλών ξένων γλωσσών, όπως γερμανικά, ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, ρωσικά κ. ά. Τα κινεζικά άρχισαν να διδάσκονται το 1997 και οι τελευταίες γλώσσες που πήραν έγκριση -πριν από τα ελληνικά- ήταν τα εβραϊκά και τα ολλανδικά.
Και όμως, η ζήτηση για εκμάθηση ελληνικών αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό προκύπτει και από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του φροντιστηρίου ελληνικής γλώσσας, το οποίο λειτουργεί από το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αίθουσες του Σισμανόγλειου Μεγάρου. Εκεί, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο Ελληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη κ. Βασίλης Μπορνόβας, μαθαίνουν ελληνικά περίπου 250 Τούρκοι ηλικίας έως και 40 ετών. Μαθήματα γίνονται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τέτοια που δεν επαρκούν οι χώροι του Σισμανόγλειου. Στο φροντιστήριο διδάσκουν δύο Ελληνες εκπαιδευτικοί, που είναι εξειδικευμένοι στη διδασκαλία της ελληνικής για αλλόγλωσσους. Επίσης, εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο φροντιστήριο, και εκτός ωραρίου σχολείου, εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην Τουρκία αποσπασμένοι από την Ελλάδα για τις ανάγκες των σχολείων της Ομογένειας.
«Η απόφαση για τη λειτουργία φροντιστηρίων ελληνικών δίνει επαγγελματική διέξοδο σε πολλούς Τούρκους αποφοίτους ελληνικών σπουδών από τα τουρκικά πανεπιστήμια. Στην Τουρκία υπάρχουν μουσικά συγκροτήματα που παίζουν μόνο ελληνική μουσική, ομάδες που εξειδικεύονται στους ελληνικούς χορούς. Οι πολιτισμικές μας σχέσεις είναι τόσο μεγάλες, που θεωρούν εύλογο να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον από Τούρκους για τα φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικής γλώσσας» ανέφερε (σε άπταιστα ελληνικά) χθες στην «Κ» η 28χρονη Εμινέ, απόφοιτος ελληνικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο της Αγκυρας. Ανάλογα τμήματα υπάρχουν σε πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και της Ανδριανούπολης.
Ογδόντα ελληνικά σχολεία
Βέβαια, εκτός από τους Τούρκους που έχουν σπουδάσει ελληνικά σε ΑΕΙ της χώρας τους, η διδασκαλία σε φροντιστήρια θα μπορούσε να ενισχυθεί από το ελληνικό κράτος -τουλάχιστον το πρώτο διάστημα- εάν άνοιγαν φροντιστήρια στελεχωμένα από Ελληνες μετακλητούς εκπαιδευτικούς του υπουργείου Παιδείας. Ηδη, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν σήμερα 16 μετακλητοί εκπαιδευτικοί. Οσο για τους χώρους των φροντιστηρίων, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περίπου 80 ελληνικά σχολεία που παραμένουν κλειστά στην Κωνσταντινούπολη.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Παιδείας, ήδη υπάρχουν πάνω από 100 φροντιστήρια τουρκικής γλώσσας, η οποία πάντως αποτελεί μικρή μειονότητα στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Λιγότερο από 3% των Ελλήνων δήλωσαν, σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την πολυγλωσσία, ότι μαθαίνουν τουρκικά.
Ισως το 3% να είναι ένα μικρό ποσοστό. Ομως τα μικρά βήματα (όπως, π. χ. η απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου) που γίνονται εκατέρωθεν μπορούν να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αλλαγή παγιωμένων αντιλήψεων...
Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: