Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Βόμβα εφάπαξ στο Δημόσιο


Σε νέο ΛΑΦΚΑ, που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό, εξελίσσεται το πρόβλημα με την καθυστέρηση της καταβολής της εφάπαξ αποζημίωσης στο Δημόσιο, το οποίο διογκώνεται από το κύμα φυγής στη σύνταξη λόγω των επικείμενων αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Χιλιάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, διεκδικώντας την καταβολή των καθυστερούμενων εντόκως, αλλά και αποζημιώσεις. Ήδη θέμα καταβολής αποζημιώσεων σε χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι βρίσκονται στην «ουρά» για να λάβουν το εφάπαξ τους (από το προβληματικό Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), θέτει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη (σε ημερίδα που έγινε χθες), εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του. Διαπιστώνει πως η καθυστέρηση- που πλέον φθάνει τους 18 μήνες- γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων.
Σημειώνεται ότι ήδη 300 ασφαλισμένοι απεβίωσαν χωρίς να λάβουν το εφάπαξ. Εκτιμάται ότι το 2010, το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας (ΤΠΔΥ) θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής εφάπαξ που δεν εξυπηρετούνται, θα ανέλθουν ή και θα ξεπεράσουν τις 20.000 και ο χρόνος αναμονής θα υπερβεί το 24μηνο.
Όπως τόνισε στην ημερίδα ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ κ. Σ. Ρομπόλης, αναφερόμενος στην τραγική οικονομική κατάσταση του ΤΠΔΥ, «είμαστε σε αναστολή πληρωμών. Αν συνεχιστεί, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι και η παύση πληρωμών». Ο κ. Γ. Ρωμανιάς (ΙΝΕ- ΓΣΕΕ) παρατήρησε ότι «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες του κράτους, το οποίο οφείλει να πληρώσει τα χρήματα που έχει παρακρατήσει από τα Ταμεία». Εξάλλου, ο κ. Νίκος Καλάκος, διευθυντής του ΤΠΔΥ, τόνισε ότι πέρυσι είχαν υποβληθεί 11.000 αιτήσεις, ενώ εφέτος θα ξεπεράσουν τις 15.000 (τον περασμένο Ιανουάριο υποβλήθηκαν 1.035 αιτήσεις και τον Φεβρουάριο άλλες 800). Όπως υπογράμμισε ο κ. Καλάκος, στα επόμενα 10 έτη εκτιμάται ότι θα φύγουν από το Δημόσιο 120.000 εργαζόμενοι.  
Ο Συνήγορος του Πολίτη
Στο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφέρεται πως οι διαμαρτυρίες των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από φυσικές, αφού οι οικονομικές ανάγκες που μπορεί να αφορούν εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων, έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω προβλημάτων υγείας, ή άλλες επείγουσες ανάγκες, καθιστούν την άμεση καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος απαραίτητη, όχι μόνο για να αντεπεξέλθουν οι συνταξιούχοι στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά και για να διαμορφώσουν έναν στοιχειώδη οικονομικό προγραμματισμό. Μέλη της Αρχής διαπίστωσαν ότι σχεδόν κάθε μήνα αυξανόταν ο απαιτούμενος χρόνος για την εξέταση και χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, με αποτέλεσμα το πρόβλημα διαρκώς να οξύνεται.
Στο πόρισμα επισημαίνεται ότι το Ταμείο οφείλει τουλάχιστον να εκδίδει τη διοικητική πράξη- με απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Η διοικητική πράξη αυτή θα πρέπει να αναγράφει το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος, τον νομοθετικά προβλεπόμενο χρόνο αποπληρωμής του, τον χρόνο που το Ταμείο δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή του, καθώς και τα δικαιώματα που γεννώνται στον ασφαλισμένο από την καθυστέρηση αυτή.
Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
που πλέον φθάνει τους 18 μήνες γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων
Κατεβάζουν ρολά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ θα κινηθεί αύριο η χώρα λόγω της πανεργατικής γενικής απεργίας που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα διαμηνύσουν στην κυβέρνηση και την Ε.Ε. ότι δεν θα δεχτούν την κατάργηση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Στην απεργία καλούνται να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα. Λόγω της κινητοποίησης:
● Δεν θα κινηθούν ολόκληρο το 24ωρο τα αεροπλάνα, τα τρένα του ΟΣΕ, τα πλοία, το Τραμ, ο Προαστιακός, το Μετρό και τα τρόλεϊ.
● Στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) θα γίνει στάση εργασίας από τις 5 έως τις 7.30 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
● Στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) θα γίνει στάση εργασίας από τις 5 έως τις 10 το πρωί και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Στην απεργία μετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ κ.ά) και τις τράπεζες, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: