Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Και η ΓΣΕΕ σε χορό απεργιών.Δάσκαλοι - ΠΑΣΚ Κανένα άλλοθι

Και η ΓΣΕΕ σε χορό απεργιών
 
Επειτα από έντονη συζήτηση αποφασίστηκε η προκήρυξη της απεργίας για τις 24 Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στις 10 του μήνα. Πυρά στην κυβέρνηση και από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ
Επί ποδός πολέμου είναι το συνδικαλιστικό κίνημα που απαντά με κινητοποιήσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.
Τον... χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι εφοριακοί, οι τελωνιακοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (με 48ωρη απεργία χθες και σήμερα), συνεχίζουν η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στις 10 του μήνα, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου τη «σκυτάλη» παίρνει η ΓΣΕΕ.
Εντονη κριτική ασκούν ακόμα και οι συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ (και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ) Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος σημείωσε: «Θλίβομαι που η κυβέρνηση που στήριξα υπαναχώρησε στις απαιτήσεις των αγορών».
Χθες συνεδρίασε η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας στις 24 του μήνα με σύνθημα «Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές». Στη χθεσινή συνεδρίαση τονίστηκε μεταξύ άλλων:
  • Η εξαγγελία για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αποτελεί εμπράκτως την κατάργηση του όποιου διαλόγου, την αναίρεση συμφωνιών και κυρίως σε ό,τι αφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ένα μέτρο άδικο και αναποτελεσματικό που δεν ενισχύει τη βιωσιμότητα του συστήματος.
  • Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν υιοθέτηση των επιθυμιών και των απαιτήσεων των «αγορών» και των μονεταριστών, καθώς οδηγούν σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Τα αδιέξοδα στις διαπραγματεύσεις για την εθνική συλλογική σύμβαση και οι αρνήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων για ουσιαστικές αυξήσεις ενισχύθηκαν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
  • Απέναντι στα μέτρα για τους εργαζομένους δεν υπάρχει ούτε ένα ισοδύναμο για τους έχοντες.
  • Οι εκβιαστικές συμπεριφορές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και των κερδοσκόπων επιβάλλουν δυσβάσταχτα τοκογλυφικά βάρη στην ελληνική οικονομία. Η ΕΕ θα πρέπει να λειτουργεί ως ένωση κρατών και πολιτών και όχι τραπεζιτών και αγορών.
Η ημερομηνία προκήρυξης της απεργίας προκάλεσε ένταση. Οι δύο παρατάξεις της Αριστεράς ζήτησαν απεργία στις 10 του μήνα μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ.
Κρίσιμη είναι την ερχόμενη Τρίτη η συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το Ασφαλιστικό, όπου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα ανοίξει τα χαρτιά της για τις δομικές αλλαγές. Στη συνεδρίαση αυτή οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ (Σ. Ρομπόλης και Γ. Ρωμανιάς) αναμένεται να ανακοινώσουν την αποχώρησή τους από την επιτροπή, καθώς τα όρια ηλικίας αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για τα συνδικάτα.
Δάσκαλοι - ΠΑΣΚ Κανένα άλλοθι
Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΑΣΚ. Τονίζουν ότι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση, αυτό όμως δεν δίνει άλλοθι στη σημερινή κυβέρνηση για την επιβολή τέτοιων σκληρών οικονομικών μέτρων.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη, Πηγή Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: