Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ για το ψήφισμα υπέρ των Αρμενίων

Tον πρεσβευτή της στην Ουάσιγκτον ανακάλεσε το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία μετά την έγκριση ψηφίσματος από την αμερικανική Βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Λίγο νωρίτερα, η Επιτροπή Εξωτερικών του Σώματος είχε εγκρίνει οριακά μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στέλνοντάς το στην Ολομέλεια -όπου το μέλλον του είναι αβέβαιο.
Τα μέλη της Επιτροπής ενέκριναν το ψήφισμα με 23 ψήφους υπέρ και 22 κατά, ενώ ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν ζητήσει από τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Το ψήφισμα ζήτα επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τον όρο «Γενοκτονία» στις διμερείς σχέσεις.
Άμεση αντίδραση
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» από το ψήφισμα.
Την απόφαση επικρότησε η Αρμενία, χαρακτηρίζοντάς την «απόδειξη της αφοσίωσης του αμερικανικού λαού στις παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες».
Η Τουρκία είχε προειδοποίησε πως η έγκριση του ψηφίσματος θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανοτουρκική συνεργασία και θα δημιουργούσε προβλήματα στις διαπραγματεύσεις Άγκυρας και Γερεβάν για άνοιγμα των συνόρων τους. Η αρμενική κοινότητα στις ΗΠΑ προωθούσε επί δεκαετίες την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από το αμερικανικό Κογκρέσσο.
Υπερασπιζόμενος την απόφαση της Επιτροπής της Βουλής, ο πρόεδρός της Χάουαρντ Μπέρμαν είχε δηλώσει: «Η Τουρκία προειδοποιεί ότι το ψήφισμα θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις, και ίσως όντως υπάρξουν κάποιες συνέπειες, αλλά πιστεύουμε ότι η Τουρκία εκτιμά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ όσο εμείς τις σχέσεις μας με εκείνη».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: