Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πακέτο-σοκ με ΦΠΑ-δώρο

ΔΩΡΑ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ * ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ ΦΠΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΙΜΑ-ΠΟΤΑ-ΤΣΙΓΑΡΑ
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το σκληρότερο πακέτο μέτρων παίρνει η κυβέρνηση, αγγίζοντας δώρα, επιδόματα, συντάξεις, ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.
Οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως εκφράστηκαν από τον επίτροπο Ολι Ρεν κατά τον χθεσινό κύκλο επαφών του στην Αθήνα, και κυρίως από τις διεθνείς αγορές με την αύξηση των επιτοκίων οδηγούν στο δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4%, στο 8,7% φέτος από 12,7% το 2009 και να υπάρξει η σχετική κοινοτική στήριξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να υπάρχει άμεση απορρόφηση των ποσών που θέλει να δανειστεί το δημόσιο από γαλλική και γερμανική τράπεζα.
Το δεύτερο πακέτο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον πρωθυπουργό, όπως άλλωστε έγινε και με το πρώτο στις 2 του περασμένου Φλεβάρη. Το πακέτο που, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζεται ότι εξοικονομεί 3,5 δισ. ευρώ, όταν οι κοινοτικοί τοποθετούν το ποσό μεταξύ 3,5 με 5 δισ. ευρώ ή 1,5-2% του ΑΕΠ, και αναλύεται ως εξής:
1 Στο σενάριο της μείωσης μέχρι και 20% των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας φαίνεται να κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, καθώς θεωρούν ότι πιο εύκολα γίνονται αποδεκτές μερικές περικοπές παρά καταργήσεις αποδοχών. Οι απώλειες φτάνουν ονομαστικά στο 40% ενός μισθού, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η περικοπή κατά 10% των επιδομάτων και του παγώματος των αυξήσεων με το πρώτο πακέτο μέτρων. Ουσιαστικά, χάνεται ένας μισθός στη διάρκεια του έτους. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο συζητούσε ακόμα και περικοπή μέχρι 50% των δώρων -επιδομάτων ή συνολική κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων- ενδεχόμενα τα οποία όμως εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.
2 Στην αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών 4,5%, 9% και 19% του ΦΠΑ, που θα φτάσουν στο 6,5%, 11% και 21% αντίστοιχα, ενώ υπήρξαν και προτάσεις αύξησης μέχρι 3 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής συντελεστή πολυτελείας. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ. Εντούτοις, δεν απουσιάζουν και οι φόβοι για μεγάλες απώλειες εσόδων, καθώς η ιστορία έχει δείξει (όπως το 2005, που η κυβέρνηση της Ν.Δ. το αύξησε μία μονάδα) ότι με κάθε αύξηση του ΦΠΑ ξεκινάει η «κλοπή» των εσόδων λόγω μη απόδοσής του από όσους τον εισπράττουν.
3 Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, σε ποσοστό 20% με 30% και στόχο άντλησης 1,2 δισ. ευρώ.

Πάγωμα στις συντάξεις
Η κοινοτική επιταγή για μείωση των δαπανών και δη των μισθολογικών οδηγεί, μεταξύ άλλων, και σε πάγωμα των αυξήσεων για το σύνολο των συντάξεων, ενώ παρέμενε ανοιχτό αν θα πάνε σε νέα περικοπή των επιδομάτων και των πρόσθετων παροχών (όπως κατάργηση εξόδων κίνησης) για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου. Οσο για το αν η εισοδηματική πολιτική θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έχει μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για «εξ αντανακλάσεως» εφαρμογή.
Το συμπληρωματικό πακέτο μέτρων προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν παράγοντες που εκτιμούν ότι αρκούν τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4%.

Και... «call center»
Κι επειδή οι κοινοτικοί έχουν εκφράσει έντονες αμφιβολίες για το 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής που καταγράφεται στο ΠΣΑ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει στην εντατικοποίηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν στα 30 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, εξετάζουν τη δημιουργία «call center» στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δηλαδή τηλεφωνικής όχλησης όσων χρωστούν, που θα φτάσει μέχρι και την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, και δη από τους έχοντες και κατέχοντες.
Ακόμα, ενεργοποιούν σχέδιο ελέγχων με βαρύτητα στους προσωρινούς ελέγχους για το ΦΠΑ, λόγω των φόβων μη απόδοσής του, το οποίο θα υποστηριχτεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και τα Ελεγκτικά Κέντρα. Επιδίωξη είναι τα έσοδα από τους ελέγχους να κινηθούν στα επίπεδα του πρώτου διμήνου. Μόνο η ΥΠΕΕ εμφανίζει υπερδιπλασιασμό βεβαιωμένων εσόδων ξεπερνώντας τα 300 εκατ. ευρώ τον Φλεβάρη έναντι 135 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα και έναντι 165 εκατ. τον Γενάρη (94 εκατ. πέρυσι).
Εξετάζεται και ειδική ρύθμιση για όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ., με μικρή προσαύξηση και δυνατότητα ευνοϊκής εξόφλησης εφάπαξ με έκπτωση 10% ή σε δόσεις με έκπτωση 5%. *

ΚΚΕ: Πελώριο ψέμα
«Η θέση του πρωθυπουργού, ότι οι θυσίες που θα κάνει ο λαός είναι για την πατρίδα, είναι πελώριο ψέμα», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ «τα άγρια μέτρα που θέλει να επιβάλει, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Πατριωτικό καθήκον για το λαό είναι να ξεσηκωθεί για να τα αποκρούσει και να επιβάλει το δίκιο του». Σ' ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Ολι Ρεν, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε «αδιανόητο και αδύνατο ο ελληνικός λαός, γυναίκες και άνδρες, να δεχτούν να παραδώσουν στους καρχαρίες του χρήματος κατακτήσεις που έχουν κυριολεκτικά αποσπάσει με αίμα, με κόπους και θυσίες». Η ίδια ζήτησε «να τραντάξει όλη η Ελλάδα από τη λαϊκή αντίδραση».

ΑΔΕΔΥ: για 14ο μισθό
Για έντονη αντίδραση των δημοσίων υπαλλήλων αν περικοπεί ο 14ος μισθός προϊδέασε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.
«Ο 14ος μισθός αποτελεί μια ιστορική και θεμελιώδη κατάκτηση. Είναι σαφές λοιπόν ότι ανάλογη θα είναι και η αντίδρασή μας» είπε.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή
«Η έξοδος από την κρίση δεν χτίζεται πάνω στα ερείπια του Ασφαλιστικού, στην εκτίναξη της ανεργίας και στη βίαιη μείωση των εισοδημάτων της πλειοψηφίας της κοινωνίας», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι «τα νέα μέτρα θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή για την πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγορά».
Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη «η κυβέρνηση διαβάζει λάθος τις δημοσκοπήσεις αν νομίζει ότι ο λαός είναι διατεθειμένος να πληρώσει τη νύφη, τη στιγμή που κάποιοι λίγοι κερδίζουν πάρα πολλά ακόμη και στην κρίση. Πολύ σύντομα θα διαψευστεί δυσάρεστα. Για μας ο δρόμος της εξόδου από την κρίση περνά μέσα από τη ριζική αλλαγή των ευρωπαϊκών δομών αλλά και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: