Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Απεργιακή καταιγίδα

Μια σκληρή εαρινή σύγκρουση των εργαζομένων και των συνταξιούχων με την κυβέρνηση για τα μέτρα περικοπής των μισθών και φορολόγησης των βασικών προϊόντων βρίσκεται σε εξέλιξη. Η αναμέτρηση αναμένεται να κλιμακωθεί με τη σχεδιαζόμενη, ακολούθως, προώθηση των σκληρών μέτρων στο Ασφαλιστικό με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή εντός του μήνα.
Και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις για νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, με υπαρκτό ζήτημα τη ρήξη της κυβέρνησης με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Θέμα που δεν περιορίζεται στις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά επεκτείνεται και στον ιδεολογικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος θα εισηγηθεί σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαρτίου. Ετσι, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ακόμη μία γενική απεργία αφού στην ημερομηνία αυτή θα μετακινήσει (σημ. ήδη το πρότεινε) την κινητοποίησή της η ΑΔΕΔΥ (είχε σχεδιαστεί για τις 16/3). Στις αντιδράσεις, εκτός των συνδικαλιστών που πρόσκεινται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, πρωτοστατούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, κυρίως από τον χώρο των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου, όπου επιχειρούνται οι περικοπές των μηνιαίων αποδοχών (δώρα, μισθοί και επιδόματα) για πρώτη φορά στην ιστορία της μισθωτής εργασίας.
Χθες στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της ΓΣΕΕ υπήρξε πρωτοφανής συμμετοχή συνδικαλιστικών στελεχών, κάτι που παρέπεμπε στις δύσκολες ημέρες του Οκτωβρίου του 1985 (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πάγωμα των αποδοχών). Επιφυλάξεις για την κήρυξη, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), 24ωρης απεργίας σήμερα στις ΔΕΚΟ διατύπωσε η ΔΑΚΕ, με την έννοια ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική τακτική με τον αυστηρά ιδιωτικό τομέα.
Σήμερα από το πρωί ακινητοποιούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, ενώ η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργωνώνουν 3ωρη (12-3 μ.μ.) στάση εργασίας και συλλαλητήριο στη 1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα. Οι ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ κ.ά.) συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων (οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν 24ωρη απεργία), ενώ στην Αττική τα νοσοκομεία θα υποδέχονται μόνο τα έκτακτα περιστατικά (στην υπόλοιπη χώρα θα διοργανωθεί 3ωρη στάση εργασίας). Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) που επηρεάζει τις ομοσπονδίες Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργών, Φαρμάκου κ.λπ. καλεί σε 24ωρη απεργία και διοργανώνει δύο ώρες νωρίτερα (10 π.μ.) στο ίδιο σημείο (Σύνταγμα) συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι δημοσιογράφοι στα δημοσίου ενδιαφέροντος μέσα ενημέρωσης (ΕΡΤ, ΑΠΕ, Βουλή κ.ά.) πραγματοποιούν 24ωρη απεργία. Στάση εργασίας 10-12 το μεσημέρι στον υπόλοιπο (γραπτό και ηλεκτρονικό) Τύπο.
Μονομερή χαρακτηρίζει τα οικονομικά μέτρα η ΓΣΕΕ καθώς «επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες». Και συνεχίζει η εργατική Συνομοσπονδία: «Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά, ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών».
Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι «παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφίσει με τη διαδικασία του επείγοντος τα άδικα, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα». Υπολογίζει μάλιστα ότι οι απώλειες στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθεί στο 20% και σε ορισμένες κατηγορίες η μείωση φτάνει και το 30%.
Το ΕΚΑ αναφέρει ότι «τα κυβερνητικά μέτρα μπορεί να ικανοποιούν τις διεθνείς αγορές και τους πολιτικούς υφισταμένους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκονται όμως σε πλήρη δυσαρμονία με το περί δικαίου αίσθημα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού. *
Δύο συλλαλητήρια διοργανώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας. Το ΠΑΜΕ από διάφορα σημεία συνέκλινε στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ., ενώ η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε μισή ώρα αργότερα από τα Προπύλαια.Συγκρούσεις σώμα με σώμα, δακρυγόνα και μικροεπεισόδια έγιναν νωρίς χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, μετά το τέλος της πορείας της ΑΔΕΔΥ, στην οποία συμμετείχαν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, αναρχικοί και αντιεξουσιαστές.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: