Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Βέλγιο: Ψήφισαν κατάργηση της μπούρκας

Νόμο που απαγορεύει δημοσίως την ενδυμασία που κρύβει ολόκληρο το πρόσωπο υπερψήφισαν την Πέμπτη οι βουλευτές του Βελγίου, ρύθμιση που θα αφορά ακόμη και την κυκλοφορία στους δρόμους.
Ο νόμος αναφέρεται σε ρουχισμό που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, και ουσιαστικά απαγορεύει το νικιάμπ και την μπούρκα -ενώ μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλωτών που καλύπτουν το πρόσωπό τους. Η έγκρισή του έγινε με ισχυρή πλειοψηφία 136 βουλευτών και δύο απόντες.
Για να καταστεί νόμος του βελγικού κράτους θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία το καλοκαίρι (η οποία δεν αναμένεται να σταθεί εμπόδιο), κάτι που εάν συμβεί θα κάνει το Βέλγιο την πρώτη χώρα που υιοθετεί τέτοια νομοθεσία. Η κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού την περασμένη εβδομάδα ενδέχεται πάντως να καθυστερήσει τη διαδικασία.
Οι εισηγητές του νόμου χαρακτήρισαν την ισλαμική ενδυμασία που καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο «κινητή φυλακή» για τις γυναίκες. Ο νόμος προβλέπει επιβολή σχετικά χαμηλού προστίμου σε περίπτωση παράβασης (μέχρι 25 ευρώ) ακόμη και φυλάκιση μέχρι επτά ημέρες.
Ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για την περίοδο του Καρναβαλιού, δίνοντας στις δημοτικές Αρχές τη δυνατότητα προσωρινής αναστολής του.
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: