Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Μαθητικές εφημερίδες: Με όπλο την αθωότητα


Και επειδή είναι μικροί; Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ; Ισα ίσα που οι μαθητές του δημοτικού με όπλο την παιδική τους αθωότητα εκφράζουν καλύτερα τις επιθυμίες και τους προβληματισμούς τους.
Ακόμη μία φορά, η δουλειά που παρουσιάζουν οι μαθητές ρεπόρτερ του 17ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ» εκπλήσσει ευχάριστα. Και μη φανταστεί κανείς ότι αντιγράφουν δημοσιογραφικές δουλειές των μεγάλων. Δημοσιεύουν δικές τους, πρωτότυπες έρευνες όπως αυτή των μαθητών από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Πολλά παιδιά ζητούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και θα ήθελαν να μην έκαναν φροντιστήρια και ξένες γλώσσες εκτός του σχολικού ωραρίου. Ευρήματα που μάλλον πρέπει να προβληματίσουν τους υπεύθυνους της Παιδείας.
Από τις εφημερίδες και τα περιοδικά των μαθητών του δημοτικού δεν λείπουν τα ρεπορτάζ και για άλλα θέματα της καθημερινότητάς τους, όπως το περιβάλλον, το Διαδίκτυο, η συνύπαρξη με τους μετανάστες.
 


Τα βραβεία σε έντυπα του δημοτικού
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«Πένα»: Εκπαιδευτήριο «Το παγκρήτιον»
Μπορούν μαθητές της πρώτης τάξης δημοτικού να κάνουν ρεπορτάζ και να παίρνουν συνεντεύξεις; Κι όμως, τα πρωτάκια τα καταφέρνουν μια χαρά και στη δημοσιογραφία. Το έντυπό τους, η 12σέλιδη «Πένα» δεν έχει να ζηλέψει σε στυλ τις εφημερίδες που κρέμονται στα περίπτερα, αφού το χαρτί έχει τη γνωστή μυρωδιά του μελανιού και μέγεθος ταμπλόιντ. Παρότι οι συντάκτες είναι μικρής ηλικίας, φιλοξενούνται δύο συνεντεύξεις: του μαθητή γυμνασίου Εκτορα Καλλέργη που πήρε μετάλλιο στους Πανελλήνιους Αγώνες Κολύμβησης και του 10χρονου συμμαθητή τους που πήρε μέρος σε παγκόσμιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό φωτογραφίας.
Στο πρωτοσέλιδό τους μπορεί να διαβάσει κανείς τη σχολική επικαιρότητα.

 







ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Μαθητικός Τύπος»: Δημοτικό Σχολείο Μεταξάδων Εβρου
Οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο είναι από τα θέματα που απασχολούν συχνά τους νέους. Ετσι, οι μαθητές από το σχολείο των Μεταξάδων δεν μπορούσαν να αφήσουν έξω από την εφημερίδα τους ένα τέτοιο ρεπορτάζ.

«Μικροί εισβολείς στον κόσμο του Ιντερνετ» τιτλοφορούν το ρεπορτάζ τους που ξεχώρισε η κριτική επιτροπή των «ΝΕΩΝ». Τα εκτάκια έφτιαξαν ερωτηματολόγια και δημοσιεύουν τη συνέντευξη που πήραν από έναν ιδιοκτήτη Ιντερνετ καφέ. Και πήραν απαντήσεις για τις ηλικίες των νέων που συχνάζουν στα Ιντερνετ καφέ, αλλά και για το τι αναζητούν όταν σερφάρουν. Στο έντυπό τους οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν και μια έρευνα που έκαναν μιλώντας με ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο.

 





ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
«Τελευταία λέξη»: 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
Τα έχει όλα. Και γι΄ αυτό ξεχώρισε. Σύντομες ειδήσεις για όσα συμβαίνουν στο σχολείο τους, στήλες για το βιβλίο, το σινεμά, τα ταξίδια. Αλλά εκεί που οι μικροί συντάκτες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό είναι οι έρευνες. Οπως αυτή για τον ελεύθερο χρόνο τους. Ενδιαφέρουσα. Διότι διαβάζοντάς την, ειδικά το κομμάτι «θα ήθελες να αλλάξεις κάτι στο πρόγραμμά σου;»- εννοούν το εξωσχολικό- γίνεται σαφές ότι από την ηλικία του δημοτικού τα παιδιά είναι υπερφορτωμένα. Πολλά ζητούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, άλλα επιθυμούν να σταματήσουν το φροντιστήριο αγγλικών ή γαλλικών. Η πιο ευρηματική και απολαυστική συνάμα έρευνά τους όμως είναι αυτή με το θέμα «Οι δάσκαλοι βρήκαν... τον δάσκαλό τους». Ρώτησαν τους δασκάλους τους και ερεύνησαν το «ένοχο» (;) μαθητικό παρελθόν τους όπως γράφουν. Στις απαντήσεις (ανώνυμες) οι δάσκαλοι απαντούν για τα σκονάκια, τις κοπάνες και τις άλλες σκανταλιές που έκαναν όταν πήγαιναν σχολείο.

 




ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
«Ο SCΗΟΟLιαστής» : 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού
Πολύχρωμη, με πολλές φωτογραφίες, γραφήματα και μεστά κείμενα: η εφημερίδα των μαθητών από το 4ο Δημοτικό Ελληνικού κάνει τη διαφορά στην εμφάνιση. Το ίδιο ενδιαφέρον είναι και το περιεχόμενό της καθώς, όπως φαίνεται, οι μικροί δημοσιογράφοι εκτός από τη σχολική επικαιρότητα έχουν περιβαλλοντικές και επιστημονικές αναζητήσεις. Τους απασχολεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, η ανακύκλωση, τα ζώα που κινδυνεύουν, το νερό και η αξία του, ακόμη και η ισορροπημένη διατροφή.
Μάλιστα, δεν μένουν στο προφανές, αλλά η συντακτική ομάδα διεξάγει έρευνες και δημοσιεύει τα αποτελέσματά τους σχετικά με την τηλεόραση στην καθημερινότητά τους αλλά και τα παιχνίδια που προτιμούν να παίζουν.  








ΕΠΑΙΝΟΣ
«ΤΟ ΣΤ΄1 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ», 6οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ: Θα μπορούσε να αποτελεί αυτόνομο περιβαλλοντικό έντυπο. Και αυτό διότι πολλά από τα θέματα που... προβληματίζουν τους μαθητές της ΣΤ΄ από το 6ο Δημοτικό του Μοσχάτου αφορούν το περιβάλλον. Γράφουν για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και τις πυρκαγιές στα δάση της χώρας μας. Από το έντυπό τους δεν λείπουν και κείμενα για θέματα όπως τα εργαζόμενα παιδιά και η παιδική κακοποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: