Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

«Μη λιθοβολήσετε τη Σακινέχ»!


«Πρέπει να εµποδίσουµε τον λιθοβολισµό της Σακινέχ», διακήρυξαν 
δεκάδες προσωπικότητες και µέσω της «Liberation»
Εκστρατεία για τη σωτηρία Ιρανής. Πετροβολήθηκαν µέχρι θανάτου για µοιχεία στο Αφγανιστάν
Ενα νεαρό ζευγάρι λιθοβόλησαν χθες µέχρι θανάτου οι Ταλιµπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν. Το έγκληµά τους: µοιχεία. Για το ίδιο «έγκληµα», και µε τον ίδιο τρόπο, κινδυνεύει να εκτελεστεί από µέρα σε µέρα η Ιρανή Σακινέχ Μοχαµάντι - Αστιάνι. Η παγκόσµια εκστρατεία για τη σωτηρία της όµως εντείνεται· µαζί και η πίεση στους µουλάδες.

Δεκάδες προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισµού και της πολιτικής, ανάµεσά τους ο Μίλαν Κούντερα, η Ζιλιέτ Μπινός, η Σασλίµα Νασρίν, η Σιµόν Βέιλ και ο Βόλε Σογίνκα, συνυπέγραψαν έκκληση υπέρ της Μοχαµάντι - Αστιάνι, η οποία δηµοσιεύτηκε αρχικά, την Κυριακή, στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης του φιλοσόφου Μπερνάρ ΑνρίΛεβί «La regle du jeu» και αναδηµοσιεύτηκε χθες στη γαλλική εφηµερίδα «Liberation» που αφιέρωσε στο θέµα το πρωτοσέλιδό της. «Πρέπει να εµποδίσουµε τον λιθοβολισµό της Σακινέχ», διακήρυξαν. «Είναι επείγον να παρέµβουµε ώστε να εµποδίσουµε µια εκτέλεση την οποία οι παρατηρητές της ιρανικής σκηνής έχουν κάθε λόγο να θεωρούν επικείµενη».

Σύµφωνα µε τη Διεθνή Αµνηστία, η 43χρονη Σακινέχ, µητέρα δύο παιδιών, καταδικάστηκε το 2006 σε θάνατο για «παράνοµη σχέση» µε δύο άνδρες έπειτα από τον θάνατο του συζύγου της· ακολούθως όµως, οι ιρανικές αρχές προσέθεσαν στις κατηγορίες αυτή της συµµετοχής στη δολοφονία του ανδρός της ώστε να δικαιολογήσουν τη βαρύτητα της ποινής. Αρχές Ιουλίου, όταν η Διεθνής Κοινότητα ανακάλυψε πως η Σακινέχ επρόκειτο σύντοµα να λιθοβοληθεί µέχρι θανάτου, το κύµα αγανάκτησης υποχρέωσε τις ιρανικές αρχές να «αναστείλουν για ανθρωπιστικούς λόγους» την εκτέλεση της ποινής. Την περασµένη Τετάρτη, όµως, η Ιρανή εµφανίστηκε σε τηλεοπτικό πρόγραµµα όπου «οµολόγησε» πως ένας άνδρας µε τον οποίο είχε σχέση δολοφόνησε παρουσία της τον σύζυγό της. Για τους δύο δικηγόρους της και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, η εκβιασµένη αυτή οµολογία, πριν από την οποία δηλώνουν βέβαιοι ότι η Σακινέχ βασανίστηκε φριχτά, σηµαίνει πως οι ιρανικές αρχές σκοπεύουν «σύντοµα» να προχωρήσουν στον λιθοβολισµό της.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες πως οι 27 αναζητούν τρόπους παρέµβασης ώστε να σωθεί η Ιρανή από τον θάνατο. 

«Δύο είδη νόµων»
«Υπάρχουν δύο είδη νόµων στο Ιράν», σηµείωνε σε άρθρο του στους «Τimes» ο Μοχαµάντ Μοσταφάι, ο ένας από τους δύο δικηγόρους της Σακινέχ, ο οποίος έχει υποχρεωθεί να αναζητήσει καταφύγιο, λόγω των διώξεων που υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του, στη Νορβηγία: «Υπάρχει ο άγραφος νόµος της γης. Και ο αυθαίρετος νόµος της µυστικής αστυνοµίας. Αυτή την απάνθρωπη “δικαιοσύνη” υποµένει η Σακινέχ Μοχαµάντι-Αστιάνι αυτή τη στιγµή. Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν έχει αναλάβει την υπόθεσή της και η µυστική αστυνοµία είναι αποφασισµένη να την καταστρέψει. Αντιµέτωποι µε µια διεθνή εκστρατεία κατά της βάρβαρης µεταχείρισης της Σακινέχ, παίζουν ένα εξωφρενικό πολιτικό παιχνίδι».
Στο Ιράν τελευταία εκτέλεση διά λιθοβολισµού έγινε το 2008. Στο γειτονικό Αφγανιστάν, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώµατα υποστηρίζουν πως καµία εκτέλεση διά λιθοβολισµού δεν είχε γίνει από το 2001, όταν ανετράπησαν οι Ταλιµπάν: ο λιθοβολισµός της 20χρονης Σαντικά και του 28χρονου εραστή της Καγιούµ, στην επαρχία Κοντούζ, ήταν ο πρώτος από τότε, επιβεβαίωση της αυξανόµενης δύναµης που αποκτούν και πάλι οι Ταλιµπάν. 
Πηγή: Εφημέριδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: