Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Κλείνουν «παραθυράκια» για την εκμετάλλευση εργαζόμενων μαθητών

ΦΡΕΝΟ στην εκμετάλλευση των εργαζόμενων μαθητών Εσπερινών Λυυκείων από επιτήδειους που έστελναν τα παιδιά τους σε Εσπερινά ενώ δεν εργάζονταν, μόνο και μόνο για να δικαιούνται εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ χωρίς εξετάσεις, βάζει το υπουργείο Παιδείας.

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες η κ. Αννα Διαμαντοπούλου στο νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση που συζητείται στη Βουλή, προβλέπεται ότι για να λάβει κάποιος το απολυτήριο Εσπερινού Λυκείου από το σχολικό έτος 2011-12 και μετά θα πρέπει να έχει πλήρη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις, δηλαδή να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματα από την αρχή μέχρι το τέλος της κάθε χρονιάς.

Μέχρι τώρα οι μετεγγραφές μαθητών από τα Ημερήσια προς τα Εσπερινά Λύκεια μπορούσαν να γίνουν ακόμα και στο τελευταίο τρίμηνο της Β΄ Λυκείου (προς την Γ΄ τάξη των Εσπερινών), ενώ δεν ελεγχόταν πάντοτε αν ο μαθητής αυτός εργάζεται πράγματι, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστούν τα προηγούμενα χρόνια περιπτώσεις εικονικών εγγραφών σε Εσπερινά σχολεία, μαθητών που δεν πάταγαν σχεδόν ποτέ το πόδι τους εκεί, αλλά αποφοιτώντας αποκτούσαν δικαίωμα πρόσβασης με ειδικό ποσοστό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - και βέβαια στερούσαν τις λιγοστές θέσεις αυτής της κατηγορίας από τους πραγματικά εργαζόμενους μαθητές. Με άλλη τροπολογία το υπουργείο Παιδείας φρενάρει και εκείνους που, έχοντας πολύ χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, έκαναν εγγραφή των ανήλικων παιδιών τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση για να εισπράξουν ένα μικρό ετήσιο επίδομα που προβλέπει ο νόμος και μετά διέκοπταν αμέσως τη φοίτηση. Με την τροπολογία η οικονομική ενίσχυση δεν θα καταβάλλεται πλέον στην αρχή αλλά στο τέλος του έτους, ύστερα από βεβαίωση του διευθυντή του σχολείου για την κανονική παρακολούθηση των μαθημάτων.

Τέλος, με τρίτη τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα μεταφοράς των μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής καθώς και σε Μουσικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία με την έναρξη του σχολικού έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: