Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ρεκόρ απελάσεων μεταναστών στις ΗΠΑ


Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν στις ΗΠΑ οι απελάσεις μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής για το έτος 2010, φτάνοντας τους 392 χιλιάδες σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζανέτ Ναπολιτάνο  
 Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζανέτ Ναπολιτάνο   


Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είχαν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα ή κακούργημα, ανακοίνωσε η Ναπολιτάνο χθες Τετάρτη.
Ο αριθμός των απελαθέντων στην διάρκεια του οικονομικού έτους 2010 --το οποίο έληξε την 30ή Σεπτεμβρίου-- ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 389.000, που είχε καταγραφεί το οικονομικό έτος 2009. Πάνω από 195.000 από εκείνους που απελάθηκαν ήταν "καταδικασθέντες κακοποιοί", ανέφερε η υπηρεσία ελέγχου μετανάστευσης και τελωνείων (ICE) των ΗΠΑ.
"Αυτή η κυβέρνηση έχει επικεντρωθεί στην επιβολή των νόμων για την μετανάστευση με έξυπνο, αποτελεσματικό τρόπο που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του κοινού και την εθνική ασφάλεια και καθιστά τους εργοδότες που εν γνώσει τους και επανειλημμένα παραβιάζουν το νόμο υπεύθυνους", δήλωσε η Ναπολιτάνο.
Σημειώνεται ότι το μεταναστευτικό έχει καταστεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς οι ΗΠΑ διανύουν εκλογική χρονιά, ειδικά σε πολιτείες όπως η Αριζόνα, όπου ο αμφιλεγόμενος πολιτειακός νόμος που προώθησε η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης και απαιτεί από τους αστυνομικούς να ανακρίνουν όσους "νομίζουν" ότι είναι λαθρομετανάστες προκάλεσε έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ τοπικής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η Ναπολιτάνο, και η ίδια πρώην κυβερνήτης στην Αριζόνα, χρησιμοποίησε τα νέα στατιστικά στοιχεία για να καταδείξει ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι σκληρότερη στην επιβολή των νόμων για την μετανάστευση από ό,τι εκείνη του προκατόχου του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Ου. Μπους.
Πράκτορες της μεταναστευτικής υπηρεσίας έλεγξαν 3.200 εργοδότες, σε βάρος των οποίων υπήρχαν υποψίες ότι απασχολούσαν εργάτες κι εργαζόμενους χωρίς άδεια, κι επέβαλαν πρόστιμα ύψους 50 εκατ. δολαρίων--ποσό που είναι υψηλότερο από εκείνο όλων των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε ολόκληρη τη θητεία της κυβέρνησης Μπους.
Οι απελάσεις καταδικασθέντων κακοποιών σημείωσαν αύξηση 70% το 2010 σε σύγκριση με το 2008, τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Μπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: