Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Απάντησαν µε σφαίρες στους διαδηλωτές

 
Ραντεβού στους δρόµους δίνει η βαθύτατα πολωµένη πολιτική τάξη στην Αλβανία δύο ηµέρες µετά τα αιµατηρά επεισόδια, κατά τα οποία προκλήθηκεο θάνατοςτριών ανθρώπων και ο τραυµατισµός δεκάδων. Η σπίθα που άναψε το φιτίλι ήταν ένα βίντεο ντοκουµέντο, στο οποίο αποτυπώνεται το τεράστιο πρόβληµα διαφθοράς πουταλανίζει τη µετακοµουνιστικη ή Αλβανία. Το βίντεο που τραβήχτηκε µε κρυφήκάµερα τον Μάρτιο του 2010, αρχές της περασµένης εβδοµάδας κατέληξε στο∆ιαδίκτυο και από εκεί σε ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο. Στο βίντεο «πρωταγωνιστούσαν»ο τότε υπουργός Οικονοµίας, Εµπορίου και Ενέργειας Ντρίταν Πρίφτι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα. Ο αντιπρόεδρος ακούγεταινα ζητά από τον υπουργό τηνακύρωση δύο διαγωνισµών για συµβόλαια εκµετάλλευσης υδροηλεκτρικού σταθµού προκειµένου να ευνοηθεί άλλη εταιρεία. Το πασιφανές σκάνδαλο διαφθοράς προκαλείάλλον έναγύρο καταγγελιώναπό τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση του Εντι Ράµα ειςβάρος τηςκυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα.
Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ ηγέτης και δήµαρχοςΤιράνων ζητεί την παραίτηση τηςκυβέρνησης, ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για φωτοµοντάζ και καταγγέλλει τον αντίπαλό του ως βασικό πρωταγωνιστή ενός σχεδίου συνωµοσίας που έχει στόχο τον ίδιο. Η παραίτηση του Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επιµένει ότι έχει πέσει θύµα σκευωρίας και δηλώνει έτοιµος να υπερασπιστεί τον εαυτό του στα δικαστήρια, δεν είναιαρκετή γιανα εκτονωθεί η κατάσταση. Η αντιπολίτευση διοργανώνει διαδήλωση το απόγευµα της Παρασκευής. Λίγες ώρες µετά επαναλαµβάνεται το σκηνικό του 1998 όταν το σκάνδαλο των πυραµίδων είχε οδηγήσει το οργισµένο πλήθος – µε επικεφαλής τον Μπερίσα τότε– σε έφοδο στο κυβερνητικό µέγαρο. Την Παρασκευή ήταν περίπου 20.000 διαδηλωτές – οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθµό σε 300.000 που κατευθύνθηκαν προς το κυβερνητικό µέγαρο µε κοντάρια, ρόπαλα και πέτρες.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ απαντά µε χηµικά, αντλίες νερού,λαστιχένιες σφαίρες αλλά καιπραγµατικά πυρά. Το κέντρο των Τιράνων παραδίδεται στο χάος. Ο απολογισµός είναι τρεις νεκροί και τουλάχιστον πενήντα τραυµατίες. Οπως διαπιστώθηκε, ένααπό τα θύµατα έφερε τραύµα από σφαίρα στο κεφάλι και τα άλλα δύο στο στήθος. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόµη περισσότεροαπό νέοβίντεο, στο οποίο φαίνεται ότιτα πυρά κατά των διαδηλωτών προέρχονται από το εσωτερικό του µεγάρου. Ο Μπερίσα διαψεύδει αρχικά υποστηρίζοντας ότι 
  οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» και από όπλα που δεν ανήκουν σε µέλητης προεδρικής φρουράς. Στησυνέχεια παραδέχεται το αυτονόητο δικαιολογώντας τους φρουρούς µε το επιχείρηµα ότι «έκαναν απλώς το καθήκον τους».
Η Γενική Εισαγγελία της Αλβανίας εξέδωσε εντάλµατα σύλληψης για έξι αξιωµατικούς µε τις κατηγορίεςτης ανθρωποκτονίας, τηςκατάχρησης εξουσίας και της υπέρβασης αρµοδιοτήτων. Ωστόσο, µέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν εκτελεστεί από την Αστυνοµία.
Η ΕΚΡΥΘΜΗ κατάσταση στα Τίρανα προκαλεί έντονηανησυχία στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, οι οποίες αποφάσισαν να περιορίσουν δραστικά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους. ∆υτικοί διπλωµάτες είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις µε τον πρόεδρο της χώρας Μπαµίρ Τόπι. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όµως, φαίνεται νακάνουν ό,τι µπορούν γιανα συντηρήσουν το κλίµαπόλωσης. Οι Σοσιαλιστές πουκαταγγέλλουντον Μπερίσα για νοθεία στις εκλογές του 2009, δηλώνουν αποφασισµένοι να ανατρέψουν την κυβέρνηση και καλούν σε νέες διαδηλώσειςγια το ερχόµενο Σάββατο. Ο Μπερίσα, κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στη µετακοµουνιστική Αλβανία και σήµερα επικεφαλής µιας ισχνής πλειοψηφίας, καταγγέλλει την αντιπολίτευση για «απόπειρα τυνησιοποίησης» και «πραξικόπηµα», αποδίδει τα επεισόδια σε «αλήτες, κοινούς εγκληµατίες και λαθρεµπόρους» και επιχειρεί ναπρολάβει τους αντιπάλους του µε µια «αντιδιαδήλωση», που προγραµµατίζει για την Τετάρτη.


Η πόλωση βλάπτει τα ελληνικά συµφέροντα
ΑΝΗΣΥΧΙΑ και προβληµατισµός επικρατεί στην Αθήνα για τις εξελίξεις στην Αλβανία καθώς, όπως λένε διπλωµατικές πηγές, «και οι δύο πλευρές (σ.σ.: κυβέρνηση και αντιπολίτευση) φαίνονται αποφασισµένες να τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα µε απρόβλεπτες συνέπειες».
Υπενθυµίζεται πως σε ό,τι αφορά τις διµερείς σχέσεις, η Αθήνα έχει ήδη «πληρώσει» το κλίµα πόλωσης ανάµεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αφού µετά την προσφυγή της δεύτερης στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο της Αλβανίας, κρίθηκε αντισυνταγµατική η διµερής συµφωνία που είχε υπογραφεί ανάµεσαστην ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση για την οριοθέτηση τωνθαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Αλβανίας. Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης ∆ελαβέκουρας σε σχετική ανακοίνωση για τα γεγονότα της περασµένης Παρασκευής, αναφέρεταισε περιστατικά βίας που αποτελούν «πλήγµα κατά της ∆ηµοκρατίας». «H Αλβανία δεν πρέπει τη στιγµή αυτή να διολισθήσει σε φαινόµενα βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται.
Αντιθέτως, αποτελεί ιστορική ευθύνη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάµεων της χώρας η επίδειξη αυτοσυγκράτησης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στην οποία ακόµη επισηµαίνεταιότι «ο µοναδικός τρόπος άρσης του αδιεξόδου που παρεµποδίζει τον εκσυγχρονισµό και υπονοµεύει τηνοµαλή πορεία της χώρας προςτην Ε.Ε. είναι η διεξαγωγή εποικοδοµητικού διαλόγου, σε πνεύµα συµβιβασµού, µέσα στο πλαίσιο που παρέχουν το Σύνταγµα και οι νόµοι. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενάτις εξελίξεις και ναστηρίζει αυτή την προσπάθεια».

«Ο Μέτα ήθελε µίζα 700.000 ευρώ»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
«Η μίζα του 7% για την οποία µιλούσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα στο βίντεο αντιστοιχεί σε 700.000 ευρώ,ενώ η ποινή που προβλέπεται για την απόπειρα διαφθοράς στην Αλβανία φτάνει τα 7 χρόνια φυλάκιση. Οταν µετά έγινε υπουργός Οικονοµίας, του είπα ότι τον έχω µαγνητοσκοπήσει. Γνώριζε για την ύπαρξη του βίντεο εδώ και 5-6 µήνες. ∆έχθηκα απειλές και για τη ζωή µουπριν προβληθεί η µαγνητοσκοπηµένη συζήτησή µας στην τηλεόραση». Ο πρώην υπουργός Οικονοµίας, Εµπορίου και Ενέργειας Ντρίταν Πρίφτι, που κατέγραψε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα να του δίνει εντολές για µίζες από αναθέσεις έργων υποδοµών ενέργειας, µιλάει στα «ΝΕΑ» για την υπόθεση διαφθοράς που κατέβασε στους δρόµους χιλιάδες Αλβανούς και κατέληξε στην απώλεια της ζωής τεσσάρων συµπατριωτών του.
«∆εν πίστευα ότι το βίντεο αυτό θα είχε τέτοια επίδραση στον κόσµο ούτε ότι θα πυροδοτούσε τόσο µεγάλες αντιδράσεις. Το µόνο που ήξερα ήταν ότι θα προκαλούσε µεγάλο πρόβληµα στον Μέτα», λέει στα «ΝΕΑ» ο Ντρίταν Πρίφτι, µηνκρύβοντας την έκπληξή του για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόσφατο σκάνδαλο στην πατρίδα του τις τελευταίες ηµέρες. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μπερίσα δεν κρύβει επίσης ότι έβαλε σε ένα επιτραπέζιο ρολόι µικροκάµερα µε µοναδικό σκοπό να καταγράψει τις πρακτικές του Ιλίρ Μέτα, ο οποίος παραιτήθηκε την προηγούµενη εβδοµάδα, δύο ηµέρες µετά την προβολή του βίντεο σε ιδιωτικό κανάλι.
«Είχε τη συνήθεια να ζητάει παράνοµες χάρες και επιχειρούσε να βλάψει αυτούς που αρνούνταν να του τις κάνουν. Ηξερα ότι σκόπευαν να µε αντικαταστήσουν επειδή έφερνα εµπόδια και τοποθέτησα µία µικρή κάµερα στο ρολόι που έχω στο γραφείο µου µε σκοπό να συλλέξω στοιχεία για τις παράνοµες απαιτήσεις του». Σύµφωνα µε τον Πρίφτι, όταν ο Μέτα τον διαδέχθηκε ως υπουργός Οικονοµίας, Εµπορίου και Ενέργειας και έµαθε για την ύπαρξη του βίντεο, παραχώρησε την ανάθεση σε άλλη εταιρεία από αυτήν που αναφέρεται στη µαγνητοσκοπηµένη συζήτηση έτσι ώστε να µην µπορούν να τον κατηγορήσουν. Οµως µέσα σε λίγες ώρες από τη δηµοσιοποίηση του σκανδάλου, αλβανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο του Μέτα και από το πρωθυπουργικό µέγαρο και διαµαρτυρήθηκαν µε συνθήµατα για την κυβερνητική διαφθορά.
Στο ερώτημά τών «νεών» αν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα εµπλεκόταν στην υπόθεση της ανάθεσης του έργου ενεργειακής υποδοµής, όπως έχει αναφερθεί σε διεθνή µέσα, ο πρώην υπουργός απαντά αρνητικά: «Οχι, κατά τη γνώµη µου ο Μπερίσα δεν γνώριζε για αυτά που έκανε ο Μέτα για την ανάθεση. Ηξερε όµως ότι υπάρχει το βίντεο µε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να µιλάει για µίζες – του το είχα πει εγώ ο ίδιος.Αν και του πρότεινα να του το δώσω για να το δει, ο πρωθυπουργός δεν ήθελε, καθώς αν το έβλεπε θα έπρεπε σύµφωνα µε τον νόµο να αναφέρει το περιστατικό της απόπειρας διαφθοράς», υποστηρίζει ο Ντρίταν Πρίφτι που εκλέγεται από το 2001 στο αλβανικό κοινοβούλιο. «ΤΑ ΝΕΑ» επιχείρησαν χθες να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά µε τον Ιλίρ Μέτα, ο οποίος δεν απάντησε στις επανειληµµένες κλήσεις και στα µηνύµατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: