Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Θυµίζει εµφύλιο πόλεµο» Φοβούνται τα µέλη του Κογκρέσου για την ασφάλειά τους µετά τιςαπειλές

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Η βουλευτής Γκαµπριέλ  Γκίφορντς (ένθετη  φωτογραφία) που  δέχθηκε την επίθεση  βγήκε από  τα µηχανήµατα  υποστήριξης και αναπνέει  µόνη της, κάτι που κάνει  αισιόδοξους τους  γιατρούς για την πορεία  της υγείας της.  Φωτογραφία από τις  εκδηλώσεις έξω από το  νοσοκοµείο όπου  βρίσκονταν τα θύµατα  της επίθεσης
Η ανησυχία για τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί εναντίον αιρετών αξιωµατούχων εξαπλώνεται στις ΗΠΑ µετά τη δολοφονική επίθεση στην Αριζόνα, τα µέλη του Κογκρέσου παίρνουν αυξηµένα µέτρα προστασίας, µέσα σε ένα κλίµα το οποίο, σύµφωνα µε πολιτικούς αναλυτές, «θυµίζει εµφύλιο πόλεµο».
Ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα πρόκειται να παραστεί σήµερα στην τελετή που θα πραγµατοποιηθεί στο Πανεπιστήµιο της Αριζόνας στην µνήµη των θυµάτων της επίθεσης στο Τούσον µαζί µε τη σύζυγό του. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ δήλωσε χθες ότιη επίθεση στο Τούσον «δείχνειπως πρέπει να λαµβάνουµε σοβαρά τις πολλές απειλές εναντίον εκλεγµένων αξιωµατούχων». Στο πλαίσιο αυτό, τα µέλη τουΚογκρέσου εξετάζουν το ενδεχόµενο να υιοθετήσουν πιο αυστηράµέτρα ασφαλείας ότανεπισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες καικάνουν δηµόσιες εµφανίσεις.Το θέµα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοκαθώς τα µέλη του Κογκρέσου δεν θέλουν να φανεί ότι αποµονώνονται από τους ψηφοφόρους τους, φοβούνται όµως για την ασφάλειά τους καθώς σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία το δεύτερο εξάµηνο του 2010 τριπλασιάστηκαν οι απειλές εναντίον της ζωής τους.


Πάει καλύτερα

Οι γιατροί ανακοίνωσαν πως η βουλευτής Γκαµπριέλ Γκίφορντς, η οποία δέχθηκε την επίθεση και υπεβλήθη σε επέµβαση στον εγκέφαλο, βγήκε από τα µηχανήµατα υποστήριξης και αναπνέει πλέον µόνη της, γεγονός που γεννά αισιοδοξία για την πορεία της υγείας της.
Καθώς η αντιπαράθεση για τον εξτρεµιστικό πολιτικό λόγο που κυριαρχεί στην αµερικανική ζωή και για το εάν αυτός έπαιξε ρόλο στηνεπίθεση συνεχίζεται, δηµοσκόπηση του CBS δείχνει πως το 57% των Αµερικανών θεωρεί ότι δεν είχε σχέση ενώ το 32% πιστεύει πως είχε.
Οµως σε όλα τα µέσα – ηλεκτρονικά και έντυπα – έχει φουντώσει ησυζήτηση για τον ρόλο της Σάρας Πέιλιν, της πρώην υποψήφιας των Ρεπουµπλικανών για την αντιπροεδρία και στελέχους τουΚινήµατος του Τσαγιού,στο µακελειότης Αριζόνας. Μιλώντας στοδίκτυο ΤCΒS,ο βουλευτής του ΔηµοκρατικούΚόµµατος Στένι Χόγερ χαρακτήρισε «το πολιτικό περιβάλλον των τελευταίων δύο ή τριών ετών ως το πιο βίαιο απ’ όσα είχαµε γνωρίσει µέχρι τώρα». Η εφηµερίδα «Νew Υork Τimes» παροµοίασε το κλίµα αυτό µε τις πιο σκοτεινές στιγµές της πρόσφατης αµερικανικής ιστορίας: τις βίαιες διαδηλώσεις κατά τηδιάρκεια του πολέµου στο Βιετνάµ ή τις µεγάλες διαµάχες για τις αµβλώσεις και την οπλοχρησία που οδήγησαν στη βοµβιστική επίθεση στην Οκλαχόµα, το 1995, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 168 ανθρώπων.
Η δήλωση της Γκίφορντς τον περασµένο Μάρτιο ότι «βρισκόµαστε στοστόχαστρο της Σάρας Πέιλιν» (ότανη πρώην κυβερνήτης της Αλάσκα είχε δηµοσιεύσει χάρτη των ΗΠΑ µε στόχαστραπάνω σε εκλογικές περιφέρειές της, µεταξύ των οποίων και εκείνη της Γκίφορντς και το σύνθηµα «Μην υποχωρείτε, αλλά ξαναγεµίστε το όπλο») αναφέρεται διαρκώς ως προµήνυµα κακών. «Αναρωτιέµαι πώς µπόρεσε να κοιµηθεί χθες βράδυ η Σάρα Πέιλιν», έγραψε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Ηuffington Ρost» την εποµένη του µακελειού. «Η οργή και το µίσος πυροδοτούν αντιδράσεις», δήλωσε οβουλευτής των Δηµοκρατικών Ραούλ Γκριτζάλβα,ο οποίος τόνισε ότι οι Αµερικανοί πρέπει νααναλογιστούνγια ποιους λόγους στο πολιτικό κλίµα κυριαρχούν το µίσος, η οργή καιη πίκρα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΣ ΠΕΪΛΙΝ
Εχει φουντώσει η συζήτηση στα µέσα ενηµέρωσης για τον ρόλο της Σάρας Πέιλιν στο µακελειό της Αριζόνας

[ ΓΝΩΜΗ ] Θανατηφόρες επιπτώσεις
Toυ Timothy Egan , THE NEW YORK TIMES

Εάν αποδειχθείότι µια δηλητηριώδης εκδοχή της ελευθερίας του λόγου ευθύνεταιεν µέρει για τη δολοφονική επίθεσηστοΤούσον τηςΑριζόνας,θαπροκαλέσει εντύπωσητο γεγονόςότι η ΓκαµπριέλΓκίφορντς εθεάθη τηνπερασµένη εβδοµάδα στο Κογκρέσο να διαβάζει το απόσπασµα του Συντάγµατος που επιτρέπει σε κάθε αµερικανό πολίτη να λέει ό,τι σκέφτεται. Γιατί έγινε η επίθεση στην Γκίφορντς; Επειδή ήταν Εβραία; Γυναίκα; Δηµοκρατική; Μέλος του Κογκρέσου; Υπέρµαχος των µεταρρυθµίσεων στο σύστηµα υγείας; Το πρόσωπο µιας κυβέρνησης σε µια πολιτεία όπου τα αντικυβερνητικάαισθήµατα είναι πολλά; Μόνο υποθέσεις µπορούµε να κάνουµε.Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν τα πρώτα δύοάρθρα του Συντάγµατος – το ένα επιτρέπει ακόµα και σε τρελούς να λένε ό,τι θέλουν, το άλλο δίνει στους ίδιους τρελούς το δικαίωµανα φέρουν όπλο.

Στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον οι αρχές συνέλαβαν έναν 64χρονο άνδρα που απείλησε νασκοτώσει τηγερουσιαστή Πάτι Μάρεϊεπειδή ψήφισε τις αλλαγές στο σύστηµα υγείας. Φανταστείτε:να τη σκοτώσει επειδή ήθελε να δώσει στους συµπατριώτες της την ευκαιρία να ζήσουν καλύτερα.
Γιατί µια αλλαγήστη δηµόσια πολιτική να προκαλέσει απειλή δολοφονίας; Οι εισαγγελείς κατέγραψαν ότι οι απειλές του µοιάζουν, σε κάποιες περιπτώσεις, λέξη προς λέξηµε τα λόγια του ηγέτη της θρησκευτικής Δεξιάς ΓκλενΜπεκ, ο οποίος είχε δηλώσει λίγο µετά την ψήφιση του νόµου για τις µεταρρυθµίσεις στην υγεία: «Ο πόλεµος τώρα αρχίζει». Αξίζει επίσης να αναφέρουµε τη Σάρον Ανγκλ, µια Ρεπουµπλικανή που παραλίγο να εκλεγεί γερουσιαστής στη Νεβάδα. Συµφώνησε µε έναν ραδιοφωνικό παραγωγό ότι «εσωτερικοί εχθροί» εργάζονται µέσα στο Κογκρέσο και προέβλεψε ότι πολίτες που αντιδρούν στους πολιτικούς θα στραφούν «σε φάρµακα που θαστηρίζονται στο Δεύτερο Αρθρο», µια ξεκάθαρη αναφορά στη χρήση όπλων εναντίον τους.
Ακόµα και εάν δεν µάθουµε ποτέ τα κίνητρα του ένοπλου στην Αριζόνα,το γεγονός ότι χύθηκε τόσο αίµα αθώων δίνει σε µια χώρα τόσο ευέξαπτη όσο η δική µας την ευκαιρία να σκεφτεί για το τι ακριβώς συµβαίνει όταν τα λόγια χρησιµοποιούνται ως όπλα και τα όπλα χρησιµοποιούνται στη θέση των λέξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: