Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καλλικράτης στην εκπαίδευση: Σχέδιο για συγχώνευση 300 σχολείων


Η ηγεσία του υπ. Παιδείας (από αριστερά η υφυπουργός Εύη  Χριστοφιλοπούλου, η υπουργός Α. Διαµαντοπούλου, η αναπληρώτρια  υπουργός Φ. Γεννηµατά και ο υφυπουργός Ι. Πανάρετος) σε χθεσινή  σύσκεψη µε τους δηµάρχους για τις επικείµενες συγχωνεύσεις σχολείων
Σαρωτικές αλλαγές στον χάρτη της εκπαίδευσης θέτει σε εφαρµογή το υπουργείο Παιδείας, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης
Τις επόµενες ηµέρες, το υπουργείο Παιδείας αναµένεται να ανακοινώσει τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις 300 και πλέον σχολείων Πρωτοβάθµιας και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα (από 150 πέρυσι), µε κριτήρια που όπως επέµεινε χθες η Αννα Διαµαντοπούλου είναι καθαρά παιδαγωγικά και όχι οικονοµικά.
«Δεν υπάρχει καµία αναφορά στο Μνηµόνιο σε οτιδήποτε που να αφορά συνενώσεις ή επιλογές για θέµατα σχολείων ή πανεπιστηµίων. Απολύτως καµία. Δεν έχουµε καµία δέσµευση», τόνισε µε έµφαση χθες η υπουργός Παιδείας σε σύσκεψη - ηµερίδα που είχε µε δηµάρχους και περιφερειακούς διευθυντές.
Η υπουργός Παιδείας προσδιόρισε ότι για τα γυµνάσια και τα λύκεια ιδανικό µέγεθος για τις µεγάλες πόλεις είναι τα 12 - 15 τµήµατα. «Βεβαίως, ο αριθµός των µαθητών ανά τµήµα δεν αλλάζει πουθενά. Δεν υπάρχει καµία περίπτωση να στοιβαχτούν µαθητές σε τµήµατα», είπε και σηµείωσε ότι από τον Σεπτέµβριο θα υπάρχει και Καρτέλα Σχολείου, η οποία θα περιλαµβάνει στοιχεία όπως αριθµός µαθητών, εκπαιδευτικών, ώρες διδασκαλίας. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηµατά ανέφερε ότι ακόµα ένας στόχος είναι το σχολείο να µένει πλέον ανοιχτό όλη την ηµέρα, στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης. «Το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευµα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες», είπε.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν πολλά παραδείγµατα σχολείων που βρίσκονται σε µικρή απόσταση µεταξύ τους, ενώ έγινε λόγος και για κατασπατάληση δηµόσιου χρήµατος στις µεταφορές των µαθητών. Το 2005 το κόστος µεταφορών ήταν 105 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 έφτασε τα 260 εκατ. ευρώ!
Από την πλευρά των δηµάρχων, η υποδοχή των προτάσεων ήταν διαφορετική. Πολλοί δήµαρχοι αντιτίθενται πλήρως, όπως λ.χ. ο δήµαρχος Αµαρουσίου Γ. Πατούλης που δήλωσε ότι δεν αποδέχεται συγχωνεύσεις. Αλλοι όµως, όπως ο δήµαρχος Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδης, συµφωνούν.
Εξω από το υπουργείο είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις υποστηρίζοντας ότι θα οδηγηθούµε σε σχολεία τύπου Γκράβας µε 700 και πλέον µαθητές. Μάλιστα µερικοί από αυτούς εισέβαλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η σύσκεψη, άπλωσαν πανό και άρχισαν να φωνάζουν συνθήµατα κατά των συνενώσεων και του ΔΝΤ. Ορισµένοι δήµαρχοι αντέδρασαν φωνάζοντας στους εκπαιδευτικούς να αποχωρήσουν από την αίθουσα και να επιστρέψουν στα µαθήµατά τους.

Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΣ, ΠΕΛΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ 
«Οχι» στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, λένε οι γονείς. Σύλλογοι και ενώσεις γονέων απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί ότι τα σχολεία τους προτείνεται να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, διατυπώνουνήδη σοβαρές ενστάσεις ενώ αρκετοί έχουν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις. Στη Λέσβο,για παράδειγµα, από τις αρχές της περασµένης εβδοµάδας τρία δηµοτικά σχολεία – Μεσαγρού, Πηγής και Μανταµάδου – βρίσκονται υπό κατάληψη.
«∆εν θα κάνουµε πίσω», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεµόνων της Κοινότητας Μεσαγρού κ. Αντώνης Σκαρλάτος. «∆εν δεχόµαστε συγχώνευση, ούτε πρόταση για υποβιβασµό τουσχολείου µας από τριθέσιοσε διθέσιο. Το σχολείο είναι πουκρατάει τον κόσµο εδώ», υποστηρίζει.
Τις απόψεις του κ. Σκαρλάτου συµµερίζεται η κ. Ιωάννα Κλεινάκη από τον Πρινέ Χανίων. Ηδη τα παιδιά της διανύουν καθηµερινά 30 χιλιόµετρα πηγαινέλα για το σχολείο τους στο Ροδοβάνι του Ανατολικού Σελίνου, το οποίο υποβαθµίζεται από τετραθέσιο σε τριθέσιο.Οπως υποστηρίζει η υποβάθµιση είναι το πρώτο βήµα για να κλείσει. Αν συµβεί κάτι τέτοιο, τότε τα παιδιά θα πρέπει να πηγαίνουν στην Παλαιόχωραή την Κάντανο που σηµαίνει επιπλέον 30 χιλιόµετρα. «Τα παιδιά µας για να πάνε στο Ροδοβάνι ξυπνάνε από τις 7 το πρωί. Αν κλείσει το σχολείο και πρέπεινα τα πάµε σε Παλαιόχωρα ή Κάντανο, θα πρέπει να είναι στον δρόµο από τις 6.Είναι αυτό παιδαγωγικά σωστό;», λέει η κ. Κλεινάκη.
Στην ίδια γραµµή µε τους εκπαιδευτικούς, οι γονείς υποστηρίζουν πως τα κριτήρια των συγχωνεύσεων δεν είναι παιδαγωγικά. «Οι γονείς είναι αντίθετοι µε τις συγχωνεύσεις που γίνονται µε µόνο κριτήριο το οικονοµικό. Οι λόγοι των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων δεν είναι παιδαγωγικοί – όπως υποστηρίζει το υπουργείο. ∆υστυχώς δεν µπήκαν σ’ αυτή τη διαδικασία», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνοµοσπονδίας Γονέων Ελλάδος κ. ∆ηµήτρης Κοντός.
Οπως προσθέτει ο κ. Κοντός, δύο είναι τα βασικά προβλήµαταπου θα δηµιουργήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων:«Από τη µία θα λειτουργούν σχολεία µε υπερπληθώρα µαθητών. Από την άλλη εκτιµούµε ότι θα καταργηθούν και πολλές οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών».

Εµφραγµα χρεών στις µεταφορές µαθητών
Προβλήµατα εξακολουθούν να παρατηρούνται µε τις µεταφορές µαθητών στα σχολεία. άύριο λήγει η προθεσµία που είχε δώσει ο Σύνδεσµος πρακτόρων τουρισµού Μακεδονίας - Θράκης στην πολιτεία για εξόφληση των µεταφορέων. «είµαστε 13 µήνες απλήρωτοι. ∆ώσαµε 10ήµερη παράταση και εξακολουθούµε να µεταφέρουµε τους µαθητές αλλά ακόµη περιµένουµε να υλοποιηθούν οι δεσµεύσεις της πολιτείας», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσµου κ. Μιχάλης Πεζίκογλου.
Ττην ίδια στιγµή, συλλαλητήριο στον εύδηλο προγραµµατίζουν για αύριο εκπαιδευτικοί και γονείς των Φούρνων Ικαρίας, διαµαρτυρόµενοι για τη διακοπή – από τις 14/2 – µεταφοράς των µαθητών. 
Πηγή:Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Διαμαντοπούλου: Δεν υπαγορεύει το ΔΝΤ τις συγχωνεύσεις σχολείων

http://www.youtube.com/watch?v=imQv657Qr7E 
Τη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις συνενώσεις των σχολείων διέκοψε ομάδα εκπαιδευτικών που εισέβαλε στην αίθουσα διαμαρτυρόμενη για τις συνενώσεις και το ΔΝΤ. Ομάδα εκπαιδευτικών, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά των συνενώσεων των σχολείων και του ΔΝΤ, εισέβαλε στην αίθουσα του γινόταν η σύσκεψη της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, με εκπροσώπους των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αντικείμενο τις συνενώσεις των σχολείων. Η σύσκεψη διεκόπη για λίγο και κάποιοι δήμαρχοι λογόφεραν με τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μάζεψαν το πανό, παρέμειναν όμως στην αίθουσα, παρεμβαίνοντας τακτικά στα όσα λέγονταν κατά τη σύσκεψη.
 
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη σημερινή σύσκεψη. Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη σημερινή σύσκεψη.
Πριν από την εισβολή, η Υπουργός είχε αναφέρει στους δημάρχους όλες τις αλλαγές που γίνονται ή θα γίνουν στα σχολεία, εστιάζοντας στο ψηφιακό σχολείο και το νέο λύκειο, που ευνοεί την ομαδική συνεργασία, όπως άλλωστε και οι συνενώσεις των σχολικών μονάδων.
Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «κανένα Μνημόνιο δεν περιέχει αναφορά ή δέσμευση για τις συνενώσεις», οι οποίες στοχεύουν στοχεύουν στην  εξυπηρέτηση παιδαγωγικών κριτηρίων, τη σωστή αξιοποίηση των σχολικών υποδομών, του εκπαιδευτικού προσωπικού, την εξάλειψη της διπλοβάρδιας, κλπ.
 
Γεγονός είναι και η καρτέλα σχολείου
Ανέφερε επίσης, παραδείγματα σχολείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και έχουν ελάχιστους μαθητές και καυτηρίασε την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στις μεταφορές μαθητών, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν το 2005 να είναι 105 εκατ. ευρώ το κόστος μεταφορών και τέσσερα χρόνια αργότερα να ανεβαίνει στα 260 εκατ. ευρώ.
Θύμισε δε, ότι από το Σεπτέμβριο θα υπάρχει και η καρτέλα σχολείου, δηλαδή ο αριθμός μαθητών, εκπαιδευτικών, ωρών διδασκαλίας κλπ., ενώ για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού, οι  μαθητικές εκδρομές πλέον θα γίνονται μέσα στη χώρα και όχι στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, το 48% των μαθητικών εκδρομών γίνονται εκτός Ελλάδος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης έξω από το υπουργείο Παιδείας είχαν συγκεντρωθεί εκπαιδευτικοί, διαμαρτυρόμενοι για τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων, οι οποίοι παρέμειναν για λίγες ώρες και αργά το μεσημέρι αποχώρησαν.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ είχε κηρύξει σήμερα 4ωρες στάσεις εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: