Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ιστορική ήττα στη Βάδη-Βυρτεµβέργη


Ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσµαν θα είναι  ο νέος πρωθυπουργός στη Βάδη-Βυρτεµβέργη μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματος της Μέρκελ
Ιστορική ήττα στη Βάδη-Βυρτεµβέργη, το συντηρητικότερο – πλην Βαυαρίας– κρατίδιο, όπου είχαν την εξουσία τα τελευταία 60 χρόνια, υπέστησαν χθες οι συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ.
Η αντιπαράθεση για τα πυρηνικά «βούλιαξε» τους Χριστιανοδηµοκράτες που υπέστησαν συντριπτική ήττα σε ένα από τα προπύργια τους.
Πριν από λίγο πάντως εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε ότι η Μέρκελ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό εξαιτίας της εκλογικής ήττας.
Το κόµµα των Πρασίνων είναι ο θριαµβευτής των εκλογών με 24,2% των ψήφων ( διπλάσιο από το προηγούμενό τους ποσοστό) και µαζί µε τους Σοσιαλδηµοκράτες που συγκέντρωσαν 23,1% έχουν οριακή πλειοψηφία στη νέα Βουλή της Στουτγάρδης. Καθώς οι Πράσινοι κερδίζουν µεγαλύτερο ποσοστό από τους Σοσιαλδηµοκράτες, θα ορίσουν εκείνοι τον νέο πρωθυπουργό στη Βάδη-Βυρτεµβέργη.
Αυτός θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσµαν. Το κόµµα που βγήκε από τα σπλάγχνα του οικολογικού κινήµατος τριάντα χρόνια µετά τον πρώτο βουλευτή βγάζει και τον πρώτο πρωθυπουργό.
«Βεβαίως και είµαστε σε θέση να κυβερνήσουµε», δήλωσε ο Κρέτσµαν.

ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. Με τον αέρα της αντιπαράθεσης για το µέλλον των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερµανία µετά την τραγωδία της Ιαπωνίας, οι Πράσινοι διπλασίασαν το ποσοστό τους, ενώ η Χριστιανοδηµοκρατική Ενωση της καγκελαρίου Μέρκελ υπέστη συντριπτική ήττα σε ένα από τα προπύργιά της όπου όριζε τον πρωθυπουργό επί 58 χρόνια.
 Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε το συγκυβερνών κόµµα των Φιλελευθέρων, καθώς βρέθηκαν να δίνουν τη µάχη τηςπολιτικής επιβίωσης και της εισόδου στη Βουλή.
 Ο πρόεδρος του κόµµατος και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πάντως διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα αξιώµατά του.

ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ. Το θέµα που έκρινε τις χθεσινές εκλογές ήταν το µέλλον των πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερµανία. Μετά την τραγωδία της Ιαπωνίας η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε ριζική στροφή, αλλά δεν έπεισε, καθώς ήταν πολύ νωπή η απόφαση.
 «Οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από τα τροµερά γεγονότα της Ιαπωνίας, οι εικόνες εκείνες εξακολουθούν να στοιχειώνουν τον κόσµο», δήλωσε ο απερχόµενος πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεµβέργης Στέφαν Μάπους.
 «Το αποτέλεσµα είναι πολύ οδυνηρό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν, ηγετικό στέλεχος των Χριστιανοδηµοκρατών στο κρατίδιο.
 Πρόκειται για την τρίτη ήττα της Μέρκελ µετά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και το Αµβούργο. Η γερµανίδα καγκελάριος έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία στην Ανω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια, και τα νέα κέρδη της αντιπολίτευσης θα δυσκολέψουν ακόµη περισσότερο τη διακυβέρνησή της.
«Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Μέρκελ», είπε ο Λίνχαρντ Μπάουερ, ένας 53χρονος τραπεζίτης από τη Στουτγάρδη.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Στη Βάδη-Βυρτεµβέργη το CDU Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών παίρνει 39% (-5,1%), οι Πράσινοι 24,2% (+12,5%), το SPD 23,1% (-2%), το FDP είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5,3% (-5,7%), το κόµµα Αριστερά µένει εκτός Βουλής µε 2,8%.
Στις περιφερειακές εκλογές,στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο το SPD µε πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη µεγάλες απώλειες, αλλά µε 35,8% παραµένει πρώτο κόµµα µπροστά από το CDU µε 35,2% (+2,4%), οι Πράσινοι παίρνουν 15,2% (+10,6%). Τόσο το FDP µε 4,2% (-3,8%) όσο και το κόµµα Αριστερά µε 3,2% µένουν εκτός τοπικής Βουλής.
Οι Πράσινοι αναµένεται να ορίσουν τον νέο πρωθυπουργό στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεµβέργης

Κατάφερε να µετατρέψει ένα κίνηµα διαµαρτυρίας σε κόµµα εξουσίας

Ο 62ΧΡΟΝΟΣ Βίνφριντ Κρέτσµαν είναι από τους Πράσινους της πρώτης στιγµής. Στη γενέτειρα του κόµµατος των Πρασίνων, τη Βάδη - Βυρτεµβέργη, ήταν από τους πρώτουςΠράσινους βουλευτές το 1980, αλλά δεν ταιριάζει στο πρότυπο του κλασικού Πρασίνου. Το αντίθετο µάλιστα. Καθηγητής Ηθικής στη Μέση Εκπαίδευση, µε τρία παιδιά,ο επονοµαζόµενος «Μωυσής» (επειδή υπόσχεται ναοδηγήσει τουςοπαδούς τουσε µια µηπυρηνική Γη της Επαγγελίας) είναι µέλος του Κεντρικού Συµβουλίου των Καθολικών Γερµανίας. «Εχω γιατρευτεί από το ακροαριστερόπαρελθόν µου», συνηθίζει να λέει. Παίρνει ανοιχτά θέση σε θέµατα αρχής όπως οι κίνδυνοι της γενετικής, το Ισλάµ και η µαντίλα των µουσουλµάνων καθηγητριών. Και έχει διείσδυση σε συντηρητικά στρώµατα των ψηφοφόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ησυντηρητική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» του αφιέρωσεµία σελίδα την περασµένη εβδοµάδα.
Ο Κρέτσµαν πρωτοστάτησε στο κίνηµα κατά της «υπογειοποίησης» του σιδηροδροµικού σταθµού της Στουτγάρδης που έβγαλε στους δρόµους πολίτες απ’ όλο το πολιτικό φάσµα. Υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί, θα κάνει δηµοψήφισµα για τοπεριβόητο πρόγραµµα «Stuttgart 21» και θα υλοποιήσει την απόφαση που θα βγάλει η κάλπη. Ακριβώς επειδήδεν είναι ακραίος,µπόρεσενα δώσει στουςΠράσινους ευρεία λαϊκή βάση και από κίνηµα διαµαρτυρίας να τους κάνει κόµµα εξουσίας. Ετσι έγινε ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου της Γερµανίας.

Ο Πράσινος σταρ της Βάδης Βυρτεµβέργης

Ο Βίνφριντ Κρέτσµαν είναι καθηγητής ηθικής στη µέση εκπαίδευση, µε τρία παιδιά. «εχω γιατρευτεί από το ακροαριστερό παρελθόν µου», συνηθίζει να λέει.
Παίρνει ανοιχτά θέση σε θέµατα αρχής όπως οι κίνδυνοι της γενετικής, το ίσλάµ και η µαντίλα των µουσουλµάνων καθηγητριών. Και έχει διείσδυση σε συντηρητικά στρώµατα των ψηφοφόρων

ΓΝΩΜΗ  Σε αντίθετο ρεύµα
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΠΑ

Η Γερµανία ζει την πράσινη επανάστασή της. Η θέση της Μέρκελ αποδυναµώνεται. Η καγκελάριος λειτουργούσε πάντα ως κινούµενη άµµος ακολουθώντας το ρεύµα. Πριν από έναν χρόνο, µε τις παλινωδίες για τη βοήθεια στην Ελλάδα µπροστά στις εκλογές στη Βόρεια ρηνανία - Βεστφαλία. τώρα, µε τις «πιρουέτες» για το κλείσιµο των πυρηνικών εργοστασίων.
Τα αποτελέσµατα στη Βάδη - Βυρτεµβέργη ισοδυναµούν µε πολιτικό σεισµό. αλλά δεν θα πλήξουν άµεσα την Ελλάδα. οι αποφάσεις για το µέλλον του ευρώ «κλείδωσαν» πριν από τις χθεσινές εκλογές. Ευτυχώς. Βεβαίως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου θα πρέπει να επικυρωθούν από τη γερµανική Βουλή. Η Μέρκελ – αδιαφιλονίκητη ακόµα στο Χριστιανοδηµοκρατικό Κόµµα – θα βρεθεί αντιµέτωπη µε αντιστάσεις και από το κόµµα της, αλλά κυρίως από τον κυβερνητικό της εταίρο, τους Φιλελεύθερους. τώρα θα φωνάζουν ακόµα περισσότερο για την αγορά οµολόγων από τον Μηχανισµό ESM – που ήταν κόκκινο πανί –, για τα πυρηνικά, για τη Λιβύη. Μετά το χθεσινό στραπάτσο, η καρέκλα του προέδρου τους Γκίντο Βεστερβέλε τρίζει επικίνδυνα.
Ωστόσο η Γερµανία είναι πολύ δύσκολο να κάνει πίσω στα όσα αποφασίστηκαν στο Συµβούλιο της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου. Και στο συγκεκριµένο πακέτο περιλαµβάνονται και οι αποφάσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα. 
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: