Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Το ντόµινο συνεχίζεται: Ενισχύσεις στο Μπαχρέιν

Χίλιοι σαουδάραβες στρατιώτες  µε οχήµατα µεταφοράς  προσωπικού, ασθενοφόρα,  τζιπ κ.λπ. έφτασαν  στο Μπαχρέιν από τη µήκους  25 χιλιοµέτρων γέφυρα που  συνδέει τα δύο βασίλεια
Μια νέα, φαινοµενικά απροσδόκητη αλλά ουσιαστικά αναµενόµενη τροπή πήρε χθες η κρίση στο Μπαχρέιν, έναν µήνα αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις της σιιτικής πλειονότητας κατά της σουνιτικής βασιλικής οικογένειας των Χαλίφα. Κατόπιν αιτήµατος του Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία έστειλε στρατεύµατα στο γειτονικό βασίλειο, προκειµένου να προστατεύσουν «ζωτικές εγκαταστάσεις». Είναι η πρώτη διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση από τότε που ξέσπασε η φωτιά των λαϊκών εξεγέρσεων στον αραβικό κόσµο, τον περασµένο ∆εκέµβριο.
Για «κήρυξη πολέµου», «συνωµοσία εναντίον των άοπλων πολιτών» και «κατοχή του Μπαχρέιν» µίλησε η αντιπολίτευση. Στο άλλο άκρο, το επονοµαζόµενο Ανεξάρτητο Μπλοκ, οι αφοσιωµένοι στους Χαλίφα βουλευτές, κάλεσε το καθεστώς να επιβάλει στρατιωτικό νόµο για τρεις µήνες.
Τα σαουδαραβικά στρατεύµατα µπήκαν στο Μπαχρέιν από τη µήκους 25 χιλιοµέτρων γέφυρα που συνδέει τα δύο βασίλεια. Αυτόπτες µάρτυρες µέτρησαν 150 θωρακισµένα οχήµατα µεταφοράς προσωπικού και 50 ακόµα οχήµατα – ασθενοφόρα, υδροφόρες, λεωφορεία και τζιπ. ∆εν εθεάθησαν όµως άρµατα µάχης ούτε εκτοξευτήρες πυραύλων. Η δύναµη των 1.000 στρατιωτών κατευθύνθηκε σε ένα πρώτο στάδιο στη Ρίφα, µια σουνιτική συνοικία, κλειστή στο ευρύ κοινό, όπου βρίσκεται το βασιλικό ανάκτορο και ένα στρατιωτικό νοσοκοµείο – στο πάρκινγκ του είχαν στηθεί σκηνές.
Η ανάπτυξη τωνσαουδαραβικών στρατευµάτων πραγµατοποιήθηκε υπό την κάλυψη του Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – συµµετέχουν Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Οµάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα – που συντονίζει τη στρατιωτική και την οικονοµική πολιτική στην περιοχή. Από αυτό ανακοίνωσε το Μπαχρέιν πως ζήτησε στήριξη, κι άλλα µέλη του ανακοίνωσαν πως θα ανταποκριθούν, τα ΗΑΕ έστειλαν ήδη 500 αστυνοµικούς. ∆εν είναι όµως τυχαίο που όλο το «βάρος» πέφτει στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που, όπως σηµειώνει η «Guardian», αναλαµβάνει έστω και διστακτικά ρόλο αστυνόµου της περιοχής.
Το Μπαχρέιν αποτελεί έδρα του Πέµπτου Αµερικανικού Στόλου, βασική αποστολή του οποίου είναι η προστασία των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των πλωτών διαύλων του Κόλπου. Επιπλέον, τόσο το Ριάντ όσο και η Ουάσιγκτον βλέπουν το σουνιτικό καθεστώς στο Μπαχρέιν ως ένα ανάχωµα έναντι του σιιτικού Ιράν. Και η Σαουδική Αραβία ανησυχεί ιδιαίτερα µήπως η εξέγερση των σιιτών στο Μπαχρέιν εµπνεύσει και τη δική της σιιτική µειονότητα. Η Μανάµα έζησε το Σαββατοκύριακο τις βιαιότερες συγκρούσεις µεταξύ διαδηλωτών και δυνάµεων ασφαλείας µετά τους επτά νεκρούς του περασµένου µήνα. ∆ιαδηλωτές παραµένουν στην Πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάµα από τις 19 Φεβρουαρίου, τα οδοφράγµατα που έστησαν την Κυριακή σε κεντρική λεωφόρο αποκλείοντας το οικονοµικό κέντρο της πόλης παρέµεναν χθες όρθια. Αναλυτές εκτιµούν ότι ίσως βρεθεί τελευταία στιγµή λύση, ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν έχει απευθύνει δις έκκληση για εθνικό διάλογο υποσχόµενος µεταρρυθµίσεις, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως είχε µαζί του συνοµιλίες. Ακόµα όµως και αν αυτές ευοδωθούν, η αντιπολίτευση δεν είναι ενωµένη, µια συµµαχία µικρών σιιτικών κοµµάτων ζητεί ανατροπή της σουνιτικής µοναρχίας, κάτι που οι Σαουδάραβες δεν θα δέχονταν ποτέ.
Ο Λευκός Οίκος
Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την είσοδο σαουδαραβικών δυνάµεων στο Μπαχρέιν εισβολή, ανακοίνωσε χθες ο λευκός οίκος. Η ουάσιγκτον πάντως έχει καλέσει το Μπαχρέιν να δείξει αυτοσυγκράτηση και επανέλαβε χθες την έκκληση απευθυνόµενη σε όλα τα κράτη του Συµβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Διαδηλώσεις µε πολυβόλα και µαχαίρια
ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ µοιάζει να βγαίνει η κατάσταση στην Υεµένη, µία από τις φτωχότερες και πλέονασταθείς χώρες του αραβικού κόσµου, καθώς τόσο οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πουδιεκδικούν καθηµερινά εδώ και έναν µήνα την παραίτηση του επί 32ετία προέδρου Αλί Αµπντάλα Σάλεχ όσο καιοι «υποστηρικτές της κυβέρνησης»µε τους οποίους έχει γεµίσει τους δρόµους καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στη βία.

Επειτα από τους εννέα νεκρούς διαδηλωτές του Σαββατοκύριακου, τρεις στρατιώτες έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη βόρεια επαρχία αλ-Τζαούφ, κοντά στα σύνορα µε τη Σαουδική Αραβία. Στην ανατολική επαρχία Μαρίµπ, οιδιαδηλωτές έστησαν µια ογκώδη διαµαρτυρία µπροστά στο τοπικό κυβερνητικό κτίριο· οι δυνάµεις ασφαλείας χρησιµοποίησαν αληθινά πυράκαι δακρυγόνα, τραυµατίζοντας 37 ανθρώπους. Μέσα στο χάος, οµάδα ανδρών µαχαίρωσε τον κυβερνήτη Νατζί αλ-Ζαΐντι και τέσσερις σωµατοφύλακές του, τραυµατίζοντάς τους. ∆ιαδηλώσεις, επεισόδια και συγκρούσεις σηµειώθηκαν τόσο στην πόλη Ταΐζ, στα νότια της χώρας, όσο και στην πρωτεύουσα Σαναά, όπου 20.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει σε µια πλατεία κοντά στο πανεπιστήµιο, φωνάζοντας καθηµερινά «Φύγε, φύγε δολοφόνε!».
Ο Σάλεχ έχει κάνει, λεκτικά τουλάχιστον, πολλές υποχωρήσεις στους διαδηλωτές, υποσχόµενος γιαπαράδειγµα να παραιτηθεί το 2013 καθώς και ένα νέο σύνταγµα πουθα δίνει περισσότερες εξουσίες στο κοινοβούλιο. Αρνείται όµως πεισµατικά το βασικό τουςαίτηµα, να εγκαταλείψει πάραυτα την εξουσία. Καθηµερινά πάντως, όλο και περισσότεροι φύλαρχοι, ανώτεροι αξιωµατούχοι και καθηγητέςπανεπιστηµίου τάσσονται ανοικτά υπέρ τωναντικυβερνητικών διαδηλωτών. Επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, ο Σάλεχ απέλυσε τον υπουργό στον οποίο είχε αναθέσει την προσπάθεια έναρξης διαλόγου µε τους αντιπάλους του.

Θρησκευόµενος µονάρχης
Ο 88χρονος Αµπντάλα είναι βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας από το 2005 και επικεφαλής του οίκου των Σαούντ, µιας σουνιτικής «οικογένειας» µε 7.000 µέλη. Κυβερνά βάσει του νόµου της σαρίας, οι Σαουδάραβες ωστόσο συχνά «δραπετεύουν» τα Σαββατοκύριακα στο πιο φιλελεύθερο κοινωνικά Μπαχρέιν.
7 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από κυβερνητικά πυρά στο Μπαχρέιν, όλοι τις πρώτες ηµέρες της κρίσης, µεταξύ 14 και 18 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: