Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Βομβαρδισμοί με τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ

Υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ διεξάγονται πλέον οι αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, με τους αντάρτες να σημειώνουν σημαντικές νίκες και να προχωρούν στην ανακατάληψη πόλεων από τις ένοπλες δυνάμεις που πρόσκεινται στον Μουαμάρ Καντάφι. Σήμερα εκπρόσωπος των ανταρτών ανακοίνωσε ότι κατελήφθη η γενέτειρα πόλη του Καντάφι, η Σίρτη.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Σίρτη, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λιβύης, ο οποίος ωστόσο έκανε λόγο για τουλάχιστον 3 νεκρούς πολίτες από τις επιθέσεις των αεροπορικών δυνάμεων.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ανταρτών ανακοίνωσε ότι η Σίρτη, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, κατελήφθη από τους αντάρτες, όμως η είδηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Επίσης ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Τρίπολης.
Τις τελευταίες δύο ημέρες σημαντικής στρατηγικής σημασίας πόλεις όπως η Ρας Λανούφ, η Μπρέγκα, η Ουγκαγιάλα, η Μπιν Τζαουάντ και η Αζνταμπίγια επανακαταλήφθησαν από τους αντάρτες, ενώ μάχη δίνεται για τον έλεγχο της Μισράτα.
Η αναπτέρωση του ηθικού των ανταρτών έρχεται έπειτα και από την απόφαση του ΝΑΤΟ να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
"Το ΝΑΤΟ θα επιβάλεις όλες τις παραμέτρους που ορίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.
Ωστόσο μαζί με το ΝΑΤΟ, στις λήψεις των αποφάσεων, θα υπάρχει και μια υψηλού επιπέδου επιτροπή αντιπροσώπων των κρατών που λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις , συμπεριλαμβανομένων και των αραβικών κρατών.
Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε σε συνέντευξή του εφημερίδα La Repubblica, ότι η Ιταλία επεξεργάζεται ειρηνευτικό σχέδιο και θα ζητήσει από τη Γερμανία να το υποστηρίξει.
"Σ΄αυτές τις δύσκολες ημέρες, η Ευρώπη έχει ίσως χάσει ορισμένα κομμάτια της. Δε θέλουμε να χάσουμε τη Γερμανία και μια εξέλιξη προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός θα διευκόλυνε την επιστροφή της", δήλωσε.  "Θα εργαστούμε για να βαδίσουμε σ΄αυτό το τελευταίο τμήμα του δρόμου μαζί. Θα κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη", πρόσθεσε.
Το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την παραίτηση του Καντάφι, θα παρουσιαστεί την Τρίτη, σε σύνοδο που θα συμμετέχουν και αραβικά κράτη.
Σημειώνεται ότι και  η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε στο NBC ότι το κύριο θέμα συζήτησης της συνόδου θα είναι η απομάκρυνση του Καντάφι από την εξουσία.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη
Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας
20:56: Η σύνοδος της ομάδας επαφής για τη Λιβύη, που θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Λονδίνο, θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή μετά από την αποχώρηση από την εξουσία του συνταγματάρχη Καντάφι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ  Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι θα την ενδιέφερε και ο τρόπος που θα μπορούσε να επιτευχθεί η αποχώρηση του Καντάφι μέσω της διπλωματικής οδού.
20:24: Καταδιωκτικά γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής επιθέσεις εναντίον ενός σημαντικού κέντρου διοίκησης του λιβυκού στρατού, δέκα χιλιόμετρα νοτίως των προαστίων της Τρίπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού γενικού επιτελείου στο Παρίσι.
19:21: Οι αρχές της Λιβύης ανακοίνωσαν ότι άφησαν ελεύθερη τη γυναίκα, η οποία την προηγούμενη βδομάδα κατηγόρησε ενώπιον δημοσιογράφων, άνδρες του λιβυκού καθεστώτος ότι την βίασαν.
18:43: Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι ελπίζει να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ώστε να εξευρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση στη χώρα αυτή, μετέδωσε το αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ.
18:40: Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης κατηγόρησε το Κατάρ για την αναγνώριση του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης ως του μοναδικού εκπροσώπου του λιβυκού λαού, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί "επέμβαση στις εσωτερικές" υποθέσεις της χώρας.
18:09: O πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσαν ότι "ο Καντάφι πρέπει να φύγει αμέσως" και κάλεσαν τους υποστηρικτές του να "τον εγκαταλείψουν πριν είναι πολύ αργά", σε κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, παραμονή της συνόδου στο Λονδίνο της ομάδας επαφής για τη Λιβύη.
17:58: Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στην πόλη Μισράτα, σύμφωνα με το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων.  Νωρίτερα εξεγερμένοι είχαν ανακοινώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέρος της πόλης αυτής.
17:54: Οι Λίβυοι εξεγερμένοι συνεχίζουν με αργούς ρυθμούς την προέλασή τους προς τη Σύρτη, πόλη από την οποία κατάγεται ο Καντάφι, αφού κατάφεραν να απωθήσουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις από την πόλη Μπεν Τζαουάντ, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
16:34: Πηγή της κρατικής τηλεόρασης της Λιβύης, Αλ-Τζαμαχιρίγια αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι οι εξεγερμένοι βρίσκονται στη Σίρτη, σύμφωνα με το BBC. Η πηγή εκ της ηγεσίας της Σίρτης απέρριψε τα "δημοσιεύματα των μίντια ότι ένοπλοι βρίσκονται στη Σίρτη", υποστηρίζοντας ότι "μια μικρή ομάδα προδοτών βρίσκεται πίσω από τους ισχυρισμούς".
16:20: Οι δυνάμεις του Καντάφι πήραν στον έλεγχό τους μέρος της Μισράτα, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο Reuters.
14:30: Περίπου 2.000 μετανάστες έχουν φτάσει στο μικρό νησί Λαμπεντούσα της Ιταλίας, το τελευταίο 24ωρο. Αρκετοί από αυτούς κατάγονται από την Αιθιοπία και την Ερυθραία και εγκαταλείπουν τη Λιβύη ή και άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής λόγω της πολιτικής αναταραχής. Η Ιταλία είχε συμφωνία επαναπατρισμού με τη Λιβύη, που ανεστάλη μετά την κρίση.
13:50: Η Ρωσία υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι, δυνάμεων ισοδυναμούν με επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν εγκρίνονται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Θεωρούμε ότι η επέμβαση του συνασπισμού σε αυτό που στην ουσία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, δεν εγκρίνεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Υπογράμμισε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ψηφίστηκε στις 17 Μαρτίου θέτει ως μοναδικό στόχο την προστασία των λίβυων πολιτών.
13:20: Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην ανατολική Λιβύη κατέλαβαν την πόλη Ναουαφαλίγια, προελαύνοντας ακόμα πιο δυτικά προς τη Σίρτη, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.
Η Ναουαφιλίγια βρίσκεται περίπου 120 χλμ. από τη Σίρτη. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται τώρα περίπου 30χλμ έξω από τη Σίρτη.
13:05: Το Κατάρ αναγνώρισε το Εθνικό Συμβούλιο των εξεγερμένων ως το μοναδικό νόμιμο αντιπρόσωπο της Λιβύης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

"Αυτή η αναγνώριση προέρχεται από την πεποίθηση ότι το Συμβούλιο έχει γίνει, στην πράξη, ένας εκπρόσωπος της Λιβύης και του αδελφού λαού της", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Εξηγώντας την απόφαση, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στο Συμβούλιο των εξεγερμένων μετέχουν αντιπρόσωποι από διαφορετικές περιοχές της Λιβύης και ότι έχει την αποδοχή του λιβυκού λαού.
12:46: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Ρωσίας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεγκέι Λαβρόφ,  υποστήριξε  ότι οι επιθέσεις εναντίον των πιστών στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων ισοδυναμούν με επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και τόνισε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν εγκρίνονται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Θεωρούμε ότι η επέμβαση του συνασπισμού σε αυτό που στην ουσία είναι ένας εμφύλιος πόλεμος, δεν εγκρίνεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο  Σεργκέι Λαβρόφ.
12:10: Η Τουρκία θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου της Βεγγάζης προκειμένου να διευκολύνει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως μεταδίδει το Associated press, ο Ερντογάν δεν διευκρίνησε πότε η Τουρκία θα αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου. Ωστόσο επιβεβαιώσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα λάβει μέρος σε ενδεχόμενες χερσαίες επιχειρήσεις.
"Η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ της όπλα και σφαίρες εναντίον του λαού της Λιβύης" υπογράμμισε ο Ερντογάν.
11:30: Οι δυτικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σέμπχα στη νότια Λιβύη σήμερα τα ξημερώματα και υπάρχουν πολλά θύματα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, Jana.
"Οι βομβαρδισμοί των σταυροφόρων αποικιοκρατών είχαν στόχο κατοικημένες περιοχές στην πόλη Σέμπχα τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκαλώντας την καταστροφή πολλών σπιτιών", μετέδωσε το πρακτορείο.

11:28: Πυραυλική επίθεση δέχθηκαν οι αντικαθεστωτικοί στην πόλη Ζιντάν σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα που επικαλείται μαρτυρίες των ανταρτών.
11:25: Ανακόπηκε 140 χλμ από τη Σίρτη η επέλαση των ανταρτών, από το στρατό της Λιβύης,  σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.
11:06 Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που επικαλείται αυτόπτη μάρτυρα από την Σίρτη, η πόλη δεν έχει καταληφθεί από τους εξεγερμένους.
09:28 Εννέα εκρήξεις σημειώθηκαν στη Σίρτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
06:10: Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ανταρτών η γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, η πόλη της Σίρτης, έπεσε στα χέρια των αντικαθεστωτικών τα χαράματα της Δευτέρας. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητες πηγές.
04:10: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε χθες στη βρετανική εφημερίδα  Guardian, ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει για να πετύχει εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων, ενώ προειδοποίησε ότι μία γενικευμένη ανάφλεξη κινδυνεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε " ένα δεύτερο Ιράκ", ή " ένα ακόμα Αφγανιστάν ".
00:10: Oι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Μουαμάρ Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς, στην πόλη Μισράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σταμάτησαν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο Ρόιτερ, την Κυριακή.
" Οι μάχες μαίνονταν όλη τη μέρα, αλλά σταμάτησαν εδώ και μία ώρα (23.00') ", δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία μέλος των αντικαθεστωτικών, με το όνομα Μοχάμεντ.
Όπως υποστήριξε, οι δυνάμεις του καθεστώτος ελέγχουν " μόνο μία μικρή περιοχή στην πόλη και λίγους δρόμους ", στη δυτική πλευρά της.
" Το 99% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας ", τόνισε ο ίδιος.
Νωρίτερα κάτοικοι της πόλης με τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταγγείλει πραγματική σφαγή εν ψυχρώ, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, που στην προσπάθειά τους να προωθηθούν μέσα στην πόλη, από τα δυτικά, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά των κατοίκων. Όπως υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Μισράτα, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά τραύματα από πυροβόλα όπλα, ενώ κάποιοι έχουν ακρωτηριασθεί.
00:05:  Τουλάχιστον τέσσερις δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολη, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.   

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: